Statistică neagră, la Telefonul Copilului

Asociația Telefonul Copilului a dat publicității o statistică înfiorătoare. Potrivit acesteia, în prima jumătate a anului au fost înregistrate peste 60.000 de apeluri, iar numărul cazurilor de abuz sexual sesizate a fost dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2014.  Cei mai mulţi dintre cei care au comis astfel de abuzuri au fost alţi copii sau taţii.

Asociaţia Telefonul Copilului arată că, în prima jumătate a anului, la numărul gratuit 116.111, destinat copiilor, s-au înregistrat 60.973 de apeluri. În 4.267 de cazuri a fost necesară consilierea psiho-socială şi juridică de lungă durată a copiilor, asigurată de specialiştii organizaţiei neguvernamentale, în timp ce în 786 de situaţii s-a solicitat intervenţia instituţiilor abilitate la nivel local. În privința cazurilor de abuz sexual, numărul acestora s-a dublat, fiind semnalate deja 111 astfel de situaţii. În mai mult de 60% dintre cazuri, abuzurile au fost asupra fetelor. În 39% din apelurile efectuate din acest motiv, victimele abuzurilor au fost fete, cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani, iar în 27 la sută, cu vârste între 6 şi 12 ani. Dintre băieţii abuzaţi sexual, 25 la sută au vârste între 6 şi 12 ani, iar opt la sută au între 13 şi 18 ani.

 Un sfert dintre agresori sunt din rândurile taților

Statistica referitoare la copiii abuzaţi sexual mai indică faptul că în 27 la sută dintre cazuri agresorii au fost alţi copii, în 25 la sută dintre situaţii, agresorul a fost tatăl, în 24 la sută din cazuri abuzatorul indicat a fost un adult din afara mediului social al copilului, iar în 16 la sută din cazuri au fost indicate rude ale minorului agresat. Printre agresori au mai fost semnalaţi concubinii mamelor copiilor agresaţi (şase la sută) şi bunici (doi la sută). În 10 la sută dintre cazurile de abuz sexual raportate au rezultat şi sarcini nedorite.

 Cele mai multe victime trăiesc în mediul rural

 

Conform datelor înregistrate de Telefonul Copilului, 67 la sută dintre copiii-victimă sunt din mediul rural, iar principalele regiuni din care au fost sesizate situaţiile de abuz sexual sunt Moldova (34 la sută), Muntenia (30 la sută) şi Bucureşti (24 la sută). „Creşterea alarmantă a numărului de cazuri de abuz sexual asupra minorilor raportate, scăderea dramatică a vârstei victimelor, precum şi reflectarea acestei realităţi în situaţia mediatizată din judeţul Vaslui, ne dau o imagine profund îngrijorătoare, care trebuie să fie luată în serios de autorităţi şi să se acţioneze cu promptitudine şi în concordanţă cu legislaţia în vigoare, în vederea atât a prevenirii, cât şi a sancţionării unor astfel de fapte. Totodată, Asociaţia Telefonul Copilului atrage atenţia asupra lipsei serviciilor de consiliere psiho-socială adresate minorilor – victime ale abuzului sexual, servicii care ar trebui nu numai să fie disponibile, ci să fie chiar mai consistente pe perioada derulării procesului în instanţă”, declară directorul executiv al asociaţiei, Cătălina Florea.