Ziua de 4 iunie a adus la Centrul Cultural Buftea o mulţime de cadre didactice ilfovene, invitate să participe la simpozionul „Poezia şi muzica clasicilor români, leagăn al copilăriei”. Şi nu au fost puţine, cât să ocupe cele 130 de locuri ale sălii, reprezentând Buftea, Chitila, Mogoşoaia, Corbeanca, Otopeni, Brăneşti, Baloteşti, Periş, Ciolpani, Moara Vlăsiei şi Măgurele.

Proiect pe patru ani

Profesoara Viorica Dumitru de la Şcoala Gimnazială nr. 1 şi Grădiniţa „Rază de Soare”, Buftea, este cea care a iniţiat proiectul judeţean intitulat „Copilăria sub amprenta valorilor culturale”, în anul 2012, proiect care se va încheia în 2016. Proiectul are patru teme: 1. Tradiţional şi modern în poveştile şi povestirile pentru copii (2013); 2. Drag mi-e cântecul şi jocul (2014); 3. Poezia şi muzica clasicilor români, leagăn al copilăriei (2015) şi 4. Ateliere de creaţie artizanală (2016). Scopul pe care şi l-a propus profesoara Viorica Dumitru a fost bine stabilit încă înainte de a scrie proiectul, şi anume: educarea copiilor în spiritul valorilor culturale româneşti şi universale, în spiritul promovării tradiţiilor, obiceiurilor şi artei populare româneşti.  Apoi, din comunicările pedagogice, am văzut experienţa de un an de zile a lucrului cu copiii, pentru ca Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Elena Farago, George Coşbuc, George Enescu sau Ciprian Porumbescu să nu rămână ca nişte ecuaţii nerezolvate, în mintea şi sufletul micuţilor. Motiv pentru care copiii au recitat cu sensibilitate, au dansat cu graţie şi au recitat cu emoţie.

 

Impresii despre proiect

Importanţa proiectului nu este dată doar de numărul mare de participanţi, ci şi de mesajul transmis. Iată, pe scurt, câteva gânduri despre „Copilăria sub amprenta valorilor culturale” şi „Poezia şi muzica clasicilor români, leagăn al copilăriei”.

Directorul Şcolii gimnaziale nr. 1, profesoara de limba română Aretinica Rudeanu,  susţine că: „A gândi educaţia timpurie ca prim pas către cultura naţională este un deziderat către care trebuie să ne raliem. Este o şansă pentru generaţiile actuale de a nu creşte la întâmplare.  Proiectul demonstrează că valorile naţionale îşi pot face loc în spaţiul destinat educării celor mai mici copii. Urmărindu-i pe micuţi desenând, dansând, recitând, am gândit că este un omagiu suprem adus marilor valori. Beneficiul copiilor va fi măsurat în timp prin termenul bine ales din titulul proiectului „amprenta”….Căci, da, trebuie să-i imunizăm pe copiii noştri la nonvaloare!”. Inspectorul şcolar, Anişoara Ciobanu este de părere că: „Dacă fiecare dintre noi, cei care lucrăm în învăţământ, ne-am apleca asupra adevăratelor valori, cu siguranţă că am însănătoşi şcoala românească. Trebuie să ne punem un mare semn de întrebare, căci vina, uneori, ne aparţine şi nouă, cadrelor didactice, nu numai elevilor. Noi am uitat să-i sensibilizăm pe copiii noştri, din păcate.  M-am bazat pe competenţele Vioricăi Dumitru şi ştiam că acest proiect va fi un succes. Şi am putea să extindem proiectul la nivel regional.”

Mihai Costin, colecţionar şi preşedinte al Grupării Colecţionarilor de Medalii şi Insigne „Mihai Eminescu” spune: „Invitaţia pe care am primit-o pentru a expune aici, la Buftea,  mi-a fost adresată de acum un an şi aceasta demonstrează determinare şi seriozitate într-un  proiect. Noi, colecţionarii, adunăm, iar dvs. cadrele didactice aveţi misiunea de a-i învăţa pe copii”.

Directorul Direcţiei Cul­­tură Ilfov, Alexandrina Niţă: „Vă voi sprijini cu tot ce pot pentru ca dvs., cadrele didactice, să puteţi educa generaţia de mâine în spiritul marilor valori. Vă felicit pentru idee”!.

Părintele profesor Io­­­nuţ Feraru:  „Este o onoa­re pentru mine să fiu invitat aici, la o asemenea discuţie şi mă voi referi la muzică. Legătura dintre muzica bizantină şi cea clasică este de lungă durată, muzica s-a născut odată cu biserica, evreii cântau în sinagogă. Un cântec frumos este un bun educator, iar cu copiii care învaţă muzica marilor clasici naţionali, George Enescu sau Ciprian Porumbescu, cum am auzit, ne vom mândri. Sămânţa nu încolţeşte dacă este aruncată pe asfalt”.

 

Viața mea fu ziuă

Simpozionul s-a încheiat grandios cu spectacolul ”Viața mea fu ziuă”, de M. Eminescu, pusă în scenă de Vasile Toma și actori ai Teatrului Studențesc ”Podul”, București

 

 

Foto: Andrei Dumitru