AFUMAŢI. Zilele Comunei, la o minunată ediţie a VII-a
Zilele Comunei Afumați au fost o admirabilă sărbătoare, ajunsă acum la cea de-a VII-a ediție. Sâmbătă și duminică, adică 5 și 6 septembrie au fost două zile de petrecere cu multă bună-dispoziție și antren. Ele au adus pe scenă artiști consacrați – vedete ale muzicii moderne, dar și ale tradițiilor noastre folclorice. Devenite de acum o încântătoare obișnuință anuală a comunității, ele au celebrat așa cum se cuvine dezvoltarea modernă și spiritul de excepție al unei localități care își clebrează 505 ani de atestare documentară, ai existenței ei istorice. Iar de șapte ani buni, primarul Gabriel Dumănică, asistat de Consiliul Local și toți locuitorii așezării, au dat cu succes proba continuității contemporane, în gospodărirea chibzuită a faptelor.
Istoria seculară a comunei continuă azi, cu împlinirile care au semne vizibile. De la urbanizare, cu străzi asfaltate, apa la robinete și în majoritatea gospodăriilor, cu școli mândre și lăcașuri de cult bine conservate sau aflate în plină reabilitare, toate la un loc oferă conturul dinamic al dezvoltării acestei așezări.
Și iată că, pe bună dreptate, vine un moment al sărbătorii pe care afumățenii îl celebrează cu multă îndreptățire.
Zilele Comunei au avut și în acest an locul binemeritat al desfășurării, în incinta Școlii Mari, așa cum o denumesc localnicii.
Bucurie și însoțire la distracție
Sâmbătă, la ora 18:00, cu toate pregătirile făcute, a început maratonul zilelor festive. A fost o participare mai numeroasă ca până acum. În fiecare zi, au venit aproape 3.000 de oameni ai locului, dar și din așezări vecine. Deci aproape 6.000 de spectatori – de vârste și generații diferite – care s-au bucurat din plin de aniversare.
La mulți ani, Afumați!
Urarea a venit din partea tuturor oaspeților invitați și a însoțit tot parcursul debuitul fiecărui recital.
Artistul Aurelian Temișan a făcut – cu vervă și inspirație – bunele oficii de gazdă prezentator al programelor. De multe ori, primarul Gabriel Dumănică i-a fost un bun partener de scenă. Mai ales atunci când momentele au cerut oferirea buchetelor de flori tuturor artistelor și o bună informare a publicului despre realizările de până acum.
Mulțumiri la scenă deschisă
Lista cu sponsori a fost amintită în fiecare seară. Și nu au fost puțini. Firme și persoane particulare au sprijinit material acest „festival” al bucuriei, așa cum l-a denumit Aurelian Temișan.
El a mai precizat: “Toate cele petrecute şi cele care vor fi nu puteau să se manifeste fără implicarea 100 % a Consiliului Local şi al primăriei din Afumaţi, dar în primul rând la iniţiativa omului care conduce, cu energie şi mult suflet, timp de 7 ani această comună. E vorba despre dl primar Gabriel Dumănică, cel care a iniţiat această sărbătoare și a guvernat cu succes comunitatea dv. Vă urez linişte, pace, bunăstare!
Vom înccepe cu lansarea stolului de porumbei, simbolul a tot ce ați înfăptuit până acum și al certitudinilor de mai bine”, a conchis el.
Galeria cu artiști
Într-un tandem al prezentării Aurelian Temişan şi primarul Dumănică i-au aminitit pe toți artiștii oaspeți ai edițiilor trecute, începând cu 2009.
De fiecare dată, cele două zile ale aniversării au fost dedicate astfel: prima dintre ele a aparţinut tineretului, trupelor compoziţiilor moderne, disco, pop şi dance. Cea de-a doua a fost închinată tradiţiilor noastre folclorice populare, cu tarafuri şi vestiţi rapsozi din toate regiunile ţării – cu muzică lăutărească, de petrecere, hore, sârbe, balade şi alte creaţii autentice, din tezaurul nostru naţional atât de bogat şi pitoresc.
Așadar, în 2009 – la capitolul disco: Cristina Rus, Andreea Bălan şi Petrişor, trupa Voltaj. La muzică populară: Ionuţ Dolănescu, Nicu Paleru, Emilia Ghinescu. 2010 – Vali Crăciunescu, Connect-R, Andreea Bănică, grupul Holograf; Maria Ciobanu, Irina Loghin, Benone Sinulescu, Mioara Velicu. 2011 – DJ Rhyno & Sylvia, Alex Velea, Fly Project, Ştefan Bănică jr.; Maria Dragomiroiu, Laura Lavric, Maria Cârneci, Adriana Antoni. 2012 – Anda Adam, Connect‑R, Direcţia 5, Deep Central; Orchestra naţională de muzică populară “Lăutarii“, condusă de Nicolae Botgros şi invitaţii săi. 2013 – Elena Gheorghe, Akcent, Corina, Voltaj, Maximilian; Constantin Enceanu, Veta Biriş, Maria Buză, Petrică Mîţu Stoian. 2014 – DJ Project, Andra, CRBL, Loredana Groza şi Formaţia Agurida; Taraful Năsturică, Matilda Pascal Cojocăriţa, Gelu Voicu, Ileana Ciuculete.
2015, o ediție strălucită
Pentru acest an, sâmbătă, cu începere de la ora 18:00 s-a respectat tradiția împărțirii pe genuri artistice. În recitaluri moderne, au evoluat: Raluka, Ruby, Grupul Vouă, trupa Alex Lambrino, Lora, Antonia și Smiley.
A doua zi, duminică, a fost rândul folclorului tradițional și muzicii de petrecere, cu: Brass Orchestra, condusă de Sandu Flavius, Sofia Vicoveanca, Adriana Antoni, grupul local Viva Band, Taraful Năsturică și îndrăgita solistă Mirela Năsturică, Maria Buză și Steliana Sima.
Aplauzele, ovațiile, antrenul general și numeroasa participare participare a publicului n-au cunoscut zăgazuri.
Din cuvântul gazdei sărbătorii
Gabriel Dumănică, primarul comunei Afumați : “La mulţi ani afumăţeni! Împreună am ajuns la cea de-a VII-a ediție a Zilelor Comunei. Ea s-a potrivit minunat cu aniversarea a 505 ani de existenţă documentară a comunei noastre! Există repere dinaintea domnitorului Ţării Româneşti – Radu de la Afumaţi (1522-1529). Nu sunt multe localităţi care poartă cu ele asemenea semnificaţii importante ale istoriei noastre vechi. Ea e bogată şi suntem mândri de emblemele ei: marile familii Cantacuzino, Negropontes şi atâtea altele. Preţuim mult aceste izvoare şi nimic nu poate fi uitat.
Cu ocazia aceste frumoase aniversări, vă reamintesc că Afumaţi e una dintre localităţile cu cele mai dinamice ritmuri şi însemne moderne de dezvoltare, din județul Ilfov. Actualitatea contemporană arată o evoluţie bazată pe fapte, pe realităţi vizibile. Un rol importat în această creştere îl are parteneriatul dintre şcoală – în incinta căreia suntem acum – biserică, cetăţeni şi administraţia noastră – primăria şi Consiliul Local. In parteneriat pe care ne străduim cu toţii să funcţioneze şi mai bine, în fiecare moment.
Una dintre cele mai recente dovezi? Iată, că în acceste zile, dv. şi mulţi alţii aţi fost solidari cu şcoala noastră şi le mulţumesc tuturor pentru spiritul civic de care au dat dovadă. Aţi apărat statutul şcolii noastre şi misiunea directorului ei, prof. Izabella Pena, pentru ca dânsa să rămână în continuare pe postul profesional, unde are atâtea merite. Trăieşte aici de 27 de ani, între elevii săi. Acest dascăl şi manager destoinic se află în primejdia unei decizii a Consiliului Şcolar Judeţean (CŞI) de mutare, cu serviciul, în altă localitate. Suntem solidari cu directoarea şcolii noastre şi am dovedit cu toţii acest lucru. Am strâns sute de semnături pentru susținere. Vrem să fie cu noi în continuare şi în anii următori. Continuitatea şcolii noastre şi a procesului educativ sunt criterii substanţiale, temeinice şi valoroase pentru tinerele generaţii, care cresc şi învaţă aici. Am avut şi un record de vizualizări pe reţelele de socializare, în prezentarea şi evoluţia acestui caz.
Pe de altă parte, primăria şi Consiul Local au făcut multe eforturi pentru ca şcolile celor aproape 900 de copii ai noştri să fie aşezăminte de educaţie la cele mai ridicate standarde. Dotate cu tot ce e nevoie pentru începutul anului şcolar, reparate, consolidate şi reabilitate în întregime. Cu spaţii de clase şi terenuri de sport refăcute în întregime. Acum arată ca noi. Curate şi frumoase, ca și comunitatea noastră. Şi mulţi copii din alte localităţi vor să fie elevi aici“, a conchis el.
Citiți în pagina a IV-a
Veți afla despre rezultatul pozitiv, obținut prof Izabella Pena. Ea a rămas pe postul de director al Școlii Gimnaziale nr. 1, din Afumați, prin decizia CA al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ Ilfov). Protestele și solidaritatea comunității părinților, a cadrelor didactice, a primarului Gabriel Dumănică și a Consiliului Local au dus la acest succes. Felicitări!