Primul Festival European de Prim Ajutor organizat de Crucea Roșie Română

Cele mai bune echipaje de prim ajutor din Europa s-au reunit, în perioada 11-12 septembrie, în București, la cel mai important eveniment organizat vreodată de Crucea Roșie Română. Voluntari din peste 25 de state europene și-au arătat priceperea și dăruirea de a salva vieți, la Festivalul European de Prim Ajutor, care a avut loc în Parcul Lumea Copiilor. 

Bucureștiul a fost, în urmă cu doar câteva zile, capitala de prim ajutor. Societatea Națională de Cruce Roșie România a organizat, pentru prima dată în istoria instituției, Festivalul European de Prim Ajutor. Evenimentul a debutat vineri seara, cu o paradă a tuturor echipajelor participante, urmat de Gala Crucii Roșii Române. Gala a fost găzduită de Televiziunea Română. Cu acest prilej, Direcția 5, Alexandra Ungureanu, Crush, Mellina, Mircea Eremia și mulți ați invitați surpriză au susținut un concert extraordinar. De asemenea, a fost lansată și o campanie menită să tragă un semnal de alarmă cu privire la importanța acordării primului ajutor, oricând și de către oricine. Sâmbătă, pe 12 septembrie, în Parcul Lumea Copiilor din sectorul 4, cei mai iscusiți voluntari europeni s-au întrecut, timp de zece ore, într‑o competiție în care și-au demonstrat abilitățile de a interveni să salveze vieți.

 

Voluntarii români vor participa abia anul viitor  

Alături de reprezen­tan­ții filialelor celor șase sectoare ale Capitalei, ale filialelor giurgiuvene și dâmbovițene, membrii Crucii Roșii Ilfov s-au implicat activ în organizarea festivalului. Pe lângă logistică și toate detaliile care țin de organizare, aceștia s-au îngrijit și de buna desfășurare a concursului. Deși se numără printre cei mai buni salvatori, voluntarii români nu au participat la competiție. Regulamentul prevede ca țara organizatoare să nu aibă echipaje în concurs. Abia anul viitor vom avea participanți la Festivalul European de Prim Ajutor, care va avea loc în Slovenia. România va fi reprezentată atunci, de filialele Crucea Roșie Ilfov și Crucea Roșie Dâmbovița, care vor concura cu câte un echipaj.  

“Aceasta a fost cea mai amplă desfășurare de demonstrații de prim ajutor organizată vreodată de Crucea Roșie Română. Au participat 28 de echipaje, din 24 de țări europene. La festivitatea de deschidere a festivalului, am fost onorați să o avem alături de noi pe Alteța Sa Regală Principesa Margareta, care este și noul președinte al Crucii Roșii Române. La închidere, ne-am bucurat de prezența dr. Raed Arafat, ministrul secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și, totodată, unul dintre vicepreședinții Societății Naționale de Cruce Roșie din România. Ilfovul a participat cu circa 30 de persoane la organizare, 11 membri în juriu, 5 în echipa de machiaj, curieri, logistică și echipa canină a Departamentului de Intervenție în Situații de Urgență a filialei. A fost pentru prima dată când am avut echipe specializate în machiaj, pentru ca victimele să pară cât mai reale”, ne-a spus Nicu Mihalache, director Crucea Roșie Română – Filiala Ilfov.  

“Competiția a început dimineața, la ora 8.30 și s-a încheiat seara, la ora 18.30. Au fost 28 de probe, dintre care 14 de prim ajutor și 14 de relaxare, intercalate. Concurenții au in­trat în competiție toți odată și s-au rotit pe sistem de cascadă la cele 14 situații, astfel încât, până la sfârșitul concursului, să fi trecut prin toate probele.  Participanții au fost voluntari cu vârste peste 18 ani, care nu lucrează în domeniul medical, dar care dețin ample cunoștințe de acordare a primului ajutor. Majoritatea au avut vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Ei au fost supuși unor probe practice. Au simulat intervenția în cazul unui cutremur, în cazul ciocnirii unei locomotive cu un autoturism și a unui incident la un grătar soldat cu explozia buteliei. Au mai avut și o probă de resuscitare pe șase manechine, simultan. Plus un accident auto cu o bicicletă și o motocicletă, un incendiu la o sală de sport, un accident de muncă pe șantier, o explozie a unei bombe într‑un sit arheologic, cu aproximativ 25 de victime, pe care au fost nevoiți să le trieze. Au mai intervenit și în cazul prăbușirii unui planor. Probele au fost concepute de Crucea Roșie Română și au fost obligatorii pentru toți concurenții. Juriul a fost compus din 72 de arbitri, din care 50 români și 22 internaționali. Dintre arbitrii români, 11 au fost din Ilfov. Locul I a fost ocupat de voluntarii Sloveniei”, ne-a explicat dr. Florina Mindu, voluntar al Crucii Roșii Române – Filiala Ilfov.

 

Competiția a permis schimbul de experiență între europeni 

Potrivit reprezen­tan­ți­lor Crucii Roșii Ilfov, rolul competiției a fost con­știentizarea oamenilor asu­­pra importanței acor­­dării primului ajutor în timp record și cu toată corectitudinea necesară salvării unei vieți. În plus, este și o recunoaștere a eforturilor voluntarilor de a învăța tehnicile de prim ajutor și de a duce mai departe exercitarea lor în mod corect. Faptul că, anual, se organizează în altă țară, permite schimbul de experiență între țări, la nivel european.