Criza refugiaților
Potrivit unui răspuns al Administrației prezidențiale remis MEDIAFAX, președintele Klaus Iohannis şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au avut o convorbire telefonică, duminică, în care şeful statului român şi-a exprimat solidaritatea în privinţa crizei imigranţilor, arătând, totodată, că România participă la programe europene pentru sprijinul refugiaţilor, cum este de exemplu programul Frontex.
În același timp, însă, șeful statului a reiterat poziția României în privinţa refugiaţilor, potrivit căreia țara noastră respinge impunerea de cote obligatorii de refugiați. Discuția a avut loc înaintea reuniunii Consiliului UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne pe tema imigraţiei, desfășurată luni. Juncker a discutat şi cu premierul Ungariei, Viktor Orban, cu şeful Guvernului Cehiei, Bohuslav Sobotka, cu primul-ministru slovac, Robert Fico, şi cu şeful Executivului leton, Laimdota Straujuma, țări care, la rândul lor, se opun acestor cote.
Au fost reintroduse controalele la frontieră
Austria și Slovacia au anunțat, luni, reintroducerea temporară a controalelor la frontieră, după ce, duminică, Germania a adoptat măsuri similare pentru a face față valului masiv de imigranți, relatează Reuters și AFP. Decizia celor două țări survine și în urma faptului că Germania a desfășurat 2.100 de agenți de poliție la frontierele sale cu Austria, după ce a anunțat, duminică, reintroducerea temporară a controalelor la frontiere, afectate de sosirea a mii de refugiați dinspre Austria. Polonia, la rândul său, este și ea pregătită să introducă aceste controale, în cazul unor amenințări de securitate la adresa granițelor sale, a afirmat premierul Ewa Kopacz. Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a recunoscut dreptul statelor de a-și controla frontierele, dar a apreciat că acestea au „obligația” de a adăposti refugiați, relatează France Presse.
Reprezentanţii statelor membre UE au dezbătut, luni, în Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) propunerile Comisiei Europene privind imigraţia. România a fost reprezentată de vicepremierul Gabriel Oprea, care a fost mandatat să anunțe că ţara noastră poate primi 1.785 de refugiaţi și să voteze împotriva impunerii de cote obligatorii.