Ministerul Agriculturii a lansat un avertisment către cei care doresc să acceseze fonduri europene nerambursabile prin intermediul noului Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, prin vocea secretarului de stat, George Turtoi. El a anunțat că fermierii trebuie să știe că proiectele de finanțare supraevaluate cu mai mult de 20% din punctajul real vor fi trecute automat pe ultimele poziții din clasament, riscând să nu mai beneficieze de finanțare în acea sesiune. 

 „Atunci când depune proiectul, beneficiarul își face o autoevaluare a punctajului, în baza căruia proiectul este prioritizat în evaluare, sau nu. Proiectele sunt ordonate de către sistem, descrescător, în funcție de autoevaluarea pe care și-o face beneficiarul. Cele cu punctaj superior intră primele în evaluare. Dacă punctajul este supraevaluat cu mai mult de 20% din punctajul real, proiectul merge automat pe ultimul loc, și se selectează, dacă mai prinde finanțare, în ultima lună”, a declarat George Turtoi.

 

Prioritizarea proiectelor cu șanse de finanțare

Noua modalitate de selecție are scopul de a prioritiza proiectele care au cele mai mari șanse să primească finanțare prin noul PNDR 2014-2020. Cu toate acestea, cei care își supraevaluează, din greșeală sau intenționat, proiectul au posibilitatea să primească finanțări în următoarele sesiuni. „Nu este o sancțiune această mutare a lui (a proiectului – n.r.) pe ultima poziție, deoarece nu îl declari ca fiind neeligibil, nu îl respingi. Pur și simplu cade pe ultimul loc, riscând să nu mai prindă finanțare pentru anul respectiv”, a mai precizat Turtoi.

De asemenea, secretarul de stat în MADR subliniază că fermeriul al cărui proiect nu a fost selectat pentru evaluare, nu va fi nevoit să îl redepună pentru următoarele sesiuni. „Un alt avantaj al sistemului este că proiectele care nu sunt selectate rămân în sistem și intră automat în următoarele sesiuni. Intră automat în luna următoare sau în viitoarele sesiuni, din următorul an. Nu mai trebuie ca potențialul beneficiar să își retragă proiectul, să îl redepună. Poate dacă intră dintr-un an în altul și se modifică modalitatea de acordare a punctajului, fermierul va fi nevoit să facă o nouă autoevaluare pentru proiectul respectiv, la începutul următoarei sesiuni”, a mai arătat George Turtoi.

Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 are alocată o finanțare europeană în valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adaugă și o cofinanțare din bugetul de stat, de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investiții ajungând astfel la circa 9,5 miliarde de euro.