Ceremonie emoționantă, de 1 Decembrie, la Măgurele

În orașul Măgurele, ceremonia de sărbătorire a Marii Uniri din 1918 s-a desfășurat sub semnul schimbării. Mulți dintre participanții la eveniment au fost de părere că, anul acesta, totul a fost „altfel”, decât în anii precedenți. Că, în Măgurele, lucrurile par a intra în zona normalității, a respectului față de oameni, față de istorie și tradiție.

Și, pentru că vorbim de schimbare, trebuie să amintim faptul că orașul Măgurele are, de câteva zile, în fruntea sa, un nou primar, interimar, pe fostul viceprimar Narcis Constantin, după suspendarea din funcție a primarului Dumitru Ruse, care fusese condamnat anterior la 3 ani cu suspendare, pentru luare de mită. Iar mâna de gospodar a primarului interimar s-a simțit din plin, cu ocazia ceremoniilor prilejuite de Ziua Națională a României. Deși nu avea decât 4 zile la dispoziție, Narcis Constantin a organizat totul cu temeinicie, astfel încât locuitorii orașului care au participat la sărbătoare au simțit că au parte de o schimbare în bine. „Din păcate, ceea ce este «normal» în alte orașe din Ilfov, pentru locuitorii orașului Măgurele este perceput ca fiind «altfel»…”, remarca noul prim gospodar al orașului. 

Emoție și mândrie patriotică

O zi splendidă, cu un soare generos, a contribuit și ea la reușita deplină a evenimentelor. Locuitorii din Măgurele, scoși din case de vremea prielnică, s-au strâns, cu mic cu mare, în jurul monumentului dedicat eroilor care s-au jertfit în cele două Războaie Mondiale. Ceremonia a debutat cu intonarea Imnului Național. Apoi, un sobor alcătuit din preoți sosiți de la toate parohiile din oraș au ținut o slujbă de pomenire a celor care și‑au dat viața pentru reîntregirea țării. Au venit, din toate localitățile orașului, părinții Anton Ionescu, Minel Ștefănescu (parohia Măgurele), Marius Marinescu (parohia Vârteju), Cătălin Andrei Drăgan (parohia Nefliu), Mihai Savu (parohia Dumitrana), Paul Stănescu (parohia Gherman), care au înălțat rugi pentru odihna eroilor, dar și pentru bunăstarea orașului și a locuitorilor acestuia.

În continuare, profesorul de istorie Mirel Petrișor le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea zilei de 1 Decembrie. El i-a amintit pe cei 100.000 de români de la Alba Iulia care, în acea zi, au strigat, într-un singur glas, „Noi vrem să ne unim cu țara!”, dar și pe Mihai Viteazu, care, în anul 1600, reușise, vremelnic, să unească cele trei țări române. 

Omagiu pentru veteranii din Măgurele

Narcis Constantin s-a adresat concetățenilor săi, în noua sa calitate, de primar interimar. El a vorbit despre marea sărbătoare a reîntregirii neamului românesc și despre voința de nestrămutat a celor care au înfăptuit visul de veacuri al românilor. „Stimați invitați, dragi locuitori ai Orașului Măgurele, 1 Decembrie este ziua în care, în fiecare an, ne sărbătorim țara. Ziua în care sărbătorim unirea poporului român sub un singur drapel și reîntregirea neamului românesc. Sunt convins de faptul că Ziua Națională a României nu vine întâmplător după sărbătoarea Sfântului Andrei, ocrotitorul spiritual al românilor. În contextul acestui moment de glorie al istoriei noastre, permiteți-mi să aduc un omagiu bravilor noștri eroi care au plătit cu propria viață întregirea spirituală și teritorială a poporului român. Anul 2015 a fost declarat “Anul Veteranilor de Război”, motiv pentru care, împreună cu toți colegii consilieri, am hotărât să recompensăm, simbolic, veteranii de război din Măgurele. În semn de recunoștință pentru serviciile aduse pentru apărarea patriei române, le oferim Diplome de Onoare domnilor Bugoi Nicolae, Neagu Ionel, Tudor Mihalache și Bogdan Florea, ultimii 4 veterani de război ai orașului nostru. Astăzi, 1 Decembrie 2015, fac un apel către toți locuitorii orașului Măgurele, un apel la UNITATE! Vă chem să îmi fiți alături și să acționăm împreună pentru viitorul orașului Măgurele! Faptul că sunteți prezenți într‑un număr atât de mare, în această zi, îmi oferă încrederea că unitatea pe care mi-o doresc este posibilă. În încheiere, vă adresez tuturor sincere urări de sănătate, bucurii și împliniri! Dumnezeu să binecuvânteze România! Dumnezeu să binecuvânteze orașul Măgurele! La mulți ani, români! La mulți ani, România!”, le‑a urat celor prezenți, vizibil emoționat, Narcis Constantin, care, mai apoi, le‑a oferit celor 4 veterani, sau reprezentanților acestora, Diplomele de Onoare. Singurul veteran care a reușit să vină la ceremonie a fost Nicolae Bugoi, în vârstă de 95 de ani, care a străbătut pe jos doi kilometri, pentru a fi prezent la eveniment. El le-a povestit concetățenilor săi cum a fost rănit în picior, în luptele din Cehoslovacia, din cel de Al Doilea Război Mondial. 

Coroane de flori, pentru jertfa strămoșilor

În continuare, a urmat ceremonia depunerii de coroane de flori la Monumentul Eroilor din Măgurele. Thuma Hubert, deputat PNL și Ștefan Rădulescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov, au adus un omagiu celor căzuți în război, din partea CJ Ilfov. Coroane de flori s-au mai depus și din partea grădiniței din Măgurele și a Asociației Ghizilor și Ghidelor din România, a Liceului Teoretic „Horia Hulubei”, a Primăriei și Consiliului Local Măgurele și din partea cetățenilor orașului. Apoi, fiecare din cei prezenți, copii, tineri și adulți, au presărat flori pe lespezile monumentului, păstrând câte un moment de reculegere pentru cei  trecuți la cele veșnice.

Nu au lipsit fasolea și cârnații

 

Și pentru că 1 Decembrie nu poate fi sărbătorit fără tradiționala fasole la cazan, însoțită de cârnați mustoși, nici Măgurele nu a făcut excepție, edilii orașului invitându-i pe participanți să guste din bucatele gustoase pregătite de meșterii bucătari de la restaurantul Sytago. Așa au petrecut, pentru prima oară locuitorii din Măgurele cea mai mare și importantă sărbătoare a României, prin grija Consiliului Local și al noului primar, Narcis Constantin, care ne-a dezvăluit că, de Crăciun, a pregătit și alte surprize, mai ales pentru copiii din oraș.