Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) urmează să primească în zilele următoare, din partea Ministerului Agriculturii, fondurile necesare pentru a acorda ajutoarele de minimis pentru agricultura ecologică. În urma alimentării conturilor APIA, sumele vor fi apoi redistribuite fermierilor în drept. De acest ajutor vor beneficia 7.214 fermieri, potrivit situaţiei centralizate la nivelul MADR. Din cei 10.600.000 de lei repartizaţi pentru această schemă de minimis, din bugetul de stat, cei peste 7.000 de fermieri care au dreptul la acest ajutor vor primi, în total, 7,9 milioane de lei. Această schemă a fost aprobată în primăvara acestui an de către Guvern şi are ca scop compensarea pierderilor suferite de fermierii români în perioada ianuarie-august 2014, din cauza fenomenelor meteorologice extreme. Ajutorul de minimis pentru agricultura ecologică se acordă fermierilor care au îndeplinit condițiile de eligibilitate în anul 2013, conform HG 759/2010, și care au depus cerere pentru exploatații cu dimensiuni cuprinse între 0,30 ha și 5 ha, precum și între 5,1 ha și 20 ha.
Din 2016, culturi agricole doar cu sămânţă certificată!
APIA i-a informat deja pe agricultorii care solicită subvenţia pe suprafaţă că, începând cu anul de cerere 2016, vor trebui să facă dovada că au înființat anumite culturi agricole folosind doar sămânță certificată. Dacă nu vor îndeplini această condiţie, fermierii vor pierde, pentru acea cultură, sprijinul cuplat aferent anului de plată respectiv.
Sămânța certificată trebuie folosită pentru culturile de soia, lucernă, fasole boabe pentru industrializare, cânepă pentru ulei și fibre, orez, cartof, sfeclă la zahăr, tomate destinate industrializării, castraveților destinați industrializării, legumelor cultivate în seră (tomate și castraveți pentru consum în stare proaspătă sau destinați industrializării, ardei și varză pentru consum în stare proaspătă) și legume cultivate în solare (tomate și castraveți pentru consum în stare proaspătă, castraveți destinați industrializării, ardei-varză-vinete pentru consum în stare proaspătă).
Documente necesare pentru achiziţia şi certificarea seminţelor
Începând cu anul de cerere 2016, conform art. 42, alin. (3), lit. e) al O.M.A.D.R nr. 619/2015 documentele pe care fermierul trebuie să le prezinte atunci când depune cererea unică sunt următoarele:
● factura fiscală de achiziție a semințelor și documentul oficial de certificare a lotului de sămânță, sau Buletinul de analiză oficială, cu mențiunea „sămânță admisă pentru însămânțare”, sau Buletinul de analiză oficială cu mențiunea “Necesar propriu” și “Interzisă comercializarea” sau document de calitate și conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent al documentelor menționate, emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o țară terță, care are echivalență conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau etichetă oficială care poate ține loc de document de calitate și conformitate.