Brănești

Lansarea unei cărți pe raza județului Ilfov rămâne, din câte știm, un eveniment rarisim și, tot din câte știm, comuna Brănești se menține în topul localităților unde se mai întâmplă și un astfel de eveniment cultural. Și această poziție de frunte se datorează profesorului Nică D. Lupu, care a lansat duminică, 25 octombrie, romanul „Spirala”, a treia carte din trilogia dedicată „Zilei Cucilor”, după Masca, lansată în 2013 și Talismanul, lansat în 2014.

Foto și text: Cristina Bunea

De Ziua Armatei și a Regelui Mihai

Organizată de Asociația Culturală Brănești, reprezentată de președintele Marius Ovidiu Sebe, de Casa Corpului Didactic, reprezentată prin directorul dr. Florin Petrescu, lansarea cărții de la Căminul Cultural din localitate a beneficiat de sprijinul primăriei comunei, reprezentată de primarul Niculae Cismaru, consilierul Rusică Velicu, funcționarul public Flori Catană și consilieri locali. Au venit să-i fie alături profesorului Nică D. Lupu preotul Mihai Petrescu, de la Parohia Brănești (care apare și pe coperta romanului),  Nicolae Roșu, directorul editurii Betta, care a publicat și acest roman, pe lângă alte 9 ale profesorului Lupu,  criticul literar Aureliu Goci, Emil Lungeanu, scriitor și critic literar și Lucian Gruia, scriitor și critic literar. Amintind că, poate, nu este întâmplător că lansarea cărții se face de Ziua Armatei și de ziua de naștere a Regelui Mihai, profesorul Marius Ovidiu Sebe a menționat faptul că spirala, ca noțiune, guvernează Universul, în timp ce Horiana Petrescu, bibliotecarul CCD și profesorul Dan Duțoiu au vorbit asistenței despre drumul parcurs de profesorul Nică D. Lupu și cărțile domniei sale. Foarte emoționante au fost cuvintele profesoarei Ștefania Duminică, originară din comună: Pentru cei care nu mă cunosc, trebuie să spun că eu sunt „a lui Ion al lui Articol”, sunt absolventă a școlii gimnaziale de alături, am urcat ani de zile pe scena acestui Cămin Cultural și este foarte emoționant să mă reîntorc aici. Domnule profesor Lupu,  este o datorie morală față de mine și față de dvs., față de această comunitate unde am crescut, să spun că sunteți model și exemplu pentru brăneșteni.” Primarul Niculae Cismaru a spus, la rândul domniei sale: „Domnule profesor,  sunt mandatat de Consiliul local să vă transmit tot respectul, vă mulțumesc din suflet pentru tot ce ați făcut în comuna noastră, mulțumesc Asociației Brănești și insistenței lui Marius Sebe și a domniei voastre de a face ceva pentru comună, din punct de vedere cultural.”

Oltița merge mai departe…

 

Nu vă voi dezvălui sub nicio formă ce face personajul principal Oltița în acest al treilea roman inspirat, ca și precedentele, din „Ziua Cucilor”. Vă invit, doar, să vă împrieteniți cu viața satului și obiceiurile lui și să descoperiți oameni și locuri care fac parte dintr-o…spirală care nu ne este deloc străină.