Hram istoric la Mănăstirea Snagov
Mănăstirea de pe insula Snagovului ctitorită în timpul lui Mircea cel Bătrân și-a celebrat protectorii, la sfârșitul săptămânii trecute. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, un sobor de preoți din care au făcut parte și preotul Cristian Burcea, protopopul Protopopiatului de Ilfov Nord și starețul mănăstirii Varahiil Bănățeanu, a prăznuit hramul Sf. Domnitor Neagoe Basarab și a Sf. Antim Ivireanul.
Sâmbătă și duminică au fost zile de sărbătoare în comuna Snagov. Lăcașul de cult cu același nume, cel mai vechi așezământ monahal al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și-a prăznuit două dintre cele trei hramuri. Sâmbătă, pe 26 septembrie, un sobor de preoți condus de preotul Cristian Burcea, protopopul Protopopiatului de Ilfov Nord, a oficiat praznicul Sfântului Domnitor Neagoe Basarab. Din zori și până-n miezul zilei, în sfânta mănăstire, au răsunat puternic rugăciunile și cele mai frumoase cântări bisericești.
O slujbă demnă pentru cinstirea unui Domn al Țării Românești
Înconjurați de un sobor de slujitori, părintele protopop Cristian Burcea și starețul Varahiil Bănățeanu au săvârșit o slujbă care a înnobilat sufletele tuturor. Credincioși veniți de pretutindeni au asistat la toate rânduielile bisericești, frumoase și înălțătoare, demne pentru cinstirea unui domnitor. Evlavioși, aceștia au adus laudă și închinăciune celui ce a fost Domn al Țării Românești, și totodată, un bun creștin și milostiv, asemeni Tatălui din Ceruri. În ziua hramului, credincioșii s-au rugat Sfântului Neagoe Basarab ca unui învățător luminat de Duhul Sfânt și mare iubitor de pace.
„Iubiți credincioși, Sfântul Neagoe Basarab, pe care l-am pomenit astăzi, ne-a ajutat să ne bucurăm împreună de darurile minunate și de toate binecuvântările pe care Domnul ni le-a oferit cu multă dragoste. În biserica aceasta trebuie intrat cât mai des, pentru că nu este doar un lăcaș frumos, ci și o oază de liniște duhovnicească, un loc de rugăciune și regăsire sufletească. Mănăstirea se numără printre primele ctitorii voievodale românești și este una dintre minunile arhitecturale ale țării noastre. Actuala biserică a fost construită de domnitorul Neagoe Basarab (1512-1521), pe temeliile unei biserici mai vechi. Aceasta deține cel mai vechi și valoros ansamblu pictural din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor și cel mai mare ansamblu mural medieval care se păstrează într-o biserică din țara noastră. Om drept, cinstit și păzitor ai poruncii lui Dumnezeu, Neagoe Basarab, a fost ctitor al multor biserici. Un alt monument ridicat de Domnitorul Neagoe Basarab este și Mănăstirea Curtea de Argeș, unde este înmormântat slăvitul cărturar și teolog, Neagoe Basarab. A făcut și donații mănăstirilor ortodoxe de la Ierusalim, Muntele Athos, Sinai. Pentru bunătatea, blândețea, milostenia față de poporul său, credința și dragostea lui de Dumnezeu, a primit un loc în calendarul Bisericii Ortodoxe Române. Asemeni lui, toți suntem chemați la sfințenie. Să facem fapte bune, asemeni Sf. Neagoe Basarab, căci Dumnezeu ne răsplătește în chip tainic. Să facem fapte bune! Hristos ne așteaptă la capătul drumului!”, a spus preotul Cristian Burcea, protopopul Protopopiatului de Ilfov Nord, în cuvântul său de învățătură. Preotul protopop a transmis binecuvântarea Preafericitului Patriarh Daniel cu prilejul hramului Mănăstirii Snagov și i-a îndemnat toți rugătorii de la slujbă la credință dreaptă, statornică și puternică.
Mă bucur foarte mult ca ați fost alături de noi la acest praznic luminos. Biserica noastră se înalță către Ceruri în căutarea luminii întru slava lui Hristos. Îmi doresc să punem și mai mult în valoare frumusețea și importanța lăcașului de cult. Mă rog la Dumnezeu să-și recapete strălucirea din timpul Sfântului Voievod Neagoe Basarab și a Sfântului Antim Ivireanul”, a spus Varahiil Bănățeanu, starețul Mănăstirii Snagov, în cuvântarea sa de la finalul hramului închinat ctitorului Neagoe Basarab.
Duminică a fost prăznuit și fostul stareț al lăcașului de cult
A doua mare sărbătoare de la sfârșitul săptămânii trecute, de care s-au bucurat cei ce au vizitat Mănăstirea Snagov, a fost praznicul Sf. Antim Ivireanul. Starețul Varahiil Bănățeanu și un sobor de preoți au săvârșit slujba de pomenire a celui ce a fost starețul ansamblului monahal, între anii 1696 și 1701. Antim Ivireanul a tipărit 14 cărți dintre care patru în limba română, iar celelalte în limbile greacă, slavonă și arabă. Între anii 1701-1705 a condus din nou tipografia domnească din București, tipărind 15 cărți, în special cărți de slujbă.
În noiembrie va fi hramul închinat Maicii Domnului
Ansamblul monahal de pe insula Snagov este un important monument istoric și de artă feudală din Țara Românească. Are trei ocrotitori. Pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab (ctitorul actualei biserici), pomenit la 26 septembrie, și pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanu, cinstit de toți creștinii ortodocși la data de 27 septembrie. Ultimul hram va fi prăznuit pe 21 noiembrie, în ziua Intrării în Biserică a Maicii Domnului.
Cum se ajunge la Mănăstirea Snagov
Mănăstirea Snagov se află la o distanță de aproximativ 40 km de nordul Capitalei. Parcurgând DN1 până-n localitatea Ciolpani, apoi la dreapta spre comuna Siliștea Snagovului se regăsește insula Snagovului cu vechea biserică a mănăstirii.