Cea mai recentă şedinţă de consiliu a judeţului Ilfov a avut pe ordinea de zi, printre alte proiecte de hotărâri, şi pe aceea vizând actualizarea monografiei economico-militare a judeţului (document încadrat ca ”secret de serviciu”), respectiv înlocuirea unor anexe.

Prezent la şedinţă, col. Gheorghe Bodolan, şeful Biroului Probleme Speciale Ilfov, din cadrul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Problemelor Speciale, a făcut precizări legate de modificările apărute (în 9 din cele 20 de anexe ale ediţiei 2012). Potrivit acestuia, numărul populaţiei ilfovene a crescut, cea mai însemnată creştere fiind consemnată, anul trecut, în Popeşti-Leordeni, de la 21.017 persoane, la 23.236. La fel, Bragadiru a mai primit 1.312 persoane, Pantelimon – 1.143 sau Voluntari – 875. Per total judeţ s-au consemnat 371.037 persoane, ponderea cea mai mare fiind deţinută de categoria de vârstă 30-35 de ani (respectiv 117.424 de ilfoveni). Din total, 164.036 de ilfoveni locuiesc în oraşe, iar restul în comune. Şi, nu în ultimul rând, majoritatea populaţiei ilfovene este de sex feminin (190.230 de persoane).

Faptul că judeţul se dezvoltă are pentru Biroul Probleme Speciale o însemnătate anume, militarii interpretând altfel datele culese. Spre exemplu, spaţiile de locuit sunt evidenţiate, pe suprafeţe şi număr de intrări, pentru ca, în situaţia unui conflict armat, să se poată identifica uşor locaţiile ce pot fi rechiziţionate. Colonelul Bodolan a vorbit, în acest context, despre situarea Ilfovului pe locul 1, la nivel naţional, în ceea ce privește locuinţele cu 5 şi peste 5 camere. Statisticile indică, de altfel previzibil, Sinteştiul – ca deţinând cele mai multe astfel de imobile, ”însă nimeni nu-şi propune, din punct de vedere militar, să mobilizeze acolo populaţia, în caz de conflict armat”, a declarat, amuzat colonelul.

Şi tot legat de fondul de locuinţe, potrivit noilor anexe ale monografiei, la nivelul judeţului Ilfov, numărul acestora ajunge la 120.586, cu un total de 490.987 de camere.

Alte precizări au fost legate de operatorii economici – 3.063 la nivelul judeţului (cu peste 25 de angajaţi sau cifră de afaceri de peste un milion de lei/an), cu un total de 115.127 de angajaţi. 770 dintre agenţii economici reuşesc să adune aproape 100.000 de angajaţi (mai exact 97.552 din totalul de 115.127). De asemenea, sunt consemnate şi societăţi care, deşi nu figurează în evidenţe cu vreun angajat, reuşesc să declare cifre de afaceri uriaşe.

 

Un document de importanță strategică

Monografia economico-militară a judeţului reprezintă documentul care cuprinde date și informaţii referitoare la principalele elemente geografice și de infrastructură, resursele materiale, energetice și umane, precum și alte date și informaţii din cadrul UAT-urilor, necesare pentru susţinerea efortului de apărare, asigurarea ordinii publice și securităţii naţionale, pentru prevenirea și gestionarea situaţiilor de urgenţă și de criză, precum și pentru acordarea Sprijinului Naţiunii Gazdă în cadrul acţiunilor cu statele membre NATO și partenere.