Începând de vineri, 5 iunie până duminică seara, 8 iunie, comuna Snagov a fost în sărbătoare, prilejuită de împlinirea a 607 ani de atestare dovedită cu documente. Şi pentru că totul trebuia să poarte un nume, celor trei zile li s-au spus „Zilele Snagovului”.
Istoria, cea mai statornică vecină a snagovenilor
Snagovul se mândreşte cu o istorie bogată care coboară în timp până la anul 1408 când a fost construită Mânăstirea Snagov, pe o insulă din nordul lacului cu acelaşi nume. Anul 1408 apare într-un hrisov al domnitorului Mircea cel Bătrân, însă cercetările arheologice din anul 1933 au dovedit că mânăstirea a fost construită pe locul unei străvechi aşezări dacice. Apoi, în 1485, domnitorul Vlad Tepeş dispune construirea unui zid de apărare, a unui pod, a unei închisori pentru trădători şi tâlhari şi a unui tunel pe sub apă. Frumuseţea locului l-a atras peste ani şi pe Sfântul Antim Ivireanu (1650-1716), devenit ulterior mitropolit al Ţării Româneşti care a înfiinţat la mânăstire o tipografie. Iar cărţile bisericeşti tipărite aici în greacă, slavonă şi arabă au dus faima Snagovului în Grecia, Asia Mică şi Egipt. Şi o dată ce a apărut mânăstirea, au apărut şi oamenii care s-au instalat în apropiere, astfel că, în zilele noastre, există nu mai puţin de cinci sate care alcătuiesc comuna de astăzi: Snagov, Ghermănești, Ciofliceni, Vlădiceasca și Tâncăbești.
Afiş de spectacol foarte bogat
În acest context istoric prezentat foarte scurt, anul 2015 aduce sărbătorirea a 607 ani şi Consiliul local al comunei a aprobat în 25 mai tot ceea ce ţine de sărbătoarea „Zilele Snagovului”. Platoul din faţa primăriei şi a Casei de cultură a fost rezervat pentru scenă şi dans, parcarea dintre cele două instituţii a fost transformată într-un mare restaurant în aer liber continuat cu zona de distracţie amenajată special pentru cei mai mici snagoveni. Impresarul Silviu Lăpădat a adus pe scenă atât artişti consacraţi precum, Gabriel Dorobanţu, Niculina Stoican, Jean de la Craiova sau Nicu Paleru cât şi nume mai puţin cunoscute, însă nu mai puţin remarcabile. Vineri, 5 iunie au urcat pe scenă copiii atât de talentaţi ai comunei care, împreună cu profesorii lor, Elena Mitrea, Gherghina Mitrea, Ana Calangiu, Nicoleta Enache, Ion Enache, Camelia Boacă şi directoarele Marian Banu şi Mihaela Leuştean au prezentat timp de trei ore un program artistic extrem de muncit. Au mai cântat pentru snagoveni micuţii Erik şi Daria Ivan, apoi Simona Dinescu, Bianca Pătrăşcioiu, Raisa, Valentina Dinu, Mihai Şincă, Vasile Vădan, Georgiana Lăpădat şi „Romaniţele”. După un grandios foc de artificii în care, la un moment dat, noaptea s-a făcut zi, duminică seara a urcat pe scenă Horia Brenciu şi a sa HB Orchestra pentru un show care va rămâne, cu siguranţă, multora în memorie multă vreme.
18 snagoveni pentru trup,suflet şi pământ
Prezent tot timpul în mijlocul concetăţenilor săi, primarul Marian Oancea avea şi o misiune foarte emoţionantă şi onorantă în acelaşi timp pentru orice ales: aceea de a conferi diplome şi plachete de onoare unor locuitori ai comunei care dau unicitate Snagovului prin calitatea lor umană şi profesională. Ceremonia s-a petrecut duminică seară şi i-a implicat pe viceprimar şi pe ceilalţi membrii ai Consiliului local care au urcat pe scenă secondându-l pe primarul Marian Oancea. Însă, pe lângă emoţiile inerente unui astfel de moment, uralele şi aplauzele publicului au fost absolut extraordinare la menţionarea fiecărui nume, dovadă a bunei alegeri a cetăţenilor de onoare. „ Important este ca noi toţi să învăţăm să preţuim tot ceea ce am obţinut. Vă mulţumesc ,stimaţi cetăţeni, că sunteţi alături de mine, le mulţumesc consilierilor locali pentru efortul depus în organizare, vă doresc tuturor să lăsaţi grijile deoparte. Nu am făcut toate acestea singur, ci cu ajutorul consiliului local. Totul este din suflet pentru dvs., dragi snagoveni”, le-a spus primarul Marian Oancea celor care l-au ales. Iar cetăţenii de onoare, în ordinea apariţiei pe scenă, sunt: Rodica Ionescu, medic la dispensarul din satul Snagov; Maria Dumitru, asistent medical; Cristina Drăghici, medic la Ghermăneşti; Elena Luminiţa Oprea, asistent la dispensarul din Ghermăneşti; Daniela Lois, medic la dispensarul din Ghermăneşti; Dumitra Cojocăriţa alias Mama Tiţa, asistent medical în Ghermăneşti; Mihaela Irimia, medic la dispensarul din Tâncăbeşti; Tatiana Paraschiv, asistenta medicului Irimia; preotul Zaharia Răducan de la biserica din Ghermăneşti; preotul Ştefan Şerban de la biserica din satul Ciofliceni; preotul Constantin Lupu de la biserica din Vlădiceasca; preot George Dinu din Tâncăbeşti; preotul Dan Panaite de la Snagov; Gherghina Olteanu din Snagov; Elena Manea, învăţătoare în Snagov; Anastasia Cruceanu din Snagov, profesor de istorie şi ştiinţe sociale; Elena Rodica Zaharia, profesor la Ghermăneşti şi Tâncăbeşti şi Cristina Emilia Georgescu, profesor, pentru contribuţia la reînfiinţarea liceului din satul Snagov. Respect tuturor şi din partea Jurnalului de Ilfov şi felicitări întregii comune pentru cei 607 de ani şi o petrecere ca-n poveşti!
Foto: Eugen DICHISEANU, Cristina BUNEA