Criză politică, fără precedent în ultimii 25 de ani

Primul ministru Victor Ponta a fost chemat,  vineri 5 iunie, la DNA, unde a fost audiat, în prezența unui avocat. Procurorii anticorupție îl acuză pe șeful Executivului de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat, anunţă DNA. Toate aceste acuzații au fost formulate în cadrul dosarului Dan Șova.

De asemenea, premierul mai este acuzat și de conflict de interese, deoarece l-a propus în funcția de ministru pe senatorul Șova. Potrivit unui comunicat al DNA, una dintre acuzaţii se referă la faptul că Victor Ponta ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova. Anchetatorii susţin că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare cu Şova. Mai mult, în perioada efectuării unor controale fiscale, Ponta s-a înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi rapoarte de activitate juridică, „pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia”, mai spun procurorii anticorupţie.

 

„Recompense” pentru nimic

Procurorii DNA susţin că, în realitate, Ponta nu a efectuat niciuna dintre activităţile înregistrate în contabilitate, folosind o parte din sumele obţinute de la SCA „Şova şi Asociaţii“ pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti. Conform sursei citate, firma lui Dan Şova i-ar fi dat premierului dreptul de folosinţă gratuită a unui autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10, „la solicitarea expresă” a acestuia. Potrivit ordonanţei procurorilor, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obţinute de către SCA „Şova şi Asociaţii” de la cele două complexe energetice (Turceni şi Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Şova Dan-Coman şi a persoanelor din sfera sa relaţională.

 

„Conlucrare” de 2.000 de euro, lunar

Conform DNA, în 30 august 2007, între SCA „Şova şi Asociaţii” reprezentată de Şova Dan-Coman şi Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, reprezentat de Victor Ponta s-a încheiat o convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect „conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea. (…) Convenţia s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenţie s-a prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Ponta Victor-Viorel să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară. (…) Printr-un act adiţional, începând cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/lună onorariul lui Victor Ponta, care la acel moment era avocat. (…)Convenţia de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta a devenit ministru”, precizează procurorii.

 

16 rapoarte de activitate falsificate

Aceștia susțin că, „Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii” care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare”, subliniază DNA. Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfăşurate în perioada mai-octombrie 2011, Victor Ponta s-a înţeles cu Şova Dan-Coman ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia. „Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfăşurată de mai mulţi avocaţi din cadrul SCA „Şova şi Asociaţii”, avocaţi care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activităţile respective, nici măcar în parte”, precizează DNA.

 

Premierul refuză să demisioneze

 

Imediat după punerea sub acuzare a premierului, președintele Klaus Iohanis i-a solicitat acestuia să demisioneze. El a refuzat categoric, argumentând că este absolut nevinovat și afirmând că singura instituție care poate să-l demită este Parlamentul, cel care l-a numit în această funcție. Ponta a declarat că va contesta ordonanţa procurorului, la procurorul ierarhic superior și la judecător, și își va pleda nevinovăţia în dosarul Șova, apreciind și că procurorii au reacţionat la evenimente politice, ordonanţa emisă „intempestiv” împotriva sa având legătură directă cu emoţia produsă în opinia publică de cazul Rarinca, cu poziţia Asociaţiei Judecătorilor, cu propunerile de modificare a Codului Penal din Parlament și cu respingerea de către Senat a arestării preventive a lui Dan Șova. Totodată, membrii PSD de la toate nivelurile partidului, precum și partenerii din coaliția de guvernare (UNPR, PC și PLR) au anunțat că îl susțin necondiționat pe Victor Ponta, unii acuzând Opoziția, Președinția, DNA și SRI de lovitură de stat.