Datorită Crucii Roșii și ADPSE Calactica,

Sănătatea bătrânilor din căminele pentru vârstnici, a bolnavilor internați în spitale și a copiilor din creșele și grădinițele ilfovene, este pe mâini tot mai bune. Până și infirmierele care îi îngrijesc se află la cel mai avansat nivel de competență profesională, conformă cu standardele ocupaționale în domeniul muncii, din Europa.

Românii care vor să muncească în străinătate, dar nu au studii superioare și nici nu dețin o experiență în muncă ce presupune performanțe ridicate, au tot mai multe șanse să lucreze în străinătate. Numai în perioada 24 aprilie 2014 – 23 octombrie 2015, s-au calificat gratuit, în diverse meserii căutate pe piața muncii în domeniul medico-social, peste 2.500 de femei și bărbați din întreaga țară.

Proiectul “Pro-Sănătate – Creșterea accesului angajaților din sistemul medico-social din România la programele de formare profesională continuă” le-a dat șansa celor care-și doresc să muncească la nivel profesionist în spitale, grădinițe, creșe, cămine de copii sau de bătrâni să se instruiască în conformitate cu cerințele europene privind sănătatea și siguranța peroanelor asistate, fără să scoată vreun ban din buzunar. Ei au urmat cursurile organizate de instituțiile partenere, unde au dobândit toate cunoștințele necesare muncii în siguranță.

 

Absolvenții pot lucra și în străinătate

Grație proiectului demarat de Asociația pentru Dezvoltare și Promovare Socio-Economică Catalactica (ADPSE), în par­teneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România (SNCRR), prin filialele județene, nu­meroși angajați care erau necalificați sau care aveau un nivel scăzut de calificare, din regiunea București-Ilfov și din alte 17 județe, au acum o pregătire profesională certificată și de un document recunoscut la nivel internațional. Persoanele specializate în domenii precum îngrijitor copii, babysitter, îngrijitor bătrâni la domiciliu, brancardier, infirmieră, îngrijitor bolnavi la domiciliu, mediator sanitar, operator introducere, validare și prelucrare date, sunt apte acum să lucreze în orice instituție publică sau privată. „Totul s-a desfășurat după un grafic de derulare a cursurilor. Sălile au fost dotate corespunzător, iar pentru fiecare program, au fost elaborate materiale de formare. Câte opt caiete pentru cursanți, opt caiete pentru formatori și opt ghiduri de practică, lucrări ce au conținut, la rândul lor, 24 de materiale de formare”, a spus Victor Nicolaescu, managerul de proiect.

 

“Școala de meserii” din Ilfov a calificat peste 130 de persoane  

În Ilfov, proiectul a fost implementat de Crucea Roșie Română, Filiala Ilfov. Cursanții au fost, în general, angajați în instituții din domeniul medico-social, necalificați sau cu un nivel de calificare scăzută. Pentru a dobândi cât mai multe cunoștințe și a ajunge să lucreze la standarde profesioniste, au făcut atât cursuri teoretice, cât și stagii practice, în instituții de profil din județ. “Am fixat grupul țintă în unitățile medico-sociale din județ (cămine de copii, de bătrâni, spitale, grădinițe, creșe). Până la această dată, am organizat și finalizat cursul de îngrijitoare bătrâni la domiciliu, care a avut loc la Buftea. Celelalte cursuri, respectiv, cel de îngrijitoare copii, brancardier, infirmieră, s-au desfășurat la Media Pro. Mâine se încheie și cursul de operator introducere, validare și prelucrare date”, ne-a explicat Niculae Mihalache, directorul Crucii Roșii Ilfov.

 

Cursanții au fost și plătiți     

Cursurile s-au desfă­șurat pe o perioadă de trei până la cinci luni, pe două nivele de calificare. La nivelul I, Ilfovul a organizat curs de îngrijire bătrâni, copii și curs de brancardier cu o subvenție de 500 de lei. La nivelul II de calificare, au fost organizate cursurile de infirmieră și operator introducere, validare și prelucrare date, cu o subvenție de 1.000 de lei.

Cursurile sunt necesare pentru creșterea calității serviciilor în domeniul medico-social din instituțiile publice din Ilfov. Acestea le oferă absolvenților o calificare ce le asigură un loc de muncă și o promovare ierarhică. Este și o oportunitate de a-și găsi un loc de muncă mai bine plătit sau chiar de a obține un loc de muncă în străinătate. Am creat o rețea partenerială cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov, Direcția de Asistență Socială Buftea, Serviciul de Ambulanță București/Ilov, Căminul pentru Persoane Vârstnice din Periș, Grădinița Voinicel, din Chitila, Grădinița Căsuța Copilăriei, din Buftea, Ianis Club – After School și cu multe alte instituții care au făcut posibilă partea practică și cărora le mulțumim pentru susținere. Împreună cu această rețea partenerială, vom lucra și pe viitor pentru depistarea oportunităților de formare medico-socială. Vom organiza dezbateri, studii în comunitățile vulnerabile din Ilfov,  pentru a promova beneficiile programelor de formare profesională și de a depista nevoile din teritoriu. Vrem să reducem numărul de șomeri și, totodată, persoanele asistate să fie cât mai bine îngrijite. Ilfovul nu mai trebuie să aibă șomeri. Ne dorim să obținem acreditare și pentru cursurile de igienă. Pentru că avem o cerere mare, am vrea să mai organizăm ­cursuri de formare profesională în Ilfov”, a spus Niculae Mihalache, directorul Crucii Roșii Ilfov și coordonatorul campaniei de promovare a proiectului, miercuri, 21 octombrie, în conferința de presă de la București, în care au fost prezentate rezultatele încheierii proiectului.