Credincioșii comunei Cernica, satul Poșta și din împrejurimi au, începând de sâmbătă, 3 octombrie, un nou loc de rugăciune. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfințit lăcașul de cult cu hramurile Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir.
Sâmbătă, satul Poșta din Cernica, a fost pătruns de spiritul unei sărbători deosebite. Într-o zi splendidă de toamnă, caldă, în care totul părea a străluci în lumina soarelui, un număr impresionant de credincioși au asistat cu bucurie și dreaptă credință, la toată rânduiala bisericească ce a marcat deschiderea ușilor unui nou lăcaș de închinăciune, în Ilfov. Așezat pe o colină pitorească, într-un peisaj unic, mirific, lăcașul de cult care se află sub protecția Sfântului Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de biruință și al Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir a fost sfințit și dat spre închinăciunea creștinilor, de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Slujbă grandioasă, oaspeți de seamă
O slujbă frumoasă, grandioasă și rugăciunile puternice înălțate către Ceruri de soborul preoțesc și de credincioși deopotrivă, au adus harul divin și sfințitor peste întreaga așezare. Rugile și cântările bisericești au avut loc în aer liber, într‑un altar amenajat special în fața așezării sfinte. Toate rânduielile au avut loc în prezența unor oaspeți de seamă. Primarul comunei Cernica, Gelu Apostol, care a și ridicat frumosul edificiu, fostul prefect al județului Ilfov, Speranța Cliseru, ministrul Sportului și Tineretului, Gabriela Szabo, președintele interimar al Casei de Asigurări de Sănătate Ilfov, Aurelia Isărescu, senatorul PSD Gabriela Firea, deputatul PNL Thuma Hubert, primarul comunei Brănești, Nicolae Cismaru, primarul comunei Grădiștea, Mihail Toma sunt doar câțiva dintre oaspeții de seamă care s-au aflat în mijlocul credincioșilor, la sfințirea noii biserici.
Soborul a dat lumină sufletelor credincioase
Din soborul slujitor condus de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), au mai făcut parte Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a și oficiat Sfânta Liturghie dinaintea târnosirii bisericii. La săvârșirea frumoasei și impresionantei slujbe a luat parte și Părintele Arhimandrit Veniamin Goreanu, Consilier Administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Preacuvioșilor și Preacucernicilor Părinți, li s-au alăturat Părintele Romică Macovei, Protopopul Protopopiatului Ilfov Sud și mulți alți preoți din cadrul Protoieriei Ilfov Sud. Prin frumoasa slujire, soborul preoțesc a făcut ca sămânța iubirii, a credinței, a liniștii și a luminii, să rodească din belșug în sufletele credincioșilor.
Și Cerul s-a bucurat
Deschiderea ușilor unei noi biserici la Cernica i-a încântat pe toți cei cu dragoste de Dumnezeu. Iar Cerul s-a bucurat. În timpul Sfintei Liturghii, trei lebede albe, simbol al iubirii și speranței, au zburat lin, în tot înaltul. Semn că puterile cerești veghează asupra oamenilor credincioși. Că dincolo de împlinirile sau neîmplinirile lor, de perioadele mai mult sau mai puțin bune prin care trec, cei ce au dăruit, sunt ocrotiți și răsplătiți cu dragoste și bucurie. Asemeni primarului Gelu Apostol, a celor ce au contribuit la zidire și a celor ce s-au îngrijit ca lucrările de construire, de amenajare și finisare a așezământului sfânt să se desfășoare în cele mai bune condiții, astfel încât, la final, cei ce-L caută pe Dumnezeu să-l găsească într-un loc atât de frumos, unde să intre în comuniune cu El.
“Este fericit omul care ascultă cuvântul lui Dumnezeu, care se roagă și care săvârșește binele. Iar locul în care dobândim unirea cu Dumnezeu, este biserica. Numai aici ni se dă arvuna vieții veșnice. Sufletul nemuritor al omului unit cu Dumnezeu înseamnă viață veșnică. Aici este laboratorul iubirii, antecamera Împărăției Cerurilor, locul unde ne pregătim pentru viața cerească. Prin pictura bisericii vedem că sfinții din Ceruri sunt cu noi. Cerul coboară pe pământ în biserică, pentru ca noi, pământenii, să ne înălțăm la viața veșnică. Aceasta este poarta Cerului și Casa lui Dumnezeu. Astăzi, aici la Cernica, am sfințit o poartă a Cerului. Biserica într-un sat este universală. Ea nu se roagă doar pentru sat și pentru oamenii satului, ci pentru toată lumea. Biserica este, deci, o taină mare a Sfintei Treimi care o adună în iubire. Rugăciunea este mai tare decât spațiul care separă, decât timpul care separă și decât moartea. O biserică nouă, dă o identitate puternică întregii comunități. Este într-adevăr o dificultate să construiești o biserică, dar și o demnitate”, le-a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, credincioșilor, în cuvântul său de învățătură.
„Părinte Patriarh, cu multă bucurie și emoție am primit vizita Preafericirii Voastre pentru a târnosi noua biserică a Parohiei Poșta. După opt ani de osteneli împletite cu rugăciune, azi ne‑am bucurat de inaugurarea și sfințirea acestei frumoase biserici cu hramurile Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și al Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Comuna Cernica are 11.000 de locuitori, oameni harnici și credincioși, crescuți în preajma fostei vetre monahale a Mănăstirii Cernica. Ne-am bucurat și suntem onorați că Preafericirea Voastră ați binecuvântat comuna noastră și ați târnosit biserica din acest sat, fapt pentru care vă mulțumim. În prezent, avem în desfășurare lucrări la toate parohiile din comună și nădăjduim că le vom finaliza curând, iar credincioșii vor spori râvna lor față de cele sfinte și vor înțelege importanța conlucrării între Primărie și Parohie, pentru binele tuturor. În semn de recunoștință și de aleasă prețuire, împreună cu Consiliul Local, vă conferim cu ocazia sfințirii bisericii de la Parohia Poșta, titlul de Cetățean de Onoare al comunei Cernica”, a fost mesajul pe care i l-a adresat primarul Gelu Apostol Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române.
Binefăcătorii, vrednici de distincții
La o asemenea sărbătoare, încununată cu emoție și bucurie duhovnicească, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel nu a venit cu mâna goală la ostenitorii bisericii. În semn de aleasă prețuire, Patriarhul a oferit distincții tuturor celor ce s-au învrednicit a contribui la construirea, înfrumusețarea și îmbogățirea spirituală a lăcașului de cult. Preafericirea Sa i-a acordat Diploma omagială Sfântul Ioan Gură de Aur cu medalie părintelui paroh Iustinian Guțea. Preotului paroh i-a mai dăruit și o cruce pentru binecuvântarea credincioșilor, o Evanghelie nouă și multe cărți bisericești care să-l ajute la buna slujire. Primarului comunei Cernica, Gelu Apostol, i-a oferit Ordinul Sanctus Stephanus Magnus. De asemenea, directorului firmei care s-a ocupat de construirea lăcașului de cult, i-a conferit Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Dimitrie cel Nou. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române i-a acordat Diploma omagială Sfântul Ioan Gură de Aur cu medalie și președintelui Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache. Aceștia sunt, însă, doar câțiva dintre binefăcătorii lăcașului de cult care au primit distincții din partea Părintelui Patriarh.
Localnicii aveau nevoie de o nouă biserică
Biserica sfințită sâmbătă, la Cernica, a fost construită din dorința primarului Gelu Apostol, a Consiliului Local și a obștei, din nevoia de a avea un frumos lăcaș de cult, în care locuitorii satului Poșta să-și găsească liniștea prin rugăciune, ori de câte ori doresc. Lucrările de construire au început în toamna anului 2007 și au fost finalizate în toamna anului 2010. Până-n primăvara anului 2011 a fost realizată și pictura. Toate lucrările au fost realizate cu susținerea Primăriei Cernica și efectuate cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și cu străduința preotului paroh Iustinian Guțea.