Proiect de lege guvernamental

Guvernul a adoptat un proiect de lege prin care impune limită maximă de 100 Bq/l pentru radon, tritiu şi/sau derivaţii acestora în apa potabilă, decizia fiind luată în concordanţă cu normele UE, care mai stabilesc şi frecvenţa minimă de prelevare şi de analiză a apei potabile.

Măsura are scopul de a spori protecţia populaţiei cu privire la substanţele nocive din apa destinată consumului uman.

Studii şi evaluări recente realizate la nivel european au arătat faptul că, prezente în concentraţii mari, aceste substanţe implică riscuri pentru sănătatea populaţiei. „Radonul este un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului. Studii recente arată că, după fumat, una din cauzele cancerului pulmonar poate fi contaminarea cu radon. Valoarea radonului din apă nu trebuie să depăşească 100 Bq/l (Bq reprezentând o unitate de măsură a radioactivităţii). Statele membre UE trebuie să se asigure că se derulează anchete reprezentative pentru a determina amploarea şi natura expunerilor probabile la radonul din apa destinată consumului uman, provenită din diferite tipuri de surse de apă subterană şi puţuri din diferite zone geologice“, se arată într-un comunicat al Guvernului.

 

Și tritiul este cancerigen

 

„Tritiul este un izotop radioactiv al hidrogenului şi emite radiaţii atunci când se dezintegrează. Radiaţiile tritiului, aflat în concentraţii mai mari decât cele admise de lege, cauzează cancer, malformaţii congenitale, alte efecte genetice. De aceea, valoarea tritiului din apă nu trebuie să depăşească 100 Bq/l. (…) În cazul în care concentraţia tritiului depăşeşte pragul valoric, este necesară o investigaţie a prezenţei altor asemenea substanţe nocive”, mai arată sursa citată.