Camera Deputaţilor are în circuitul legislativ 527 de proiecte de lege al căror termen de depunere a rapoartelor de la comisii a fost demult depășit. Unele dintre acestea zac prin sertare din 2007-2012, printre ele fiind şi ordonanţe care şi‑au produs efectul şi legi declarate neconstituţionale, care trebuiau puse în acord cu deciziile CCR.

Această listă a proiectelor cu termenul de depunere a rapoartelor depăşit a fost prezentată în şedinţa Biroului Permanent al Camerei, din 1 aprilie. Potrivit acestui material, sunt peste 80 de proiecte cu termenul de depunere al rapoartelor depăşit din perioada 2007-2012. Printre acestea se numără Statutul minorităţilor naţionale, proiectul Legii meşteşugurilor, Statutul ofiţerilor de informaţii, Statutul controlorului civil de trafic aerian, sau proiectul privind reproducerea umană asistată medical cu terţ donator, insolvenţa persoanei fizice, interzicerea clonării, toate adoptate de Senat. Cu termenul de depunere a raportului depăşit din 2009 este şi reexaminarea, la cererea preşedintelui României, a ordonanţei de modificare a statutului judecătorilor şi procurorilor, iar, din 2008, a proiectului de lege privind reorganizarea industriei de apărare. 

Cele mai multe proiecte, din 2014

Cele mai multe proiecte cu termenul depăşit sunt, însă, din 2014, printre acestea fiind propunerea legislativă pentru exercitarea  profesiei de dietetician, proiectul Legii viei şi vinului, proiecte de modificări ale Codului Penal şi ale Codului de Procedură Penală, alături de reexaminarea legii de modificare a articolului 253 din Codul Penal, declarată neconstituţională, pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii Constituţională. Acestora li se adaugă şi propunerea legislativă privind partidele politice, proiectul privind declararea zilei de început de an şcolar – Zi liberă pentru părinţi, dar şi proiectele privind înfiinţarea Muzeului de Artă Constantin Brâncuşi sau a Muzeului Istoriei Totalitarismului. Alte proiecte de lege cu termenul depăşit sunt cele ale economiei sociale, stabilirii metodologiei de arborare şi folosire a steagurilor unităţilor administrativ teritoriale.

Adoptate de Senat, împotmolite la Cameră

 

Printre proiectele de lege cu termenul depăşit de acum o lună sau două, dar adoptate de Senat, se numără şi cele referitoare la stimularea investitorilor individuali, incubatoarele de afaceri, modificarea Legii pentru amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate, construirea Monumentului Ma­rii Uniri din 1 Decembrie 1918, Alba Iulia, dar şi proiectul privind graţierea unor pedepse privative de libertate. Aceste proiecte au fost deja adoptate sau respinse de către Senat, dar s-au blocat la Camera Deputaţilor, din lipsa rapoartelor de la comisii, deși ele pot fi înscrise pe ordinea de zi a plenului fără aceste rapoarte.