Comuna Brănești continuă personalizarea imaginii localității, renăscută, după cum spune  toată lumea din comună, și nu numai. După panoul din lemn care poartă, sculptat, numele comunei, acum se lucrează la stemă. Câștigătorul licitației organizate pentru atribuirea acestei lucrări este artistul plastic Dragoș Neagoe.

 

Atelierul din Crevedia Mare

Din Brăneștii Ilfovului la Crevedia Mare din Giurgiu nu e drum decât de vreo oră și ceva, pe care
l-am parcurs alături de elevi ai liceelor din Brănești, cadre didactice, Alina Ene de la Asociația Culturală Brănești și Flori Catană, reprezenta Primăriei și, totodată, responsabila din partea autorității locale privind implementarea fiecărui pas a proiectului „Promovarea și conservarea diversităţii în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european – Manifestare tradiţională Ziua Cucilor”, proiect finanţat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României. Iar noua stemă a localității face parte din acest proiect care prevede, printre altele, conservarea identităţii culturale tradiţionale specifice comunei Brănești și consolidarea accesului tinerilor din comună la cultură, prin dobândirea de noi abilităţi și cunoștinţe. Motiv pentru care elevii au fost invitați la atelierul unde din lemn de tei se naște stema. A fost cu noi și Morten Bruun, reprezentantul societății norvegiene Noproduction, partener în cadrul proiectului.

 

Dragoș și dălțile lui sculptătoare

Rar mi-a fost dat să văd atâta bucurie în a primi oaspeți ca în cazul lui Dragoș Neagoe și a celei mai mici dintre cele trei fiice ale lui, Ecaterina. Ne așteptau în mijlocul drumului făcându-ne semne prietenoase cu mâinile pentru a-l ajuta pe șofer să repereze casa și să frâneze la timp. Dragoș Neagoe a lucrat ca restaurator sculptură la Muzeul de Artă al  României, a turnat în bronz și acum, din cauza chiriilor foarte mari pe care le-a găsit în București, lucrează în atelierul personal amenajat pe lângă casa ridicată cu mâna lui. Cu pasiune și maximă deschidere față de întrebările elevilor, Dragoș Neagoe a explicat cum desenul stemei este transpus invers pe lemn, cu ajutorul indigoului, și apoi, cum, cu fiecare set de dălți începe munca migăloasă de sculptare.

Prietenia și talentul de a vorbi elevilor i-a ajutat mult pe aceștia, în momentul în care au fost invitați să simtă dalta în mână și cu maiul (nu, nu se numește ciocan) să scoată mici bucăți din  lemnul trasat. De fapt, așa s-a spart și gheața definitiv și eleviii brăneșteni au pus tot felul de întrebări despre picturile din atelier, despre sculpturi și despre tot ceea ce înseamnă prelucrarea manuală a lemnului.  Și nu mică ne-a fost mirarea auzindu-i pe copii, pe drumul de întoarcere, că după aproape o oră în atelier, iau în calcul și admiterea la Universitatea de Arte.