Amenzi pentru cei care nu și-au protejat lucrătorii

Angajatorii din țară care nu au luat măsurile necesare privind protecția lucrătorilor în perioadele cu temperaturi ridicate au fost amendați cu peste 26.000 de lei, a declarat Nicolae Bratu, inspector general de stat în cadrul Inspecției Muncii. “În perioada 20 — 24 iulie a.c. au fost efectuate 503 controale la angajatori cu un total de 49.654 de salariați. Inspectorii de muncă au aplicat amenzi în valoare de 26.100 de lei și 158 de avertismente. În aceeași perioadă, au fost constatate 193 de deficiențe, fiind aplicate 166 de sancțiuni contravenționale”, a afirmat Nicolae Bratu.

 

100 de euro în plus la salariu, pentru bugetari

Confederația Sindicală Națio­nală Meridian solicită, într-o scrisoare deschisă adresată politicienilor, un spor salarial de 100 de euro net pentru un milion de bugetari care au salarii de 800 de lei pe lună. „Nicio discuție serioasă pe tema reașezării salariilor din grila bugetară nu poate începe fără a-i lua în considerare pe cei aproape un milion de bugetari care trăiesc cu 800 de lei pe lună. Cei un milion de salariați sunt oameni pe care fiecare regim, indiferent cum s-a numit, i-a neglijat și i-a marginalizat, îndepărtându-i de la normalitate”, se arată în scrisoarea deschisă adresată președintelui Klaus Iohannis și prim-ministrului Victor Ponta.

 

ANPC a câștigat un proces cu OTP Bank

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC)a câștigat la Tribunalul București un proces cu OTP Bank privind clauze abuzive din contracte de credit. Președintele ANPC, Marius Dunca, a anunțat că atunci când decizia va deveni definitivă, banca va trebui să modifice toate contractele care conţin acele clauze. El a precizat că este vorba de credite de nevoi personale, garantate cu ipotecă și credit ipotecar, în care este o clauză potrivit căreia clientul va plăti băncii o rată cu dobândă revizuibilă în conformitate cu politica băncii. Astfel, banca poate să modifice dobânda fără să anunţe clientul. „Este un prim pas, începutul care ne dă încredere că se va face dreptate, că vom intra în normalitate, iar cetăţenii vor avea contracte curate, fără clauze abuzive care să le afecteze grav interesele economice”, a spus Dunca.

 

De ce fac românii împrumuturi

 

Împrumuturile de până la 10.000 de lei sunt cele mai căutate de către români, iar dacă ar avea în buzunar această sumă, mai bine de o treime dintre ei și-ar renova locuința, 31% și-ar achita creditele, iar 30% ar pune banii deoparte pentru a economisi, conform unui studiu realizat de o instituție financiară nebancară. În același timp, un sfert dintre români cred că, în condițiile actuale, nu ar reuși niciodată să pună deoparte 10.000 de lei, iar 25% consideră că le-ar trebui doi sau trei ani. Un român din cinci apreciază că ar putea economisi această sumă în cinci ani. Smartphone-ul este cea mai importantă achiziție din ultimul an, pentru 20% dintre respondenți, urmat de aparatele electrocasnice (14,4%), de laptop (13,2%) și de mașină (11,5%).