Parcul Ştiinţific de la Măgurele, în impas

… aşa ar putea suna un anunţ la mica publicitate, în cazul proiectului Science Park care urmează să fie implementat în oraşul Măgurele. Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov ne-a vorbit despre impasul în care a ajuns această iniţiativă, din cauza faptului că întâmpină unele greutăţi în obţinerea unui teren necesar pentru dezvoltarea unuia dintre cele mai mari şi mai benefice proiecte iniţiate vreodată în România.

Marian Petrache, preşedintele CJ Ilfov, ne‑a mărturisit că are câteva proiecte „de suflet”, în judeţul Ilfov. Unul dintre acestea este legat de marele proiect european de la Măgurele, ELI-NP. Adică cel mai puternic laser construit vreodată, menit să „scormonească” în măruntaiele materiei, pentru a da naştere unor tehnologii care să ofere soluţii noi în medicină, microelectronică şi domenii conexe. Descoperirile ştiinţifice care vor fi realizate în cadrul acestui proiect vor avea și aplicaţii practice. De aici a venit şi ideea înfiinţării unui parc ştiinţific, care să ofere celor interesaţi de aceste descoperiri infrastructura şi logistica necesară pentru crearea de noi tehnologii în domenii extrem de variate. Potrivit unor estimări, o astfel de investiţie ar putea genera afaceri de aproape 1 miliard de euro.

 

Despre Măgurele Science Park

În mai toate ţările din lume, în apropierea unor centre ştiinţifice de cercetare de excelenţă au fost dezvoltate parcuri ştiinţifice, în care descoperirile cercetătorilor din respectivele centre au căpătat o aplicaţie practică. Pentru comunităţile în care s-au dezvoltat astfel de parcuri ştiinţifice acest fapt a însemnat o creştere a bunăstării localităţii respective, prin crearea de locuri de muncă şi prin colectarea de taxe şi impozite de la companiile înfiinţate în aceste parcuri. Această viziune a avut-o şi Marian Petrache, preşedintele CJ Ilfov, în momentul în care, la Măgurele, a început dezvoltarea unui proiect fără precedent în România şi Uniunea Europeană. De aceea, el a propus infiinţarea unui parc ştiinţific denumit „Măgurele Science Park”, care să asigure infrastructura necesară pentru firmele care vor promova tehnologii legate de cercetările desfăşurate la ELI-NP. Acesta, după cum ne-a mărturisit, este unul dintre proiectele sale „de suflet”.

 

Găina cu ouă de aur…

… Aşa a caracterizat Marian Petrache proiectul de la Măgurele. Măgurele Science Park” (MSP), după cum ne-a declarat preşedintele CJ Ilfov, este un obiectiv important din cadrul Strategiei de dezvoltare a judeţului „Orizont 2020”. Prin urmare, CJ Ilfov a dat o atenţie deosebită înfăptuirii acestui proiect, al cărui prim pas a fost făcut în luna februarie 2015, prin semnarea unui acord, în acest sens. „Proiectul, aflat acum încă în fază embrionară, își propune să pună la dispoziţia unor operatori economici (IMM-uri) infrastructurile și laboratoarele de cercetare, pentru valorificarea rezultatelor cercetării și experimentelor efectuate la ELI-NP, prin realizarea de produse și tehnologii comerciale. În acest sens, au fost puse bazele creării MSP, prin parteneriatul dintre IFIN-HH, Măgurele High Tech Cluster, CL Măgurele și Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară București-Ilfov (ADIBI). CJ Ilfov și Consiliul Local Măgurele vor sprijini această iniţiativă prin alocarea unui teren pentru realizarea MSP și prin reducerea taxelor pentru operatorii economici care vor funcţiona în cadrul acestui parc știinţific”, spunea Marian Petrache, în martie 2015. Dar…

 

… Terenul există, dar încă nu a intrat în posesia CJI

Este vorba de un teren cu o suprafaţă de 20 de hectare pe care se află o fostă unitate militară, actualmente dezafectată. Terenul se află foarte aproape de zona în care se construiesc clădirile în care se vor desfăşura cercetările legate de proiectul ­ELI-NP. O locaţie ideală pentru viitorul parc ştiinţific. Pentru a obţine acest teren, Consiliul Judeţean Ilfov a făcut demersuri la Ministerul Apărării Naţionale. Dar, a primit, deocamdată, un răspuns negativ. „Ni s-a spus că mai există un depozit cu muniţie expirată, care datează din cel de‑al Doilea Război Mondial şi că relocarea sau distrugerea acesteia este foarte costisitoare, iar MApN nu are fondurile necesare. Culmea, acest depozit se află foarte aproape de IFIN HH, unde există tehnică de mare risc! O altă problemă generată de existenţa acestui depozit este că nici în vecinătatea acestei unităţi nu se poate construi nimic, din cauza zonei de protecţie, în varianta în care am  încerca să folosim terenul care aparţine CL Măgurele, aflat în imediata apropiere a unităţii militare. Noi ne gândeam, în viitor, cum vom organiza o licitaţie internaţională pentru administrarea acestui parc, pentru a avea un randament cât mai bun, uitând, însă, că ne lipseşte acest teren. Un mic – mare amănunt… Dar nu ne închipuiam că vom întâlni astfel de piedici, având în vedere că muniţia respectivă, invocată de MApN, nu mai corespunde standardelor actuale. Pe de altă parte, mă gândesc, că poate nu am avut ştiinţa şi tactul să le explicăm responsabililor ministerului importanţa acestui proiect. A existat şi un proiect de Hotărâre de Guvern, în acest sens, care s-a oprit la nivelul ­MApN… Totodată, ne punem întrebarea, mai poate fiinţa un astfel de depozit de muniţie expirată, în apropierea unei investiţii ştiinţifice de o jumătate de miliard de euro? Am vorbit şi cu premierul Ponta, am fost în audienţă la ministrul Apărării, care mi-a promis că va merge personal să viziteze unitatea cu pricina. Dar, poate nu am explicat noi bine… Vreau să cred, în continuare, că vom găsi o soluţie, pentru că terenul respectiv este cea mai bună locaţie care s-ar putea găsi pentru această investiţie. Încercăm, așadar, să sensibilizăm responsabilii Ministerului Apărării, care trebuie să înțeleagă importanța vitală a acestui proiect, nu numai pentru județul Ilfov, dar și pentru România și chiar pentru întreaga Europă”, ne-a spus preşedintele CJ Ilfov.

 

Informare și schimb de experienţă, în străinătate

O echipă de specialişti de la CJI a efectuat o serie de vizite în parcuri ştiinţifice din Europa, la Salonic, Bordeaux şi Trieste, pentru a căpăta o experienţă în domeniu, vizite organizate în colaborare cu Asociaţia Internaţională a Parcurilor Ştiinţifice. Concluzia a fost cât se poate de clară: astfel de investiţii aduc o prosperitate considerabilă în regiune, prin crearea, în primul rând, de locuri de muncă, prin dezvoltarea infrastructurii şi prin creşterea bazei de impozitare locală. Aşadar, un astfel de parc ştiinţific este mai mult decât benefic pentru comunitatea locală, iar dacă avem în vedere importanţa proiectului ELI-NP, Măgurele ar putea deveni un pol al cercetării şi tehnologiei similar cu Silicon ­Valley, din California. De alt­fel, într-una din alocuţiunile sale despre MSP, Marian Petrache vorbea chiar despre un adevărat Laser ­Valley ilfovean. Concluzia este cât se poate de clară: proiectul MSP are nevoie stringentă de acest teren. Această investiţie va avea un impact economic şi social cu totul deosebit. Un impact la nivel naţional, în primul rând. Şi ar fi păcat să ratăm un astfel de proiect, din cauza unor motive ce pot fi depășite cu ușurință, dacă se vrea cu adevărat…