Un proiect de Hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică, are în vedere stabilirea cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de promovare prin certificate verzi, pentru anul 2016. Ea ar urma să crească, anul viitor, la 12,15% din consumul final brut, de la 11,9%, în 2015.
Această creștere va avea, însă, un impact în factura pentru populație, care ar putea urca de 35 lei/MWh la 43 lei/MWh, în urma exceptării unor consumatori mari, pentru că, începând de la mijlocul anului, Guvernul a emis acorduri de exceptare pentru mai mulţi consumatori mari de energie, astfel că presiunea este transferată asupra consumatorilor neexceptaţi, populaţie și IMM-uri. Această posibilitate este arătată chiar în nota de fundamentare: „În cazul în care se iau în calcul acordurile pentru exceptare emise până în prezent și a celor estimate a fi emise până la sfârșitul anului 2015 (circa 7.000 de GWh) și a anului 2016 (circa 1.000 de GWh suplimentar faţă de anul 2015), impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali de energie electrică va înregistra o creștere de la circa 35 lei/MWh la circa 43 lei/MWh”. Cu toate acestea, veștile nu sunt chiar așa de proaste. Deși populaţia și IMM-urile ar putea plăti mai mult pentru susţinerea energiei regenerabile, facturile per ansamblu ar urma să scadă de la începutul anului următor, ca urmare a declinului preţului electricităţii și a reducerii TVA.
În 2020 – 24% energie verde
Directiva CE privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile prevede că România are de îndeplinit ca obiectiv naţional, pentru anul 2020, o pondere a energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie de 24%. Potrivit unui raport al CE de la mijlocul lunii iunie, România a depășit traiectoria orientativă stabilită, cu o pondere a energiei regenerabile în total de 23,9% în 2013 și 22,8% în 2012, faţă de obiectivele de 19,7%, respectiv 19%.
În prezent, costul unui megawatt, echivalent cu consumul mediu anual al unui apartament, este de aproximativ 400 de lei plus TVA. Populaţia urbană consumă între 2 și 3 MW pe an, dar în localităţile rurale consumul este mult sub 1 MW anual, chiar și sub 0,5 MW/an.