Președintele Klaus Iohannis se întâlnește cu liderii politici

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să aibă, săptămâna viitoare, cea de-a treia rundă de consultări cu partidele, pe tema stadiului legilor electorale, dar şi pe tema respingerii unor solicitări ale Justiţiei pentru încuviinţarea arestării preventive sau urmăririi penale a unor parlamentari.

Prima rundă de consultări a avut loc în 12 ianuarie, scopul acestor discuţii fiind încheierea unui acord politic în vederea asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale. A doua rundă de consultări preşedinte-partide a avut ca tematică priorităţile legislative ale sesiunii parlamentare: votul în diaspora, finanţarea campaniilor şi a partidelor şi ridicarea imunităţii parlamentare. Întâlnirile s-au desfăşurat în 28 ianuarie.

 

Un calendar care trebuie respectat

Cu acel prilej, președintele Iohannis afirma că s-a convenit un calendar care presupunea ca, până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, să existe un nou pachet de legi – privind alegerile locale şi parlamentare, votul românilor din diaspora, finanţarea partidelor şi campaniilor electorale, legea partidelor. Șeful statului declara atunci că se așteaptă ca acest calendar să fie respectat. „În acest fel vom arăta două lucruri: acela că reforma instituţiilor politice a fost demarată şi există cadrul pentru ea. Şi că atunci când dezbatem şi suntem responsabili, chiar dacă avem păreri diferite, putem construi pentru România. Prin respectarea calendarului convenit, Parlamentul României are în această sesiune oportunitatea de a împlini o aşteptare, de a avea un prim rezultat concret şi de a începe să recâştige în mod autentic încrederea oamenilor”, preciza preşedintele Iohannis.

 

Campaniile electorale nu sunt concursuri de dat găleți

Şefului statului considera că modificarea legislaţiei privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale, precum şi o nouă lege a partidelor politice trebuie să conducă la o creştere a transparenţei, integrităţii şi participării, dar şi la dispariţia unor fenomene absolut nedorite, precum mita electorală sau turismul electoral. „Campaniile electorale nu sunt concursuri de dat găleţi şi nici festivaluri de resurse nelimitate, despre a căror provenienţă toată lumea se întreabă, dar nimeni nu răspunde”, spunea Iohannis, după consultările cu partidele.

Legea finanţării partidelor, trimisă pentru reexaminare

 

La începutul lunii martie, Comisia de Cod electoral din Parlament a finalizat proiectul de lege privind partidele politice şi proiectele privind alegerile locale şi finanţarea partidelor. În 18 martie, Camera Deputaţilor a adoptat noua lege privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, cu 262 de voturi „pentru”, 20 de abţineri şi opt voturi „împotrivă” şi a trimis-o şefului statului, pentru promulgare. Pe 10 aprilie, înainte de sarbătoarea de Paşte, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea actului normativ privind finanţarea activităţii partidelor şi a campaniilor electorale, apreciind că legea trimisă pentru promulgare are probleme legate de repectarea procedurii parlamentare. „Schimbarea clasei noastre politice, atât de aşteptată de cetăţeni, nu se poate face fără transparenţă în gestionarea banilor primiţi de partide. O lege atât de importantă trebuie să fie bine dezbătută şi limpede formulată, ca să nu lase loc de interpretări sau derapaje”, explica şeful statului.