Biserica Ortodoxă Română a rânduit ca anul acesta să fie anul omagial al Sfântului Ioan Gură de Aur. De-a lungul anului, în cinstea marelui ierarh, au avut loc numeroase evenimente creștine, care au bucurat și au înfrumusețat așezămintele și oamenii locului. Joi, pe 13 noiembrie, credincioșii din toată țara îl vor comemora pe înțeleptul Ioan Gură de Aur, în chip deosebit, la praznicul care-i este închinat. 

Marele luminător și dascăl Ioan Gură de Aur se numără printre sfinții cei mai iubiți și cei mai pomeniți de creștinii ortodocși. Nici nu este de mirare. Sfântul Ioan Gură de Aur a trăit o viață-ntreagă cu bucuria dreptei credințe în cuvântul Domnului. Și este considerat cel mai mare predicator creștin. Prin învățăturile sale cele înalte, și-a dorit să aducă oamenii mai aproape de sfințirea la care suntem chemați cu toții. A slujit Biserica lui Hristos cu o iubire statornică și a zidit în inimile credincioșilor de pretutindeni valorile creștine. 

Cine a fost Ioan “Gură de Aur”? 

Marele ierarh a fost un model de viață creștină pentru lumea toată. El s-a născut în Antiohia, un oraș din Siria antică și, respectiv, din Turcia de astăzi.  Se apreciază că ar fi venit pe lume în perioada anilor 344-354, dar anul nașterii sale nu este cunoscut cu exactitate nici acum. Fără îndoială, primele elemente de învățătură creștină și dragostea față de Biserică, le-a primit de la mama sa, care, rămasă văduvă de la vârsta de 20 de ani, s-a dedicat întru totul creșterii fiului, Ioan. În anul 381 a fost hirotonit diacon și cinci ani mai târziu, în 386, a fost numit predicator al Bisericii Mari, zidită de împăratul Constantin. A fost botezat la vârsta de 20 de ani și a avut parte de o învățătură aleasă, oferită de cei mai buni dascăli ai orașului. Pentru contribuția adusă creștinismului, propovăduind cu glas slobod dreapta credință, generațiile următoare l-au supranumit „Gură de Aur”. Iar pentru milostenia, iubirea de oameni și de Dumnezeu, pentru învățăturile sale care au înrădăcinat rugăciunea, blândețea și smerenia în inimile credincioșilor, este recunoscut și drept „Inimă de Aur”.

 

Sute de predici împotriva lăcomiei și năravurilor, lăsate pentru învățătura creștină 

Totdeauna a dus o luptă acerbă pentru păstrarea învățăturii creștine. În vremea preoției (hirotonit fiind în anul 386), Sfântul Ioan Gură de Aur a scris tratatul “Despre preoție”, lucrare închinată ulterior, prietenului său, Vasile. “Ca preot, timp de 12 ani, a fost slujitorul și predicatorul Patriarhiei din Antiohia. Din acest timp ne-au rămas Cuvântările asupra Evangheliei de la Matei, Cuvântările despre statui și Cuvântările la cele 14 Epistole ale Sfântului Apostol Pavel. După moartea lui Nectarie, patriarhul Constantinopolului, Sfântul Ioan a fost ales patriarh al Constantinopolului, fiind hirotonit de patriarhul Teofil al Alexandriei, la 28 februarie 398. Sfântul Ioan s-a ostenit mult cu răspândirea credinței și convertirea la ortodoxie a goților arieni de la Dunăre, cu evanghelizarea locuitorilor de la sate, cu întemeierea de așezăminte pentru bolnavi și săraci, pentru fecioare și văduve. A alcătuit Sfânta Liturghie care-i poartă numele și a scris circa 500 de predici pentru îndreptarea năravurilor, împotriva luxului, a lăcomiei și pentru Evanghelia iubirii de oameni. Însă, din porunca împărătesei Eudoxia, Sfântul Ioan a fost alungat din scaun și surghiunit la Cucuz, în Armenia”, ne dezvăluie scrierile bisericești.

 

“Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”

Atât de mult l-a iubit acest mare ierarh pe Dumnezeu, că și atunci când trupul îi era mistuit de suferințe cumplite s-a dăruit trup și suflet activității pastorale. În pofida bolii și a exilului, a continuat să aducă o mulțime de oameni la credință. Sfântul Ioan Gură de Aur a murit la Comane, în Armenia, la data de 14 septembrie 407. “Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, sunt ultimele cuvinte pe care le-a rostit în viața pământeană. A lăsat, însă, omenirii una dintre cele mai vaste opere, cuprinzând cuvântări bisericești, pre­dici, tratate și scrisori.

Împreună cu Sfântul Vasile cel Mare a alcătuit Liturghiile ritului bizantin. Sfântul Ioan Gură de Aur își transpunea noțiunile de credință în viața reală, asumându-și sarcina propovăduirii cuvântului evanghelic: “Am poruncit sufletului meu să-și asume îndatoririle de propovăduitor și să îndeplinească poruncile atât timp cât mai respir și cât timp Dumnezeu consideră că este bine să mă țină în viață, fie că mai există cineva care să mă asculte sau nu”.

Otopeniul a găzduit prima procesiune cu moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, în Ilfov

Creștinii din Ilfov au adus mulțumire, laudă și închinare marelui ierarh și în urmă cu numai două luni. Atunci când, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Protoieria de Ilfov Nord, cu sprijinul Primăriei orașului Otopeni, a organizat, în zilele de 7 și 8 septembrie, prima procesiune în județul Ilfov cu moaștele Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur și ale Sfinților Constantin și Elena. Moaștele au fost purtate în procesiune pe 7 septembrie, începând de la Parohia Odăi, spre Parohia Otopenii de Jos până la Parohia cu hramul Nașterii Maicii Domnului din oraș, unde au fost așezate într-un baldachin special și lăsate spre închinarea credincioșilor, până în după-amiaza zilei următoare. Slujbe impresionante săvârșite de un sobor de preoți condus de Preasfințitul Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, au prăznuit la acea dată hramul Bisericii Nașterea Maicii Domnului din Otopeni. La toate rânduielile bisericești, alături de Preasfințitul Părinte Timotei, s-au aflat preoți și diaconi ai delegației Patriarhiei Române, preotul Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului de Ilfov Nord și toți preoții din parohiile Protoieriei Ilfov Nord. Rânduielile bisericești au adunat mii de cre­dincioși la închinare și rugăciune.

“Întrucât ne doream ca anul acesta să fie sfințită biserica mare cu hramul Nașterea Maicii Domnului, dar întârzierile lucrărilor de pictură au amânat lucrul acesta, am hotărât, cu prilejul praznicului, să marcăm într‑un mod frumos această sărbătoare închinată Maicii Domnului, drept pentru care ne-am gândit să organizăm un pelerinaj în orașul Otopeni. Am gândit că ar fi potrivit pentru credincioșii noștri să se bucure de binecuvântarea Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, întrucât anul acesta este consacrat de către Patriarhia Română ca An comemorativ al acestui sfânt și ai marilor păstori din Eparhii. (…) Trebuie să specific că racla cu moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur se află în Paraclisul Palatului Patriarhal și nu sunt expuse permanent la închinare”, ne-a spus, la acea dată, preotul Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord.

 

La procesiunea cu cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur de la Otopeni, au participat toți preoții din Ilfov și mii de pelerini