În luna cadourilor, piețele și centrele comerciale sunt invadate de jucării. Din nefericire, multe dintre jucăriile care vor ajunge sub bradul împodobit, pe cât sunt de frumoase și de atrăgătoare, pe atât sunt de periculoase pentru sănătatea copiilor. Cum să le cumpărați pe cele mai sigure?
Medicii trag semnalul de alarmă! Numeroase jucării care sunt scoase la vânzare, cauzează îmbolnăvirea sau accidentarea copiilor. Spitalele de urgență și Spitalul Clinic de Oftalmologie din București tratează frecvent copii sub patru ani, înecați cu ochi de păpuși, cu nasturi smulși de la hăinuțele păpușilor, cu piese de la diverse jocuri sau cu probleme oculare cauzate de jocul cu obiecte tăioase ori cu vârful ascuțit. Și mai grav este faptul că micuții care nu ajung de urgență la spital, sau care sunt preluați de specialiști în stare extrem de gravă, nu mai pot fi salvați. Unii mor asfixiați cu anumite componente care se desprind ușor. De aceea, când vreți să-i faceți cadou o jucărie, țineți cont de faptul că aceasta trebuie să corespundă vârstei copilului. Citiți cu atenție eticheta cu toate indicațiile. De pildă, un joc pe a cărui etichetă scrie că nu este indicat copiilor sub trei ani, cel mai probabil conține piese mici pe care le-ar putea înghiți.
Vopselurile pot fi toxice
Înainte de a alege o jucărie, verifică dacă aceasta este montată corect și nu se poate sparge ușor. Informează-te și asupra gradului de periculozitate al ingredintelor folosite la fabricarea produsului. Copilul mic este tentat să apuce jucăria cu gurița și, pe lângă pericolul înghițirii obiectelor mici care se pot desprinde, mai există și pericolul intoxicației cu anumite substanțe. Culorile care dau frumusețea aspectului jucăriei pot fi periculoase. Asigurați-vă că pe etichetă scrie că vopselurile folosite nu sunt toxice.
Jocurile de creație sunt cele mai sigure
Evitați să-i cumpărați o trusă medicală care conține obiecte tăioase, jucării de pluș și orice fel de jucării cu vârful ascuțit sau cu muchii tăioase. Cele mai sigure sunt jocurile de creație, care-i permit să-și dezvolte imaginația, să-și folosească logica, mobilitatea și să-și exprime sentimentele. Instrumentele muzicale, jocurile de artizanat, de construcții sunt printre cele mai adecvate.