Made in Romania

Preţul final al gazelor naturale plătite de consumatorii casnici va crește, de la 1 iulie, cu 5-8%, a anunțat Niculae Havrileţ, președintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Scumpirea este cauzată de liberalizarea preţului de producţie a gazelor naturale, proces asumat de Guvern faţă de Comisia Europană (CE) și Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Procentul de creștere va fi diferit de la o regiune la alta. „Este vorba de o medie, pentru că prețul pe regiuni va depinde de fiecare operator, în parte. Această majorare se va simți practic mai mult de la 1 decembrie, deoarece până atunci consumul este mic și nu se mai consumă gaze pentru încălzire”, a explicat Niculae Havrileț.

 

Alba-neagra cu gaze naturale

Interesant, dar prețul gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici tocmai… scăzuse pe 1 aprilie, în medie, cu 3,9%, potrivit ANRE. “În conformitate cu metodologiile de tarifare, începând cu data de 1 aprilie 2015, prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienții casnici vor scădea în medie cu 3,9% (medie calculată în funcție de ponderea fiecărui furnizor, din cei 39 care livrează gaze naturale clienților casnici din piața reglementată)”, anunța ANRE într-un comunicat.

Potrivit ANRE, reducerea se datora scăderii costurilor pentru achiziția gazelor naturale destinate furnizării în regim reglementat, respectiv eliminării costurilor pentru achiziția gazelor naturale din import și menținerii la același nivel a tarifelor de distribuție pentru SC E.ON Distribuție România SA precum și scăderii tarifelor de distribuție pentru SC Distrigaz Sud Rețele SRL. “Astfel, pentru clienții casnici din piața reglementată, al căror furnizor este SC E.ON Energie România SA, prețurile de furnizare a gazelor naturale vor crește cu circa 1,5%, începând cu data de 1 aprilie; pentru clienții casnici din piața reglementată, al căror furnizor este SC GDF SUEZ Energy România S.A, prețurile de furnizare a gazelor naturale vor scădea cu circa 9%”, se preciza în comunicat.

Totodată, ANRE menționa faptul că procesul de liberalizare a pieței interne de gaze naturale, pentru clienții noncasnici, s-a finalizat la data de 31 decembrie 2014. Pentru această categorie de clienți, ANRE nu mai stabilește prețuri de furnizare a gazelor naturale, întrucât, pe piața concurențială de gaze naturale, acestea se formează pe baza cererii și a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurențiale.

 

Niculae Havrileț consideră că prețul gazelor ar putea scădea, odată cu intrarea în consum a gazelor din Marea Neagră. “Noi considerăm că prețul gazului va scădea, odată cu accederea în consum a cantităților din Marea Neagră”, a mai spus Havrileț.