Ziua comunei Baloteşti a fost sărbătorită sâmbătă, 19 septembrie, pe strada Trifoiştei, în aceea parte a unei localităţi care se numeşte „vatra satului”. O petrecere la scară mare, denumită „Festivalul Toamnei”, organizată cu aceeaşi atenţie pe care o acordăm şi în propria casă atunci când avem un sărbătorit. Am plecat după miezul nopţii lăsându-i pe membrii trupei Voltaj să-şi desfăşoare recitalul, dar, până atunci….

Text şi foto: Cristina Bunea

Petrecere cât e strada de lungă!

Să închizi o stradă şi s-o transformi pentru câteva ore în loc de distracţie este o  idee internaţională care funcţionează foarte bine, atât în marile metropole, cât şi în orăşelele mai mici. „Pe stadion, acolo unde am organizat acum doi ani ziua comunei, este un singur inconvenient: praful. Aşa că, împreună cu primarul Ştefan Pretorian, am cumpănit asupra unui alt loc potrivit pentru a-i sărbători pe locuitorii comunei. Trebuia să fie asfalt, trebuie să fie în vatra satului şi trebuie să fie o stradă suficient de lată şi de lungă pentru a o putea împărţi. Iar strada Trifoiştei a fost „câştigătoarea”, povesteşte viceprimarul Ionuţ Ţigănaşu. Iar strada, cu case vechi şi noi, construite după 2009-2010, după proiecte echilibrate şi de bun gust, a găzduit, în prima ei parte (din zona Bulevardului Unirii), tarabele comercianţilor de tot felul. Apoi, zona meselor şi a grătarelor lui Mircea Măcelaru’, spaţiu pentru dans, scena şi zona de protocol pentru artişti şi invitaţi.

 

Sărbătoriţii

Extrem de politicoşi, deschişi şi binevoitori cu cei care nu sunt de loc din Baloteşti, locuitorii comunei pentru care a fost organizată marea petrecere s-au adunat de la bun început în număr mare, cu intenţia clară de a se distra.  Foarte mulţi au ieşit în faţa porţilor, cei care au avut şansa să aibă scena lângă poartă au urmărit chiar din curte spectacolul, iar cei din faţa scenei au cântat şi dansat cu interpreţii. „Să scrieţi acolo de primarul nostru cu care ne mândrim”, m-au rugat mulţi dintre cei cu care am stat de vorbă. Şi să nu uit: un gând bun şi mulţumiri doamnei Reghina Păun, de pe strada Trifoiştei nr. 24, care şi-a pus casa la dispoziţie cu o prietenie dezarmantă pentru vremurile acestea.

 

Scenă deschisă de la mic la mare

Impresarul Silviu Lăpădat a pregătit şi pentru Baloteşti un spectacol care să satisfacă gusturile tuturor, de la mic la mare spectator. Şi astfel, măsura „de la mic la mare” a fost aplicată şi celor care au urcat pe impozanta scenă. Spectacolul a fost deschis de elevii şcolii de la Săftica ai profesorului profesorului Marius Florescu. Bineînţeles, pe scenă a fost şi Rareş Florescu şi vioara pe care o iubeşte atât de mult. Mihaela Dăescu, Anca Pandele, Ioana Ştefania au interpretat „Ciuleandra”, acompaniate de Rareş. Apoi, micul violonist a interpretat divin o „Haţegană”, deschizând, astfel, drumul intrării în scenă a altor copii talentaţi.

„Sunetul Muzicii” s-a auzit la Baloteşti

Corul de copii „Sunetul Muzicii”, creat şi condus de profesoara Cristina Manoliu, nu mai are nevoie de prezentare. Rodul muncii pasionate şi al responsabilităţii Cristinei Manoliu în a pregăti copii cu înclinaţii artistice s-a concretizat în faptul că „Sunetul Muzicii” este corul Festivalului „Mamaia copiilor” de ani mulţi de zile, iar vitrina cu premii naţionale şi internaţionale este doldora. Povesteşte Cristina Manoliu: „Anul acesta sărbătorim 21 de ani de când Sunetul Muzicii există şi pentru că este ziua comunei ne‑am prezentat cu un colaj „Virgil Popescu”, interpretat de toţi copiii din Baloteşti care sunt la Sunetul Muzicii. Colajul  a fost şi în deschiderea Festivalului Mamaia Copiilor unde noi, de 7 ani, suntem corul acestui festival şi deschidem întotdeauna cu un moment în premieră. Pe scenă au evoluat: Teodora Ciorgodă, din Voluntari, care a luat Marele Trofeu la Festivalul „Volare” cu piesa „Rugă”, a maestrului Jolt Kerestely şi versuri de Marian Stere, după care, la final, a urmat „Hora mare”; Camelia Cicodeică, Maria Ghiţă a cântat „Ce să fac?”, Andreea Eftimie, din Buftea, Natalia Moise, din Popeşti-Leordeni cu „Hora” şi „Vise şi minuni”, deţinătoarea Marelui Trofeu la Festivalul Internaţional „Music for Kids”, Diana Secrieriu a interpretat „Un diez şi un bemol”, şi ea cu foarte multe premii internaţionale. În recital, la final, a fost Denisa Snagoveanu, din Baloteşti, premiul II la secţiunea „Creaţie”, de la Mamaia Copiilor, cu o piesă compusă de Adrian Ordean, pe text de Mioara Beliciu.” Şi pentru că în Sunetul Muzicii copiii sunt învăţaţi să se respecte între ei, toţi copiii i-au cântat „La mulţi ani” colegei lor, Anca Mihaela, care-şi sărbătorea cei 12 ani odată cu Ziua Comunei.

 

Puţin câte puţin, tensiunea devine Voltaj

Programul a continuat apoi cu muzică tradiţională interpretată de Gherghina Ilie, Lucian Florin, Evelina Constantin şi Vasile Trandafir Vădan care, în stilul caracteristic, a coborât în mijlocul horei în care se prinseseră oamenii. Georgiana Lăpădat şi micul Erik au încântat, apoi, spectatorii cu ritmuri etno, încălzind suficient de mult publicul pentru celebra Ileana Ciuculete. Au intrat apoi pe scenă alţi interpreţi, care au ţinut spectatorii cu mâinile pe sus, fredonând şi dansând: Ion din România, Jean de la Craiova. Când lumea a continuat să cânte şi alături de Călin Goia şi ceilalţi componenţi ai trupei Voltaj, am răsuflat uşurată. E mereu o încercare pentru organizatori invitarea unei trupe pop-rock „istorice” pentru muzica românească. Şi pentru că aminteam de istoria muzicii româneşti, ar fi nedrept să-l mai uit şi de această dată pe sunetistul cu care lucrează impresarul Silviu Lăpădat, de-i ies toate spectacolele de minune. Mă refer la Sandu Albiter, chitarist și lider al formației rock Grup 74, înfiinţată în anul 1974, la Braşov. Ore şi momente speciale am petrecut la Baloteşti, sâmbătă, 19 septembrie. La mulţi ani, Baloteşti!