Buftea, o poartă deschisă spre Cer

Sărbătoarea închinată Sfântului Ilie Tesviteanul a adus mare bucurie în sufletele credincioșilor din Buftea. Parohia cartierului Săbăreni a prăznuit, în chip luminat, al patrulea hram. Cu inima sus, sus de tot, edilul Gheorghe Pistol, a fost și de data aceasta, alături de soborul preoțesc și de credincioși, pomenindu-l cu dreaptă credință pe marele sfânt, care a fost dăruit de Dumnezeu să ocrotească așezarea și oamenii locului.      

Parohia Săbăreni este un loc minunat din frumosul oraș Buftea, unde Dumnezeu și omul întărit în credință se întâlnesc la vremea rugăciunii. Cu iubirea și pioșenia ce dăinuie necontenit în inimile lor, rugători de toate vârstele, de pretutindeni, au adus laudă și închinare, Sfântului Ilie Tesviteanul, pe 20 iulie, cu prilejul hramului lăcașului de cult. La răscruce de drumuri, într-o zi toridă de vară, o mare de enoriași evlavioși, a umplut așezământul sfânt, de lucruri frumoase, ce dau slavă lui Dumnezeu.

 

Un nou așezământ al iubirii creștine, va înnobila parohia 

Cu mic cu mare, creștinii au primit binecuvântare divină încă de la primele ore ale zilei, când slujba frumoasă pe care a săvârșit-o preotul paroh Florin Ioan Badea și soborul preoțesc, minunatele cântări bisericești și cuvântul său de învățătură le-au atins sufletele. În mijlocul credincioșilor veniți să se reculeagă, să îl cinstească și să îl preamărească pe Hristos și pe îngerul Domnului, Sfântul Ilie, cel care‑i protejează cu toată căldura inimii sale, s-a aflat și Gheorghe Pistol, primarul orașului Buftea. Așa cum și-a obișnuit rugătorii, părintele spiritual al locuitorilor din Săbăreni, și nu numai, a adus ceva nou la prăznuirea celui de-al patrulea hram al bisericii. Prin grija părintelui duhovnicesc și a autorităților locale, care cunosc neajunsurile localnicilor, în curtea lăcașului sfânt, se va ridica, semeț, un așezământ social-cultural, ce va sprijini persoanele sărace material, dar bogate spiritual. Un lăcaș al iubirii creștine încărcat cu darurile bunătății divine va înnoi și va înnobila viața parohiei și a celor ce vin aici, să se reculeagă și să-și găsească liniștea sufletească.  

“Tocmai s-a finalizat proiectul pentru așezământul Sfântul Ilie. Urmează ca la prima rectificare de buget să se aloce fondurile pentru construcție. Proiectul, în valoare de 18.000 de lei, (n.r. – RON) este plătit de Primăria Buftea. Prin amabilitatea primarului Gheorghe Pistol și a membrilor Consiliului Local, cărora le mulțumesc din suflet pentru întreaga susținere, în curtea bisericii se va ridica un nou așezământ. Acesta va avea un magazin bisericesc (pangarul bisericesc) pentru vânzarea lumânărilor, icoanelor și tuturor obiectelor de cult, astfel încât biserica să rămână strict loc de închinăciune. Așezământul va avea și o sală de mese pentru 60 de persoane (trapeză), cu bucătărie proprie, care vor fi puse la dispoziția credincioșilor pentru parastase. Tot aici va fi și o mansardă, un spațiu pentru diverse activități cultural-educative și o bibliotecă religioasă. Avem deja o parte din cărți. Vom organiza și o școală de vară. O sală o vom amenaja special pentru elevii din Buftea, care vor dori să facă meditații gratuite și să desfășoare activități cultural religioase în vacanța de vară”, ne-a explicat preotul Florin Ioan Badea, parohul bisericii.

 

Buftenii respectă cu sfințenie porunca “Să vă iubiți unul pe altul!”

Prin cuvântul său de învățătură, părintele spiritual al credincioșilor locului, a îndemnat creștinii toți să urmeze respectul și smerenia sfântului care-i protejează negreșit, și să-L mărturisească pe Dumnezeu, cu aceeași îndrăzneală ca și el. “Sfântul Ilie Tesviteanul, pe care l-am prăznuit astăzi, cu mare bucurie, ne îndeamnă, mai ales în această perioadă când suntem greu încercați, să biruim în lupta cu idolii moderni, prin post și rugăciune, asemeni lui. Protectorul nostru, Sfântul Ilie, este un model pentru noi. Să fim mărturisitorii cuvântului lui Dumnezeu Cel Adevărat, așa cum a fost și el, și să ne punem nădejdea în Dumnezeu, asemenea lui! Căci așa cum nu l-a lăsat Dumnezeu pe Sfântul și marele profet Ilie Tesviteanul nici în pustie, așa nu ne va lăsa nici pe noi. La mulți și sfinți ani, dragi creștini!”, sunt cuvintele preotului paroh Florin Ioan Badea, care descriu cel mai bine și mai frumos praznicul luminat, aduc speranță și bucurie credincioșilor și arată că la Buftea, se respectă cu sfințenie porunca “Să vă iubiți unul pe altul!”.

“Zona aceasta a fost ocrotită mereu de Sfântul Ilie Tesviteanul. Așa că, pentru noi, este o zi sfântă, pe care o respectăm și o cinstim ca atare, în fiecare an. Am vrut să aducem ceva nou credincioșilor, ceva ce să dăinuiască peste generații, să ajute și să îmbogățească enoriașii spiritual. Noutatea este acest proiect al trapezei, susținut de Primăria Buftea și de Consiliul Local, cărora doresc să le mulțumesc la rândul meu, pentru grija pe care ne-o poartă, nouă și enoriașilor. Pe măsură ce trec anii, cea mai mare bucurie a mea este să văd că biserica pe care am ridicat-o este tot mai plină. Mă întristează să văd că, de la an la an, cei ce vin să se roage în acest sfânt lăcaș sunt tot mai săraci financiar. Dar am și o mare mulțumire sufletească. Aceea că, în ciuda neajunsurilor care-i apasă, ei sunt tot mai bogați sufletește. Tuturor închinătorilor parohiei le doresc să sporească în credința în Dumnezeu, iar sănătatea și binecuvâtarea divină să dăinuiască peste ei și familiile lor”, ne‑a spus Dan Grigore, ctitorul bisericii.

 

Materialele informative aduc sfaturile creștine, acasă

La vremuri de res­triște, mai sunt și enoriași care întind o mână de ajutor parohiei. Fiecare, după putințe. Nicolae Tuță, de pildă, unul dintre fiii duhovnicești ai lăcașului de cult, s-a oferit să pună la dispoziția credincioșilor, materiale informative, tipărite. Cuvântul Domnului, întărit de povețele preotului Florin Badea, nu va mai ajunge la rugători doar verbal, ci va rămâne permanent, scris pe niște pliante. Exemplarele vor fi luate acasă de credincioși și, astfel, vor avea posibilitatea să le citească și să le studieze în tihnă, oricând vor simți nevoia. „Nu știu dacă toți cei care intră în biserică se gândesc în fiecare moment la ceea ce spune preotul. M-a gândit să fac ceva personalizat, ceva care să ajute enoriașii să păstreze informația. Preotul Badea este un model de trăire creștină și am simțit nevoia să-mi aduc aportul pentru a îmbogăți, pe cât posibil, nevoile spirituale ale celor ce vin să se roage în această parohie”, ne-a explicat Nicolae Nuță, unul dintre enoriașii bisericii, care vine la Săbăreni duminicile și la fiecare sărbătoare, tocmai de la Dâmbovița.