Plan de măsuri veterinare pentru prevenirea toxiinfecțiilor

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Ilfov a anunțat măsurile veterinare ce se întreprind în această perioadă, premergătoare Sărbătorilor Pascale, cu scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare.

Astfel, în baza unui program stabilit de către conducerea DSVSA Ilfov, care îi include toți medicii veterinari din cadrul Centrelor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și Centrelor Sanitare Veterinare Zonale, în perioada dinaintea Paștelui, se va verifica modul în care sunt respectate condițiile sanitar-veterinare din târguri, piețe agro-alimentare, unități de tăiere, procesare, depozitare, valorificare și de alimentație publică și va fi sancționată orice încălcare a prevederilor legislației sanitare veterinare în vigoare. Cu sprijinul Prefecturii Ilfov, DSVSA va informa primăriile asupra riscurilor pentru sănătatea publică, ce decurg în cazul tăierii animalelor în spații neaprobate și fără supraveghere sanitară veterinară.

Carnea de miel

DSVSA Ilfov va identifica și monitoriza toți producătorii și comercianții care taie miei și prelucrează carne de miel, precum și toate fermele sau gospodăriile de unde vor fi luate animalele pentru tăiere. Transportul acestora se va efectua numai cu mijoace auto autorizate sanitar veterinar și va fi însoțit de certificate veterinare care să ateste sănătatea animalelor.             Vor fi verificate depozitarea și comercializarea cărnii de miel, acestea fiind interzise în spații improvizate. Nu în ultimul rând, se verifică modul de marcare a carcasei de miel.

Pentru sacrificarea mielului în locuri amenajate temporar, spațiile avizate trebuie să dispună de: separare fizică, astfel încât sacrificarea mieilor să nu producă disconfort cumpărătorilor; spații pentru cazarea animalelor; apă potabilă și apă caldă; facilități de colectare și stocare a subproduselor nedestinate consumului uman, pentru a fi dirijate către o unitate specializate de neutralizare.

DSVSA Ilfov va asigura apli­carea mărcii de sănătate.

Ouă și produse din ouă

Ca și în cazul cărnii de miel, DSVSA va identifica și monitoriza toți producătorii și comercianții care valorifică ouă pentru consum uman, dar și centrele de ambalare. Se verifică condițiile de transport, depozitarea și comercializarea ouălor, fiind, evident, interzisă desfășurarea activității în spații improvizate, în care nu este asigurată temperatura și starea de igienă corespunzătoare. Se interzice comercializarea oualor cu coaja crăpată sau lovită.

Lapte și produse din lapte

Comercializarea laptelui și a brânzeturilor în piețele agro alimentare și târguri de către producătorii agricoli se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitar-veterinare eliberate de DSVSA Ilfov. Producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final, în piețe, trebuie să dețină fișe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obținut laptele, completat de medicii de liberă practică din localitatea de origine.

Brânzeturile trebuie protejate corespunzător împotriva contaminării, pe durata maturării, transportului și expunerii la vânzare.

Sumar de măsuri și sancțiuni aplicate de DSVSA Ilfov, în 2014

Urmare a deficiențelor constatate la unitățile/persoanele fizice controlate pe tot parcursul anului trecut, de către inspectorii DSVSA Ilfov, au fost aplicate 153 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 319.950 de lei. La 35 de unități ilfovene a fost dispusă interzicerea activității, iar la 19 unități a fost suspendată activitatea.

 

Tîrguri legale, Tîrguri ilegale

Dr. Veronica Brumaru, di­rec­tor executiv al DSVSA Ilfov, a explicat membrilor Co­legiului Pre­fectural Ilfov, reunit pe 26 martie a.c., că toate aceste controale se vor efectua până pe 12.04.2015. În acest context, directoarea DSVSA Ilfov a vorbit despre cele patru târguri de animale ce se organizează, de obicei, pe raza județului Ilfov, de Paști, doar două dintre ele fiind, însă, autorizate – cel de la Voluntari și cel de la Brănești.

Târgurile de la Bragadiru și Domnești funcționează ilegal, au­toritățile ”nereușind să stopeze această situație”, po­trivit de­clarației re­pre­zentantului Direcției.

 

Bilanț DSVSA Ilfov 2014

 

 

În ceea ce pri­vește Ra­portul privind ac­tivitatea des­fășurată de către DSVSA Ilfov în 2014, directorul executiv al Direcției a vorbit despre efectivele de animale, înregistrate la nivelul județului, la finele anului trecut. Potrivit da­telor, cel mai mare număr de viețuitoare a fost cel al păsărilor – 128.629 de capete, din care doar 18.467 în exploatații profesionale, restul fiind contabilizate în gospodăriile populației. Locul doi al celor mai multe capete de animale din Ilfov a fost ocupat anul trecut de câini. Peste 40.000 de câini, la 31 decembrie 2014, 38.550 dintre aceștia fiind numărați în curțile ilfovenilor. Ovinele, caprinele și porcinele însumau, la sfârșitul anului trecut, circa 61.000 de capete, familiile de albine – 41.572, iar pisici – 2.503 capete. Niciun iepure nu a apărut în contabilitatea efectivelor de animale ilfovene – nici în gospodării și nici în exploatații profesionale. Pentru protejarea acestor efective de animale, dar și pentru protejarea sănătății oamenilor, pe parcursul anului trecut s-au efectuat acțiuni de supraveghere pentru diferite boli, precum boala limbii albastre, gripă aviară, tuberculoză bovină, leucoză enzootică bovină, bruceloză, anemie infecțioasă, loca americana, nosemoză, varooză, pseudopestă aviară, encefalite spongiforme transmisibile, tulburări inflamatorii mamare, salmonella sau pestă porcină clasică. S-au derulat, de asemenea, acțiuni imunoprofilactice, precum vaccinarea anticărbunoasă (împotriva antraxului), vac­cinare an­ti­p­seudopestoasă (împotriva pestei aviare) și vaccinare antirabică (pen­­tru a combate tur­barea la câini, pisici și vulpi).