Începând cu data de 26 mai 2015, APIA va prelua toate cererile de plată ale fermierilor, inclusiv pe suport de hârtie, informează Centrul Județean Ilfov al Agenției, într-un comunicat. Cererile astfel depuse vor fi prelucrate de către angajații APIA în perioada următoare, iar fermierii își vor putea exercita dreptul de a solicita subvențiile. În cazul în care fermierii solicită la plată o suprafaţă de peste 50 hectare teren agricol, ei trebuie să depună cererile la Centrul Județean al APIA. Pentru suprafețe mai mici de 50 de hectare, cererile pentru subvenție pot fi depuse la centrele locale ale APIA. La depunerea cererii unice de plată fermierul trebuie să prezinte documentele care dovedesc utilizarea terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor. Potrivit comunicatului, în momentul actual este digitizată și pregătită pentru depunerea cererilor o suprafață de 3.612.545 ha, suprafață care aparține unui număr de 116.733 fermieri, care sunt așteptați să depună cererea de plată.
Proiect privind noile SMR (2)
Pe masa ministrului Agriculturii se află un proiect de Ordin MADR care priveşte cerinţele pentru buna gestionare (SMR). Jurnalul de Ilfov prezintă, în continuare, acest proiect.
SMR 4 – Principii și cerințe generale ale legislației alimentare și proceduri în domeniul siguranței produselor alimentare (pct.2)
În cazul fermierilor care cresc, colectează sau vânează animale, ori care obțin produse primare de origine animală, trebuie să respecte următoarele condiții specifice de igienă:
● să mențină în stare bună orice facilități utilizate în legătură cu producția primară și cu operațiunile asociate acesteia, incluzând facilități utilizate pentru depozitarea și manipularea furajelor, să le curețe și, după caz, să le dezinfecteze, după curățare, într-o manieră corespunzătoare;
● să curețe echipamentele, containerele, boxele, vehiculele și vasele și, după caz, să le dezinfecteze, după curățare, într-o manieră corespunzătoare;
● să asigure, pe cât posibil, curățenia animalelor care urmează să fie sacrificate și, după caz, a animalelor de reproducție;
● să utilizeze apă potabilă sau apă curată, oricând este necesar, pentru a preveni contaminarea;
● să se asigure că personalul care manipulează produsele este în bună stare de sănătate și este instruit cu privire la riscurile pentru sănătate;
● să evite, pe cât posibil, ca animalele și dăunătorii să determine producerea contaminării;
● să depoziteze și să manipuleze deșeurile și substanțele periculoase, astfel încât să prevină contaminarea;
● să prevină introducerea și răspândirea bolilor contagioase transmisibile la oameni prin alimente, inclusiv prin luarea de măsuri de precauție la introducerea unor animale noi și raportarea suspiciunilor de focare de boli către autoritatea competentă;
● să țină cont de rezultatele analizelor efectuate pe probe prelevate de la animale, sau pe alte probe care au importanță pentru sănătatea publică și să utilizeze corect aditivii furajeri și produsele medicinale de uz veterinar, în conformitate cu legislația în vigoare. (Va urma)