Snagov

Pe 19 noiembrie, în ziua națională fără tutun elevii Liceului teoretic cu clasele I-XII Mihail Kogălniceanu din Snagov au primit vizita specialistului în educație și învățământ, Mihaela Moise de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Ilfov. Motivul întâlnirii era clar: țigara nu trebuie să facă parte din viața tinerilor!

Planșe, expuneri și vorbe de suflet

Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din noiembrie, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor. Și nu degeaba, Mihaela Moise se ocupă de acțiunile de prevenire, căci trece sticla, cum se spune în limbaj de televiziune și elevii o ascultă cu ochii mari: „ Noi, specialiștii de la centrele antidrog, ne ocupăm cu prevenirea și este foarte important să știți că tutunul face parte din categoria drogurilor legale, pe când heroina, marijuana sau altele sunt droguri ilegale. Din păcate, cei care vând tutun nu întreabă despre vârsta celor care cumpără. Vă îndemn, alături de colegii mei de la Centrul Antidrog Ilfov să vă petreceți timpul liber într-un mod cât mai creativ: vizite la muzee, spectacole etc. Și, în general, în locuri în care să nu existe consum de tutun. Nu știu dacă știți dar, în general, consumul de droguri generează comiterea de infracțiuni și, orice tânăr este responsabil pentru faptele sale începând cu vârsta de 16 ani. Aveți multe lucruri bune de dat societății și familiilor voastre, nu le dați ceva ce nu v-ar plăcea să primiți”.

La rândul său, profesorul Aurel Alecu le-a spus tinerilor:  „Vorbim despre vicii care mereu își pun amprenta pe un caracter slab. Atenție să nu se pună și pe voi și evitați pe cât de mult posibil fumatul pasiv.  Rugați-i pe cei care fumează să meargă în altă încăpere sau afară! Vă doresc o viață frumoasă fără vicii!.

Iar elevii, îndrumați de consilierul educativ și profesorul de limba română Alina Mihaela Florea s-au pregătit unii cu planșe, alții cu dizertații, toate având aceeași intenție: atragerea atenției colegilor asuăra implicațiilor și pericolelor fumatului. Și am apreciat diversitatea surselor de informare, românești și străine, strădania de a le scrie pe planșe cu fotografii alături și de a citi numeroșilor colegi adunați în cabinetul de informatică al liceului daespre tot ceea ce este, într-un final, negativ venit din partea fumatului.

 

Cântece și teatru

Dar, nu, să nu credeți că întâlnirea pe tema fumatului a fost așa, ca la o lecție la care elevii stau cu mâinile la spate, cuminți și foarte ascultători. Și, da, au fost cuminți, dar au fost participativi, pe măsura vârstei lor și a vremurilor în care se desăvârșesc.  O reală bucurie reîntâlnirea cu ei, pe unii îi văzusem la recentul Bal al bobocilor și mă bucur pentru ei că sunt buni la orice acțiune îi convoacă școala.

 

Expoziție cu vânzare

 

Și surpriza plăcută pe care ne-au făcut-o elevii s-a continuat cu expoziția de obiecte de Crăciun realizate din materiale reciclabile. De fapt, elevii din clasa a IX-a Uman 1 lucrează aceste obiecte în cadrul proiectului Eco Alert iar banii rezultați din vânzare vor fi folosiți pentru a face bucurii de sărbători copiilor de la  o casă de copii. Simona Pantilimon spune: „Toata clasa confecționează obiecte, după orele de școală pentru că am vrut să demonstrăm că se poate face și altceva cu gunoaiele. Aici vedeți acest om de zăpadă care este confecționat dintr-o șosetă veche  umplută cu mălai, globurile pentru pom sunt din ață colorată, suporturile pentru flori sunt confecționate din sticle de plastic îmbrăcate în ziar și trecute prin aracet.  Profesoara Alina Mihaela Florea spune că a încercat cu ajutorul elevilor să arate și altceva comunității din Snagov și rămâne să vedem, în timp, care este răspunsul comunității la provocarea elevilor de la Liceul teoretic Mihail Kogălniceanu.