Deputații vor să umble la Regulamentul Camerei din care fac parte. Proiectul de modificare va fi discutat, în plen, miercuri, 6 mai. Printre modificări, modul în care poate fi schimbat președintele Camerei și incompatibilitatea aleșilor cu funcțiile pe care le dețin.

Regulamentul Camerei Deputaților urmează să fie schimbat, iar una dintre modificări presupune că președintele Camerei să nu poată fi revocat din funcție decât la propunerea scrisă a liderului grupului parlamentar din care face parte și nu la propunerea majorității. Practic, revocarea președintelui din acest moment Valeriu Zgonea s-ar putea face numai la propunerea scrisă a liderului grupului PSD – în prezent, Marian Neacșu. Deputații au mai avut o tentativă de a schimbă regulamentul și luna trecută, când s-a declanșat un adevărat scandal după fusese introdus un articol ce acorda o adevărată „superimunitate” parlamentărilor. Deși prevederea aceea a fost scoasă, până la urmă, – Marian Neacșu a declarat atunci că ea a fost pusă „din greșeală” în textul regulamentului – proiectul de hotărâre a fost atunci respins. 

„Inamovibilitate” pentru Zgonea?

Ludovic Orban, liderul deputaților liberali, a comentat că social-democrații doresc să îl „fixeze” pe Valeriu Zgonea la șefia Camerei. „Principalul dezacord, în afară de chestiunea legată de imunitatea parlamentară (…), a fost încăpățânarea PSD în a se crampona de articolul care prevede modalitatea de schimbare a președintelui Camerei Deputaților, ceea ce mie mi-a arătat că ei sunt oarecum pregătiți sufletește pentru situația schimbării majorității par­lamentare și încearcă să și-l fixeze pe Zgonea și în condițiile în care va există o majoritate parlamentară care va dori schimbarea lui Zgonea”, a afirmat Orban.

La rândul său, co­pre­ședintele PNL, Vasile Blaga, a susținut că, dacă actuala opoziție va reuși să construiască, în Parlament, o nouă majoritate, este „logic” să preia și conducerea celor două Camere ale Parlamentului. „Cum să ajungi la guvernare dacă nu ai majorități în cele două Camere? Dacă ai majorități în cele două Camere, sigur că, logic, trebuie să și conduci cele două Camere. Nu s-a mai văzut în democrație ca să conducă opoziția Parlamentul. Unde ați mai văzut?”, a afirmat Blaga.

 

Deputații își vor alege funcția

O altă modificare importantă este și cea referitoare la incompatibilitățile deputaților. Față de regulamentul aflat în vigoare astăzi, se va introduce posibilitatea că un deputat aflat în incompatibilitate să aleagă, în termen de 30 de zile, ce funcție vrea să păstreze – cea de deputat sau cea față de care se află în incompatibilitate. Mai mult, procedura presupune și solicitarea unui punct de vedere din partea Agenției Naționale de Integritate.