Copiii sunt mai predispuși deshidratării decât adulții. Apa trebuie să fie principala băutură pe care să i-o oferi copilului pentru hidratarea zilnică, iar în zilele cu temperaturi ridicate este necesar să-i mărești cantitatea de consum. Oricât de mult i-ar plăcea sucurile din comerț, evită să-l ajuți să se delecteze cu băuturi carbogazoase. Sunt pline de substanțe toxice și au foarte multe efecte adverse asupra organismului său.  

Apa este secretul bunei funcționări a organismului. Creierul său are nevoie de apă pentru a funcționa normal, rinichii au nevoie de apă pentru a filtra sângele, aparatul digestiv pentru a-i asigura o bună digestie, ficatul pentru a elimina toxinele, oasele pentru a-și menține elasticitatea și tăria, iar pielea pentru a se păstra netedă și sănătoasă. Tot apa îi menține și o temperatură constantă a organismului. În zilele călduroase, când se supraîncălzește, elimină căldura prin transpirație. Iar în zilele cu temperaturi scăzute, când suferă de frig, apa îi ține sângele cald în jurul organelor vitale. Lichidul contribuie la oxigenarea sângelui, a limfei și a organelor interne.

 

Șase pahare = cantitatea optimă de apă, consumată zilnic  

Cele mai recente cer­­­-
cetări, realizate de spe­cialiștii Institutului de Medicină al Academiei Naționale din Washington, relevă faptul că un copil sănătos, cu un nivel mediu de activitate, ar trebui să consume în jur de șase pahare cu apă, pe zi. Desigur, cantitatea de lichide zilnică recomandată copilului depinde de vârsta lui, de nivelul său de activitate și de temperatura de afară. 

 

Face sport? Suplimentează-i doza
de lichid 

Asigurarea aportului de lichide în cazul copilului nu trebuie neglijată sub nicio formă. Puștiul este mai predispus la deshidratare decât tine, ca adult. Mai ales dacă face sport sau, pur și simplu, este o fire foarte energică. Activitatea fizică intensă este un indiciu clar că are nevoie de doze suplimentare de lichide. Toate aceste aspecte trebuie să le urmărești cu o atenție deosebită și să acorzi o importanță aparte hidratării prichindelului. Altfel, ar putea avea de suferit de pe urma deshidratării și a simptomelor chinuitoare care însoțesc lipsa apei din organism.   

 

Apa insuficientă îi îngreunează respirația 

Efectele deshidratării asupra stării de să­nătate a copilului sunt devastatoare. De la schimbarea dispoziției până la incapacitatea de concentrare și memorare, tulburarea somnului, spasme musculare, stări anxioase. Aten­ție! Lipsa unei discipline privind consumul de apă conduce la apariția unor probleme medicale grave, cum ar fi dureri abdominale, vedere în­ce­țoșată, convulsii, puls slab și chiar respirație îngreunată. Odată cu nevoia de lichide crește și pofta de băuturi răcoritoare, însă acestea nu garantează hidratarea.

Răcoritoarele carbogazoase îl deshidratează

Nu-i înlocui apa cu su­curi cumpărate din comerț. Apa este sănătate curată. În schimb, băuturile răcoritoare carbogazoase sunt un mix de chimicale care-i otrăvesc organismul. Consumul sucurilor îi cauzează creșterea în greutate și îl pot îmbolnăvi de diabet zaharat, arsuri stomacale, carii dentare, afecțiuni renale sau hepatice. Cafeina care face parte din compoziția chimică a băuturilor carbogazoase este un diuretic ce determină creșterea volumului de urină. De aceea, există riscul să se deshidrateze, nicidecum să obțină o bună hidratare a organismului. Pentru un plus de hidratare și vitamine trebuie să consume doar sucuri proaspete și naturale, preparate de tine în casă. Însă, cea mai bună sursă de hidratare pentru copii este apa fără nitrați și minerale grele, fapt care garantează puritatea și nivelul ridicat de calitate al apei.