Pe 3 august, în ședinţă extraordinară a Consiliului Județean Ilfov (CJI) a fost aprobată lista beneficiarilor finanțați prin intermediul proiectului ”Antreprenoriatul – șansa unui viitor mai bun pentru tineri” și Acordul de finanțare standard.
La numai două zile după ședință, la sediul Institutului Național pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, tinerii beneficiari au semnat, împreună cu Marian Petrache, președintele CJI, contractele de finanțare.
Printre afacerile finanțate se găsesc agenții de turism, birouri de arhitectură, un teren pentru paintball, un website care comercializează legume bio, multe companii de IT, aplicații și soft-uri diverse, ateliere de croitorie, tricotaje, o fabrică de rulote, și altele. Vor fi înființate 42 de start-up-uri, aproximativ 100 de noi locuri de muncă și vor ajunge în economie circa 1 milion de euro.
”Noi, la Ilfov, derulam proiecte mari, care implică finanțări foarte mari. Așa că, atunci când mi s-a propus acest proiect, am considerat, inițial, că va fi energie consumată inutil. Apoi, fiind totuși vorba de antreprenoriat în cazul tinerilor, m-am răzgândit. Însă am pus unele condiții – să iasă bine și să nu existe reclamații. Să avem participare mare a tinerilor la cursurile de antreprenoriat, iar selecția proiectelor să fie transparentă și corectă. Și, s-au respectat condițiile. Au fost, spre exemplu, doar trei contestații, dintre care într-un caz era vorba de un proiect aflat pe lista de rezervă, care a fost admis între timp. Acum urmează, însă, o altă parte grea: să facem lucrurile în așa fel încât să iasă bine până la capăt”, le-a spus Marian Petrache, în calitate de reprezentant al unuia dintre partenerii proiectului (CJI – alături de Asociația Travel Focus și Asociația Excelsior).
Etape depășite cu bine
Amintim pentru cine nu știe încă, faptul că proiectul, cu o durată de 10 luni, se desfășoarǎ în regiunile București-Ilfov și Sud-Vest Oltenia (județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea), iar noile firme vor fi înființate în aceste județe. Au fost vizați, în special, (dar nu exclusiv), tinerii între 18-25 de ani, iar prima etapă a inclus selecția a 400 de tineri care își doresc să fie antreprenori și organizarea de cursuri de antreprenoriat. În total 40 de ore, pe parcursul a două săptămâni. Scopul acestor cursuri a fost acela de a pregăti participanții pentru realizarea și implementarea unui plan de afaceri, oferirea de informații utile și practice despre ceea ce reprezintă o firmă în România și despre cum se pot depǎși eventualele obstacole.
Cea de-a doua etapă a fost aceea de selecție a 42 dintre cele mai reușite planuri de afaceri, care vor primi fiecare până la 25.000 euro finanțare europeană.
”Zilele următoare se vor face cererile de plată. Vom plăti un avans de 30%, iar în 2-3 săptămâni începe treaba”, a explicat Remus Trandafir, manager de proiect.
Care vor fi responsabilitățile celor finanțați?
Tinerii selectați de Comisia de specialitate își vor deschide o firmă, vor asigura activitatea business-ului pentru cel puțin trei ani și vor investi cei maximum 110.000 de lei în activitatea și dezvoltarea afacerii. Noii antreprenori vor trebui să angajeze minimum două persoane, locuri de muncă pe care vor avea obligația să le păstreze minimum 6 luni după încheierea proiectului.
Care sunt rezultatele așteptate?
Reducerea gradului de șomaj în rândul tinerilor prin crearea a minimum 84 de noi locuri de muncă, încurajarea inițiativei antreprenoriale, dezvoltarea abilităților manageriale pentru 400 de tineri, creșterea numărului de întreprinderi și susținerea inovației antreprenoriale.
Exemple de afaceri
Potrivit CJI, Bogdan Niculae atribuie succesul său din cadrul proiectului experienței în domeniul graficii, dar și modului realist în care și-a realizat planul de afaceri. ”SC Uzina Print Creativ” este afacerea cu care a reușit să obțină finanțarea POSDRU în cadrul concursului, o afacere care va funcționa în domeniul web design-ului și al promovării online. Cu sediul în Ilfov, compania lui Bogdan s-a născut din dorința antreprenorului de a-și dezvolta o afacere într-un domeniu drag lui, pentru că, spune el, este bine să dezvolți o afacere într-un domeniu de care ești pasionat. ”M-am documentat foarte mult, am cerut informații suplimentare, am lucrat două-trei săptămâni peste 6-7 ore pe zi la acest proiect, iar într-un final, s-a dovedit că nu a fost în zadar. Consider că planul a fost acceptat, în contextul în care, am experiență în domeniu, a fost realizat într-un mod realist și, mai mult decât atât, am venit cu o cofinanțare substanțială”, a spus Bogdan.
Un alt câștigător al concursului este Igor Ușacov, care a impresionat juriul prin planul său de afaceri ce presupune crearea unui centru pentru îngrijirea sănătății. Pe lângă tratarea celor care deja au o stare de sănătate deteriorată, centrul va fi, totodată, un mediu în care se va pune accent pe educarea clienților cu privire la alimentația zilnică. Igor va dezvolta centrul wellness în București, bazându-se pe experiența sa în practicarea sportului, dar și pe ideea că sănătatea este prioritară pentru viitorii clienți.
Marian Ciof, un student de 24 de ani din Mehedinți, este, de asemenea, unul dintre cei selectați de către organizatorii proiectului ”Antreprenoriatul – șansa unui viitor mai bun pentru tineri”, pentru a primi o finanțare europeană cu ajutorul căreia să își înceapă o afacere cu produse obținute prin prelucrarea lemnului. ”SC Happy Bee SRL-D” este numele ales de către Marian pentru viitoarea sa firmă în domeniul tâmplăriei și dulgheriei pe care o va deschide în județul Mehedinți.
Iar Anca Mihaela Dogaru, o studentă bucureșteancă de 23 de ani, a decis să participe în competiție cu un plan de afaceri ce vizează înființarea unei agenții de publicitate și marketing, pe care ea a denumit‑o “Exhaustive Design”. Deși o parte dintre prietenii ei nu au avut încredere în proiectul la care urma să aplice, Anca s-a ambiționat și a înscris un plan de afaceri în competiție, ea susținând că exact această lipsă de încredere a fost imboldul de care a avut nevoie pentru a se decide să participe în cadrul acestui proiect.
Iar un fost producător TV care, în prezent, activează în sfera antreprenoriatului, Gabriel Bugnar a obținut finanțarea de 25.000 de euro cu un plan de afaceri inedit, fără vreo legătură cu studiile și experiența profesională pe care le are în televiziune. ”Fabrica de rulote” este compania pe care el o va înființa în Ilfov, și are la bază crearea proiectului unei rulote naționale. Printr-o idee pornită dintr-o pasiune personală, Gabriel dorește să se dezvolte într-o afacere de nișă care nu a fost deloc explorată în România, producția autovehiculelor de tip rulotă, mizând pe potențialul pieței din țara noastră pe acest segment.