Raport CJ APIA Ilfov, la Consiliul Prefectural

Cel mai recent Colegiu prefectural din Ilfov a analizat activitatea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Ilfov, în anul 2014, an în care informarea fermierilor în legătură cu noutățile legislative apărute în ceea ce privește plățile pentru agricultură a fost o prioritate a instituției.

”Menținerea unei legături permanente cu fermierii și informarea acestora au fost foarte importante, în condițiile în care au apărut o serie de modificări ca urmare a noii Politici Agricole Comune (PAC 2014-2020). Astfel, au apărut 5 tipuri noi de plăți și scheme de plăți, măsuri ce completează sprijinul acordat fermierilor, în mod diferențiat, în funcție de caracteristicile agriculturii din țara în care se află”, a explicat Ion Nicuț, director executiv al APIA CJ Ilfov. Acesta a amintit, spre exemplu, de introducerea schemei pentru micii fermieri, în valoare de 1.250 de euro anual, o plată directă realizată fără verificarea unor norme și condiționalități, cum ar fi cele de mediu. ”Persoanele în vârstă care lucrează terenul doar pentru uz propriu, folosind tehnici nu foarte moderne, pot beneficia de această subvenție”,  a spus Ion Nicuț. Pentru fermierii mari există, pe lângă schemele de plăți specifice, și o serie de facilități oferite de autorități. APIA Ilfov are încheiate parteneriate cu bănci comerciale, care pot oferi marilor fermieri ce îndeplinesc condiția de bunăstare a animalelor, capital de lucru, fără garanții.

O altă noutate menționată vizează acordarea de sprijin financiar doar pentru cei care lucrează efectiv terenul. ”Spre deosebire de anul trecut, din 2015, agențiile imobiliare sau cei care nu efectuează lucrări agricole pe terenurile pe care le dețin nu mai au dreptul de a accesa aceste subvenții”, a declarat Ion Nicuț. De asemenea, pentru obținerea subvenției este necesară dovedirea calității de ”fermier activ”, care presupune ca minim 30% din venitul societății respective să provină din agricultură.

 Aproape 75 de mii de hectare, autorizate la plată

Serviciul Autorizare Plăţi a centralizat, la nivelul Centrului Județean Ilfov, 3.093 de cereri SAPS (schemă de plată unică pe suprafață), cu o suprafaţă totală de 74.040,47 ha, cu 333,19 ha mai mult, faţă de campania anterioară.

Autorizarea la plată, în campania 2014 s-a prezentat astfel: autorizaţii pentru plată avans SAPS – 2.934 fermieri, cu suma totală de 20.728.798,40 de lei și autorizaţii pentru plată avans AXA II – 37 fermieri, cu suma totală de 69.119,93 lei.

În campania 2014, cuantumul  subvenţiei  a fost de 176.70 euro/ha la un curs de 4,4102 lei/euro. În cadrul schemei de plată Ajutoare Naţionale Tranzitorii, ANT – 4 cultura tutunului, au fost depuse 4 cereri, pentru o suprafaţă de 36,34 ha, suma solicitată fiind de 43.680 de euro.

În cadrul schemei de plată pentru agro-mediu – Pachetul 4 – culturi verzi, au fost depuse 18 cereri, pentru o suprafaţă de 435,78 ha, suma solicitată fiind de 56.651,40 euro, iar în cadrul schemei de plată pentru agro-mediu – Pachetul 7 – Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu în arii protejate, a fost depusă o solicitare, pentru suprafaţa de 19,85 ha, în cuantum de 3.394,35 euro.

Bine de știut!

Începând cu 2015, noul PNDR prevede  acordarea următoarelor scheme de plăţi directe şi ajutoare naţionale tranzitorii, prin completarea Cererii Unice de plată:

– Schema de plată unică pe suprafaţă – SAPS presupune acordarea unei plăţi unice pe hectarul eligibil declarat de fermier, decuplată total de producţie.

– Plata redistributivă reprezintă o plată anuală destinată fermierilor care au dreptul la  plata unică pe suprafaţă şi se acordă gradual pentru primele 30 de ha ale exploataţiei agricole, indiferent de suprafaţa acesteia.

– Fermierii care au dreptul la plata unică pe suprafaţă aplică în mod obligatoriu pe toate hectarele lor eligibile următoarele practici agricole benefice pentru climă şi mediu:

a) diversificarea culturilor;

b) menţinerea pajiştilor permanente existente;

c) prezenţa unei zone de interes ecologic pe suprafaţa agricolă.

– Schema pentru tinerii fermieri presupune acordarea unei plăţi anuale tinerilor fermieri care au dreptul la plata unică pe suprafaţă. Prin tineri fermieri se înțelege acele persoane fizice care:

a) se stabilesc pentru prima dată într-o exploataţie agricolă în calitate de conducători – şefi ai exploataţiei sau care s-au stabilit deja în unul din cei cinci ani anteriori primei depuneri a unei cereri în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă şi,

b) au cel mult vârsta de 40 de ani în anul depunerii cererii menţionate.

Cuantumul plăţii pe hectar este de 25% din cuantumul pe hectar al plăţii unice pe suprafaţă şi se acordă pentru maximum 60 ha eligibile, declarate de fermier.

– În schema simplificată pentru micii fermieri se include automat fermierul care este eligibil pentru schema de plată unică pe suprafaţă şi are dreptul la o plată anuală de maxim 1.250 euro, în funcţie de suprafaţa şi/sau numărul de animale eligibile pe care le deţine în  exploataţie. Pe durata participării la schemă, micii fermieri:

a) sunt exceptaţi de la utilizarea practicilor agricole benefice pentru climă şi mediu;

b) nu li se aplică sancţiuni administrative pentru nerespectarea normelor de eco-condiţionalitate;

c) păstrează cel puţin un număr de hectare eligibile care corespunde numărului de hectare eligibile declarate în 2015.

– Sprijinul cuplat se poate acorda sectoarelor şi producţiilor prevăzute la art. 52 alin. (2) din Regulamentul European 1307/2013, considerate importante din motive economice, sociale şi de mediu şi care sunt afectate de anumite dificultăţi.

 

– Și, nu în ultimul rând, ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT), reprezintă plăţi care se acordă fermierilor din sectoarele care au beneficiat de plăţi naţionale directe complementare în anul 2013.