Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunțat că proiectul ecotichetul pentru maşinile electrice şi hibrid electrice va fi pus în aplicare de la jumătatea lunii iunie, în timp ce în Programul Rabla 2015, funcţional de curând, au fost trecute în sistemul electronic 3.300 de tichete.

”Am lansat şi proiectul ecotichetul, care se referă la maşini electrice şi hibrid electrice, pentru că viitorul nostru de poluare zero îl reprezintă aceste maşini. Eu sper, pentru că deja am lansat proiectul şi undeva la jumătatea lunii iunie o să fie şi pus în aplicare, ca, anul acesta, persoanele fizice şi juridice să poată să achiziţioneze un număr mai mare de maşini decât în anii trecuţi. Noi ne-am pus în plan peste 150 de maşini electrice sau hibrid electrice. Ecotichetul este în sumă de 6.500 de euro, iar cel pentru Programul Rabla, 6.500 de lei. Ne dorim foarte mult ca fiecare român să-şi permită să poată să-şi cumpere o astfel de maşină mai puţin poluantă, mai ales că tichetul este tot la 6.500 de lei, în schimb ecobonusul este mai mare, respectiv 750 de lei pentru un motor care poluează sub o sută de grame de bioxid de carbon pe kilometru, creşte la 1.500 de lei pentru motor propulsie hibrid şi la 2.500 de lei la hibrid electrice“, a declarat Graţiela Gavrilescu.

La sfârşitul lunii aprilie, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Adrian Gearâp, declara că AFM propune acordarea unei subvenţii de 20.000 de lei la cumpărarea unui autoturism electric, urmând să deruleze în paralel şi o sesiune de finanţare pentru amplasarea de prize.

În 2013, AFM a derulat o sesiune de finanţare, în cadrul căreia au fost alocate 100 de ecotichete pentru achiziţia de automobile electrice. Singurul solicitant care a beneficiat de reducerea de 12.000 de lei la cumpărarea unei maşini de acest tip a fost municipiul Moineşti, judeţul Bacău. În 2014, nu a mai fost derulată vreo sesiune de finanţare.

 

Pentru anul acesta, AFM a propus modificarea OUG 9/2013, în sensul majorării valorii ecotichetului la 20.000 de lei.