Sâmbătă, 16 ianuarie, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a decretat starea de urgenţă în localitatea Flint, din statul Michigan, urmare a plângerilor repetate ale locuitorilor care acuză, de luni de zile, că se îmbolnăvesc din cauza apei potabile. Iar dovezile privind otrăvirea cu plumb detectată la copiii din Flint l-au determinat să ia această măsură.

Politicianul care otrăveşte lumea

Totul a început în 2011, când localitatea Flint, la o oră de Detroit, centrul automobilistic american, intră în criză economică profundă. Uzinele se închid, taxa de şomaj explodează la aproape de două ori mai mare decât media naţională şi 41% din populaţie trăieşte sub pragul de sărăcie. Flint este plasat sub tutela guvernatorului republican de Michigan, Rick Snyder. La acea vreme, Flint cumpăra apa potabilă direct de la oraşul Detroit, însă guvernatorul a considerat soluţia ca fiind prea scumpă şi a decis ca, din aprilie 2014, Flint să pompeze apă din râul aflat în apropierea localităţii, înainte ca aceasta să fie tratată. Doar că, uzina de tratare a apei nu era în măsură, tehnic, să ofere locuitorilor apă potabilă în conformitate cu normele locale şi federale. Rapid, după această măsură, locuitorii au început să se plângă de culoarea şi gustul apei. Unii au început să acuze vărsături, alţii susțin că le-a căzut părul şi mulţi se prezintă la medic cu erupţii cutanate ciudate.

 

”Fierbeţi apa înainte de consum”

După descoperirea unei bacterii în apa de consum, în oraş apar afişe care recomandă fierberea apei înainte de consum. În octombrie 2014, General Motors, care avea uzine în localitatea Flint, încetează să mai utilizeze apa municipală, considerând-o prea corozivă pentru piesele maşinilor.

Soluţia tehnică oferită pentru a da de capăt bacteriei creşte rata de contaminare a apei care devine foarte corozivă şi vechile conducte ale oraşului încep să elibereze plumb.

 

«Este o criză a sărăciei»

 

Răul a fost făcut. Autorităţile identifică 43 de persoane care suferă de doze excesive de plumb şi, din 2014 87 de persoane au fost diagnosticate cu legioneloză. Sâmbătă, 16 ianuarie,  cineastul Michael Moore, originar din Flint, acuză ingerinţele politice în viaţa comunităţii adăugând că «nu este doar o criză a apei, ci şi o criză a sărăciei». Din octombrie 2015, Flint cumpără din nou apă de la oraşul Detroit, dar ţevăria a rămas contaminată. Costurile reparaţiilor necesare au fost estimate la 1,5 miliarde dolari, însă nu se ştie cine va plăti…