Datorită Serviciului Samaritanus de la Târgu Mureș,

Sute de români cu deficiențe de auz și de vorbire pot accesa, gratuit, butonul de panică pentru a solicita asistență medicală de urgență. O aplicație existentă pe telefonul mobil oferă posibilitatea persoanelor cu dizabilități să cheme Salvarea, chiar dacă starea de sănătate nu le permite să poarte discuții telefonice.  

Serviciul de Ambu­lanță Samaritanus – Centrul de Control SOS ­Surzi, din Târgu Mureș, pune la dispoziția persoanelor cu deficiențe de auz și de vorbire un sistem de comunicare și de avertizare pe telefonul mobil, permițând solicitarea asistenței medicale de urgență prin mesaje. Aplicația este disponibilă pe smartphone-uri. Mai exact, bolnavii au pe telefonul mobil anumite mesaje stabilite, pe secțiuni.

 

Mesajele care salvează vieți 

Printr-o simplă apăsare a “butonului de panică”, ei pot să le transmită specialiștilor de la Ambulanța Samaritanus informații cât mai exacte despre starea lor de sănătate și să le indice locul în care pot fi găsiți pentru a primi asistență medicală, în doar câteva minute. Aceștia pot solicita ajutor chiar și atunci când sunt victimele sau martorii unui incendiu sau a unui accident rutier. SOS Medical, SOS Ordine Publică, SOS Pompieri și SOS Martor accident rutier sunt secțiunile la care surdo-muții pot apela pentru a primi ajutor de urgență, printr-o simplă „butonare” a telefonului. Chiar dacă nu aud și nu vorbesc, prin mesajul transmis ambulanțierilor, la rândul lor, surdo-muții pot salva alte persoane, oferind indicii despre accidentele la care sunt părtași cei din jurul lor.

“În momentul în care un surdo-mut apelează SOS Medical, în dispeceratul Samaritanus apare un text predefinit, cum ar fi, “Sunt surdo-mut, am nevoie de ajutor medical, sufăr de… (și sunt precizate afecțiunile soli­citantului). Am alergii la aceste medicamente (sunt amintite medicamentele care-i provoacă alergie), locația mea o vedeți pe harta transmisă. La rândul nostru, aceste informații le transmitem către 112 și pacientul primește astfel, îngrijire de urgență. În maximum cinci minute, un echipaj al ambulanței sau al pompierilor, după caz, ajunge la solicitant sau la persoana pentru care s-a cerut ajutorul. România este prima țară din lume care dispune de acest sistem de alertare pentru surdo-muți, cu mesaje predefinite”, a explicat directorul Ambulanței Samaritanus din Târgu Mureș, Varga Zsigmond, recent, la o întâlnire cu jurnaliștii din domeniul medical. 

 

 “Butonul de panică” pentru surdo-muți a fost creat relativ recent, dar este accesibil pacienților din toată țara. Mai mult, datorită importanței deosebite, reprezentanții celor 40 de organizații care se ocupă de alarmare medicală, cum ar fi ambulanțele, dispeceratele, echipele de salvare, în general, din 16 țări europene au solicitat traducerea aplicației și în alte limbi. Se dorește ca sistemul de alertare al Centrului de Control SOS Surzi din Târgu Mureș, să poată fi utilizat de toate persoanele cu deficit de auz și de vorbire din țările respective. Potrivit directorului Ambulanței Samaritanus, Varga Zsigmond, în România sunt aproximativ 21.000 de persoane cu astfel de probleme de sănătate. Iar în momentul de față, pentru niciunul dintre ei nu există o altă modalitate de a accesa servicii de urgență. Acest proiect a fost sponsorizat de către Fundația Vodafone.