Comuna Cornetu, cea „dodoloață”
Miercurea trecută, ne-am hotărât să facem o vizită edililor din Cornetu, pentru a afla despre planurile de viitor ale acestora. Astfel că, la ceas de amiază, am purces către primăria cochetei localități ilfovene, cu gândul da a sta de vorbă cu gospodarii comunei. Dar, nici n-am apucat să intrăm pe ușă, că, în prag, ne-a tăiat calea vechea noastră cunoștință, însuși viceprimarul Ion Stanciu, care tocmai se pregătea să-și încalece „bidiviul”, adică bicicleta cu care străbate, îndeobște, drumurile așezării.
La vederea noastră, Ion Stanciu, debordând de o energie și un optimism molipsitoare, a făcut cale-ntoarsă și ne-a invitat, cu căldură, la un pahar de apă minerală rece ca gheața și o cafea aromată, aburindă, pentru că, nu-i așa, setea călătorilor trebuie ostoită întocmai cum cer rânduielile ospitalității. Dar setea noastră cea mai mare era setea de noutăți din Cornetu, având în vedere că nu mai trecuserăm pragul viceprimarului Stanciu, de cam multișor. Astfel că, îmbrățișați de verdeața mulțimii de trandafiri japonezi din „livada”, cum îi spune colegul meu, viceprimarului, ne-am așezat, „bătrânește”, la vorbă, dornici să aflăm ce s-a mai întâmplat prin Cornetu, la nivel de administrație locală.
Înapoi, în „ograda strămoșească”
Și veste mare ne‑a dat viceprimarul, care abia putea să-și ascundă bucuria! Anume, că ultima instanță a dat câștig de cauză cornețenilor, în procesul cu orașul Măgurele, cu privire la apartenența teritoriului satului Buda. Hotărâre definitivă și irevocabilă: terenul revendicat de Măgurele aparține, de drept comunei Cornetu. Punct. Astfel, se repară o ultimă nedreptate și statutul Budei intră în normalitate, așa cum era și firesc, după ce instanța luase aceeași hotărâre în litigiul similar cu orașul Bragadiru. O reparație mai mult decât necesară, având în vedere aberațiile care au creat atâtea neajunsuri locuitorilor din această zonă, în ultimele două decenii. Așadar, după atâta amar de vreme, „copilul” oropsit de atâtea anomalii legislative s-a întors, în sfârșit, acasă, în „ograda strămoșească”, dacă putem spune așa.
Cuțu-cuțu, la coteț!
Una din marile probleme cu care se confruntă, deopotrivă, locuitorii și edilii comunei este, de asemenea, pe cale de a fi rezolvată, în scurtă vreme. Este a doua veste pe care ne-a dat-o viceprimarul Stanciu. Puteți ghici despre ce problemă e vorba? Mai mult ca sigur! Dacă nu, vă spunem noi. Este vorba despre câinii fără stăpân, care împânzesc străzile comunei. Câini care, în ciuda eforturilor depuse de primărie, continuă să se înmulțească în progresie geometrică. Dar nu pe cale naturală! Ci pentru că sunt aduși de diferite persoane, de prin alte părți, pentru a fi abandonați în împrejurimile comunei. Un fenomen despre care am mai relatat în nenumărate rânduri și care mi-a fost confirmat atât de către edili, cât și de către mulți cetățeni care au fost martorii unor astfel de situații. Așadar, iată ce ne spune viceprimarul: „De curând, am primit vizita Inspecției Sanitar Veterinare, din cadrul DSVSA Ilfov, care s-a interesat de situația câinilor fără stăpân, din Cornetu. Împreună am stabilit ca, după 1 iulie, odată cu următoarea ședință a Consiliului local, să stabilim un reprezentant al primăriei care să se ocupe de problema maidanezilor și, totodată, să încheiem un contract cu o firmă specializată. Noi ne-am oprit asupra S.C. VETEVOLUTION cu care am mai colaborat și al cărui adăpost, care respectă toate standardele impuse de legislație, se află în imediata noastră apropiere, pe malul Argeșului. În felul acesta, în cel mai scurt timp posibil, sperăm să rezolvăm și această problemă, care ne-a dat multe bătăi de cap.”
Trotuare, rigole și multă verdeață
Odată terminate lucrările pentru introducerea rețelelor de apă și canal, care vor deveni funcționale pe la sfârșitul lunii august, de-a lungul Șoselei Alexandriei (DN 6), gospodarii comunei vor demara un nou proiect care prevede modernizarea acostamentelor, trotuarelor, rigolelor și spațiilor verzi, pe toată distanța cuprinsă între râul Sabar și Argeș. Cam 2,5 km. Totul din fonduri proprii. „Pentru început, vor începe lucrările pe partea dreaptă, cum vii dinspre București, până la ieșirea din comună. Același lucru vom face și pe strada Buda și Crinului. Avem în vedere și plantarea de arbori de tuia”, ne-a spus viceprimarul.
Școala cea mare
Lucrările la extinderea Școlii nr 1, din Cornetu, au început anul trecut, în august, în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri europene. Pentru întreg proiectul au fost alocate aproape 7,65 milioane de lei, din care bani europeni – 4,76 milioane de lei, contribuția Guvernului României – 728, 29 mii lei, iar bugetul local a participat cu 2,159 milioane lei. Acum, după aproape un an de zile, noua școală, lipită de surata ei mai în vârstă, este aproape gata. „Vom avea 12 săli de clasă noi, din care 4 laboratoare și o sală de sport de 1.048 mp”, spune, cu mândrie, Ion Stanciu. „În toamnă, noul corp al școlii va fi gata să-și primească elevii”, continuă viceprimarul. Să fie într-un ceas bun, spunem noi!