„Non scholae, sed vitae discimus“ –Nu învăţăm pentru şcoală, învăţăm pentru viaţă
La Buftea, ziua de 21mai are încă o semnificaţie pe lângă cea tradiţională a sărbătorii religioase a Sf. Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena. Este şi ziua a două instituţii care contribuie concret la construirea “zilei de mâine”a oraşului: şcolile 3, din cartierul Flămânzeni şi 4, din cartierul Buciumeni.
Şi piatra şcoală se făcu….
Zice istoria, prin spusele profesoarei de limba română, Luminiţa Dogiţă, că pe la 1752, stolnicul Constantin Râmniceanu emite un zapis pentru ca în cartierul Bucoveni (Flămânzeni) să se construiască o biserică «iar în curtea acesteia (să fie-n.red.) patru chilii pentru preot şi dascăl, ca să se facă şcoală, să înveţe copiii». Peste ani, prinţul Barbu Alexandru Ştirbey (născut, de altfel, la Buftea) pune să se zidească din cărămidă «şcoala primară», cu o sală de curs şi o cancelarie. Câţiva ani mai târziu, în 1864, prin grija aceluiaşi prinţ, se ridică un local nou pentru clasele I-VIII, unde este acum şcoala nr. 3. Aceasta este, în mare, istoria şcolii nr. 3, condusă din anul şcolar 2011-2012 de profesoarele Aretinica Rudeanu, director, şi Doiniţa Marin, director adjunct, gazdele festivităţilor care au avut loc pe 22 mai, întâi la şcoala 4 şi apoi la şcoala 3. Profesoara Aretinica Rudeanu a destăinuit faptul că şcoala din Bucoveni-Flămânzeni este locul în care a învăţat să scrie şi că, într-un fel, învăţătoarea i-a trasat drumul în viaţă, odată cu primele bastonaşe. «La şcoală, ne întâlnim noi, părinţii spirituali şi părinţii naturali, pentru ca fiecărui copil să-i fie plăcute orele petrecute în clasă. Mă mândresc cu copiii acestei şcoli şi, deopotrivă, cu profesorii, pentru premiile pe care le-au câştigat la diverse întreceri şi concursuri. Şcoala 3 este percepută ca o şcoală cu care suntem în competiţie».
Serbare de excepţie
Seriozitatea pregătirii momentelor artistice ale Şcolii 3, pe care le-am văzut de atâtea ori, în diverse spectacole, a fost, de această dată, «la ea acasă», pe tot parcursul serbării pe care au deschis‑o preşcolarii grupei mari de la Grădiniţa 3, pe care educatoarele Niculina Dumitru şi Simona Iancu i-au învăţat să cânte «Bade, pălărie nouă» şi «Aseară ţi-am luat basma». Micuţii? Adorabili, iar costumele populare o încântare pentru ochi, după cum se vede şi în fotografie. Momentul poetic a fost asigurat de Maria Ispas şi Ioana Mitescu, două păpuşi care şi-au împărţit «Gândăcelul» Elenei Farago. «Bivolul şi coţofana» lui George Topârceanu a fost, din nou, recitat «în duet» de Sara Hrib şi Olivia Zaharia. A fost şi «Tâlharul pedepsit», al lui Tudor Arghezi, frumos intonat de Ioan Bâldea. Grupa mică a aceleiaşi grădiniţe a prezentat două momente complet diferite: un minunat dans pe ritmurile piesei «Barbie Girl» şi un fragment din «Luceafărul». «Dreptatea şi strâmbătatea», ca şi un monolog din comedia «Chiriţa în provincie», cu care elevii clasei a IV-a şi profesoara lor Ana Maria Belcescu s-au prezentat în faţa tuturor, au avut un haz incredibil, iar Chiriţa cea mică atât de convingătoare că până şi Vasile Alecsandri ar fi premiat-o. Au urmat prichindeii clasei pregătitoare, care au interpretat «Cântec de primăvară», şi au recitat «Cântăm şi numărăm», spre bucuria profesoarei lor, Raluca Andronache.
Picii clasei a II-a au cântat apoi despre «Învăţătoarea», o piesă ale cărei versuri şi muzică au fost compuse de profesoara lor, Raluca Andrei şi au recitat poezia «Învaţă de la toate», cunoscută adulţilor din vremea bună a muzicii folk, în interpretarea Adrianei Ausch.
Daaaaaaaaaans !
Ritmurile de flamenco pe care au dansat elevii clasei I au încins, la propriu, atmosfera din curtea şcolii, deşi nu era deloc o zi de toamnă. Adorabili în costumele create de învăţătoarea lor, Mihaela Balea, şi o bunică, micuţii dansatori s‑au descurcat perfect! Elevii clasei a V-a, sub îndrumarea profesorului Cristian Tănase, au interpretat cântecul «Copilărie», după care Chiriţa a venit din nou «pe scenă», datorită elevilor clasei a VII-a şi a profesoarei lor, Luminiţa Dogiţă. Clasa a III-a, a învăţătoarei Liana Streleţ, a încheiat maiestuos programul artistic cu «Balul de la Apahida» al formaţiei Semnal M, invitând apoi toţi copiii şi cadrele didactice într-o mare horă. Doar că, serbarea nu s-a încheiat aşa, ci mult mai dulce, cu tort oferit, ca şi la Şcoala 4, de primarul Gheorghe Pistol. O serbare foarte muncită şi pregătită până la detalii, o amintire care va rămâne, în timp, în sufletul copiilor, peste diplomele de absolvire.