Gazul ne va arde la… buzunare!

Guvernul a convenit cu Comisia Europeană (CE) un nou calendar de liberalizare a preţului gazelor pentru consumatorii casnici, care prevede majorări anuale, nu trimestriale ca până în prezent, cu câte 6 lei pe MWh. Conform noului calendar, preţurile la gazele pentru consumatorii casnici vor crește de la 53 lei/MWh la 60 lei/MWh din iulie, acest an, la 66 lei/MWh, în 2016, la 72 lei/MWh, în 2017 și la 78 lei/MWh, în 2018. În negocierile de la începutul anului, Fondul Monetar Internaţional și Comisia Europeană au cerut Guvernului să crească preţul gazelor pentru populaţie și centrale de energie termică (CET) de la 53,3 lei la 62 lei MWh, de la 1 aprilie. Guvernul a avansat preţul de 58 lei, neacceptat de FMI și CE. Refuzul de a crește preţul la gaze a fost unul dintre motivele pentru care nu a fost încheiată o nouă scrisoare de intenţie, la acordul cu FMI. Creșterea preţului a fost însă amânată de Guvern, care dorește prelungirea calendarului de eliminare a preţurilor reglementate cu trei ani, până la 30 iunie 2021.

 

„Sf. Parascheva”, de la Străulești

Utilajul Tunelling Boring Machine (TBM) „Sfânta Parascheva” va începe, cel târziu pe 15 august, săpăturile la tunelul prin care va trece a doua linie dinspre Străulești spre Laminorului, a anunțat directorul general al Metrorex, Cătălin Homor. „Se produce perforarea pereților mulați și străpungerea TBM a pereților stației, inclusiv intrarea în volumul stației. Este un moment important pentru București. Este o primă etapă foarte dificilă, parcursă cu ceas elvețian. Lucrările au fost realizate într-un timp mai scurt decât era programat. Asta ne face să sperăm că lucrurile nu vor întârzia să fie finalizate conform graficului”, a spus Homor, prezent la stația Laminorului. El a precizat că pe această linie TBM a avansat cu o medie de 11 metri/zi.

Se estimează că, în prima parte a anului 2016, structura tunelelor va fi gata, iar termenul preconizat pentru finalizarea secțiunii Parc Bazilescu – Străulești este al doilea semestru al anului 2016.

 

Ne plac Smartphone-urile

Un procent de 70% din populația lumii va utiliza smartphone-uri, până în 2020, iar 90% dintre oameni vor locui în zone acoperite de rețele de broadband mobil, potrivit unui studiu de profil. Totodată, numărul de abonamente pentru smartphone-uri se va dubla, ajungând la un total de 6,1 miliarde. „Până în 2020, 80% din traficul mobil de date va fi generat de smartphone-uri. America de Nord și Europa vor fi, în continuare, regiunile cu cel mai intens trafic pe Internet raportat la numărul total de smartphone-uri. Traficul video va crește, anual, cu câte 55%, până în 2020, impulsionat de serviciile de streaming video și de includerea de mai mult video în conținutul media și publicitar”, arată raportul Ericsson Mobility Report.

 

Atenție la mesajele în care vi se solicită bani!

 

Ministerul Finanțelor Publice avertizează cetățenii care primesc mesaje pe e-mail cu privire la plata unor așa zise taxe să nu dea curs solicitărilor, pentru că mesajele respective nu sunt trimise nici de MFP și nici de Agenția Națională de Administrare Fiscală. „Având în vedere sesizările cetățenilor privind seria de mesaje primite pe e-mail în legătură cu plata unei așa zise taxe anuale de 278 lei (de la adresa de e-mail taxa@finante-romania.ro) pentru utilizarea serviciilor de internet, Ministerul Finanțelor Publice atrage atenția și adresează rugămintea celor care primesc astfel de mesaje să nu dea curs solicitării și să nu efectueze nicio plată în sistemul specificat în mesaj”, se arată în comunicatul ministerului.