Calificarea persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile este doar un pas spre integrarea economică și socio-profesională a acestora. Toate eforturile de a sfărâma barierele artificiale care se coboară în fața acestor persoane, fie că vorbim despre persoane cu dizabilități, persoane de etnie romă sau tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul instituționalizat de protecție a copilului sunt în zadar dacă nu-și găsesc un loc de muncă adaptat nevoilor lor. De pildă, în cadrul proiectul “Workcall”, peste 900 de persoane din grupurile vulnerabile au fost și vor fi calificate în diverse meserii precum florar decorator, lucrător în comerț, tehnician maseur, brancardier sau tehnician operator procesare text imagine. Cu toate acestea, angajatorii rămân în continuare reticenți în a angaja astfel de persoane, invocând adeseori motive care au foarte puțină legătură cu realitatea, intrând, mai degrabă, în sfera stereotipurilor și a lipsei de informații. Motive precum lipsa de mobilitate, flexibilitate sau lipsa experienței nu stau în picioare atunci când există forme alternative de ocupare (partajarea locului de muncă, telemunca, munca ocazională, munca mobilă, lucrul în regim part-

time sau în colaborare ș.a.).

Un exemplu de succes, care demonstrează că persoanele vulnerabile pot fi la fel de productive ca orice alt angajat, îl reprezintă unitățile protejate. Acestea sunt entităţi ale economiei sociale cunoscute la nivel european sub denumirea de întreprinderi sociale pentru integrarea în muncă (Work Integration Social Entreprises WISE) sau întreprinderile de inserţie profesională. Sunt active în diverse domenii, în Europa cele mai întâlnite fiind activităţile manuale (construcţii, tâmplărie), colectarea şi reciclarea deşeurilor, întreținerea spaţiilor verzi, curăţenie publică, ambalarea produselor. Obiectivul principal al acestora este reprezentat de integrarea profesională a persoanelor care se confruntă cu dificultăți semnificative pe piaţa muncii.

 

Toată lumea câștigă

În cadrul unităților protejate, toată lumea câștigă. Persoanele cu dizabilități primesc un loc de muncă potrivit nevoilor lor și șansa de a deveni angajați de succes. De asemenea, angajatorii beneficiază de mai multe drepturi şi facilităţi de natură fiscală, printre care scutirea de plată a taxelor de autorizare la înfiinţare şi de reautorizare, scutirea de plată a impozitului pe profit, deducerea la calculul profitului impozabil a cheltuielilor ce țin de transportul persoanelor cu dizabilități de la domiciliu la locul de muncă, deducerea cheltuielilor ce țin de transportul materiilor prime şi a produselor finite la şi de la domiciliul persoanei cu abilități reduse, decontarea cheltuielilor de pregătire, formare şi orientare profesională.

Până în prezent, în cadrul proiectului “Workcall” au fost calificate, recalificate, consiliate și îndrumate mii de persoane vulnerabile. Sunt oameni care au acum o meserie sau încă o meserie, în cazul celor recalificați. Sperăm că măcar o parte dintre aceștia îți vor găsi un loc de muncă în cele peste 600 de unități protejate din România. 

 

Proiectul “Workcall”, implementat de FORUM GROUP, în parteneriat cu TURDA SALINA DURGĂU S.A., Asociația EDUTECO și Agenția de Consultanță și Afaceri Română – ACAR, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, ”Investește în oameni!”, Axa prioritară 6, se derulează în perioada aprilie 2014 – decembrie 2015, în regiunile de implementare București-Ilfov, Sud-Muntenia și Nord-Vest. Obiectivul general al proiectului este facilitarea accesului pe piața muncii pentru persoanele din grupurile vulnerabile prin furnizarea de servicii integrate de sprijin, servicii de informare, consiliere și orientare profesională.