Trecerea zilei ce marchează sărbătoarea Sfântului Dimitrie Basarabov este perioada în care, după tradiție, gospodinele încep să pună varză la murat, pentru iarnă. Efortul lor de a se mândri cu cel mai bun preparat este demn de toată aprecierea. Varza se află în topul celor mai hrănitoare legume și are numeroase efecte benefice asupra sănătății și frumuseții.

Varza nu este doar un aliment gustos. Medicina naturistă oferă frunzele și sucul de varză ca remediu pentru multiple afecțiuni. De altfel, leguma este considerată de specialiști un adevărat panaceu, concurând cu numeroase medicamente. Crește rezistența organismului la îmbolnăviri, este un bun energizant, remineralizant, antiseptic pulmonar. Are și proprietăți expectorante, depurative, scade colesterolul, reglează cantitatea de zahăr din sânge, previne bolile cardiovasculare, dezinfectează, grăbește vindecarea rănilor, calmează durerile cauzate de reumatism și ameliorează arsurile și durerile de stomac, inhibând secreția excesivă de suc gastric. Leguma constituie și un remediu excelent pentru anemie, oboseală fizică și epuizare intelectuală. Având un conținut bogat în vitamine și săruri minerale, reface nivelul vitaminic din corp. Vitamina K din compoziția chimică îi oferă verzei proprietăți antihemoragice, vitamina B 12 îi atribuie efectele calmante ale sistemului nervos, iar vitamina C  este un bun antioxidant, care fortifică sistemul imunitar și un foarte bun antibiotic. Are și un conținut bogat de vitamina A, vitamina E, calciu, magneziu, sodiu, fier și fosfor. Zeama de varză constituie un detoxifiant excelent.

Tratamentul pentru durerile reumatismale

Pune la fiert, în puțină apă, patru frunze de varză crudă, patru pumni de țărâțe de grâu și patru cepe tocate mărunt. După ce scade apa, scoate ingredientele, așează-le pe o pânză subțire de bumbac și aplică direct  pe locul dureros. Ține fiertura acolo cel puțin două ore, până începe să dispară durerea. Tratamentul are indicații și în alte tipuri de dureri, nu doar în cele cauzate de reumatism.

 

Terapia anti-astmatică

Varza crudă este și un bun adjuvant în tratarea astmului bronșic. Se consumă, zilnic, două pahare de suc de varză sau ceai, preparat prin fierberea a 60 de grame de varză, timp de o oră, într-un litru de apă. Se bea suc de varză, până când se reduc crizele astmatice.    

 

Varză roșie în oțet

Ingrediente

 3 kg de varză roșie  1 lingură de sare

 0,5 l de oțet  0,5 l de apă.

 

Mod de preparare: 

Toacă varza fideluță, adaugă sarea și freacă bine în mâini până când începe să se înmoaie și să-și lase zeamă. Pune varza în borcane de 800 grame, iar, între timp, dă într-un clocot oțetul cu apa. Toarnă lichidul fierbinte peste varză și închide borcanele ermetic, cu capace. Depozitează-le într-o cămară unde nu e nici prea cald, dar nici rece. Când o servești la masă, mai trebuie doar să-i adaugi puțin ulei și piper, după gust, și ai o salată delicioasă.

 

Mâncare de varză cu coaste de porc

Ingrediente

 2 verze crude potrivite,  2 kg coaste de porc,

 2 legături de mărar,  două foi de dafin,  1 ardei gras roșu mare,  1 ceapă mare,  1 morcov,  suc de roșii,  puțin ulei,  puțin ardei iute,  sare și piper, după gust.

Mod de preparare: 

Începe prin a spăla și căli coastele de porc. Între timp, spală bine varza, toac-o fideluță și freac-o cu sare, piper și mărar tocat mărunt. Când coastele au prins deja puțină culoare, adaugă ceapa, morcovul, ardeiul gras și ardeiul iute și lasă-le în continuare la înăbușit. Treptat adaugă și varza tocată și lasă toate ingredientele la călit. Când toate sunt pătrunse adaugă sucul de roșii amestecat cu apă, foile de dafin, sare și piper dacă mai este nevoie. Introdu varza la cuptor, la foc mediu și las-o la fiert până când se înmoaie și prinde o crustă subțire. Pentru aspect și un plus de savoare, la final, adaugă puțin mărar tocat mărunt. Servește-o cu mămăliguță caldă și ardei iute!

 

Varza murată pentru iarnă

Ingrediente

Pentru un butoi de 60 kg:    25 kg de varză albă (după preferințe și câteva verze roșii),   4 rădăcini de hrean,  2 kg de sare grunjoasă,    1 legătură de crengi uscate de mărar,    1 legătură de crengi de schinduf,    1 lingură de orez,    boabele de la un cocean de porumb.

Mod de preparare: 

Curăță verzele de foile uscate sau tăiate, apoi scoate miezul și în locul respectiv pune o bucățică de hrean și o lingură de sare. Lasă-le așa de seara până dimineața și în ziua următoare completează cu sare. Așează fiecare varză în butoi cu partea care are sare, în sus. Adaugă mărarul, schinduful, hreanul, orezul pentru scăderea acidităţii și porumbul pentru intensificarea culorii galbene. Apoi umple cu apă. După circa patru zile, începe pritocirea. Ia un furtun, introdu-l până la fundul butoiului și suflă în el pentru a agita bine tot conținutul.