Apartenența la neamul românesc a cam fost lăsată de izbeliște în ultimii ani și mulți copii, dar și adulți, din păcate, nu sunt foarte mândri atunci când e vorba să-și declare naționalitatea. Să afirmi “ sunt mândru că sunt român” trebuie să se bazeze și pe niște argumente pe care niciodată nu e prea târziu să le învățăm. Iar unul dintre aceste argumente este cunoașterea istoriei țării în care te-ai născut. Iar o lecție de istorie se poate preda chiar și în gară!

40 pentru Unire

Marinela Culea este profesoară de economie la Liceul tehnologic Cezar Nicolau din Brănești și, în același timp, directorul unității de învățământ. Misiunea liceului și a oricărei școli, în general, este de a trimite în lume, spre viață, copii cât mai bine pregătiți din multe puncte de vedere. „Pe noi, aici, la Brănești, ne interesează trecutul nostru și Festivalul Ziua Cucilor a demonstrat aceasta. Însă, misiunea mea și a colegilor mei de catedră nu se rezumă doar la asta. Nu m-am ferit niciodată să spun că sunt mândră că sunt româncă și aniversarea celor 157 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească era sărbătoarea perfectă pentru a continua să-i învățăm pe copiii noștri de acasă și de la școală despre istoria poporului român. În consecință, împreună cu directorul adjunct Elisabeta Belous ne‑am gândit că Hora Unirii în Gara de Nord ar putea fi o idee originală și pe placul tinerei generații. I-am ­luat în parteneriat și pe cei de la Școala Gimnazială nr. 1. Directorul Nicoleta Țone a spus da imediat și ni s-a alăturat împreună cu alte 3 cadre didactice ale școlii,  Simina Zega, Roxana Geambaşu, Tatiana Badea.

 

 Cu tot cu elevi și copiii personali am fost 40 de persoane. Primarul comunei, Nicu Cismaru ne‑a sprijinit (ca întotdeauna când e vorba despre copii) cu transportul de la Brănești la Gara de Nord. Însă, noi nu puteam ține această lecție de istorie la gară, dacă nu am fi găsit deschidere maximă la Ministerul Transporturilor și trebuie să spun că Oana Brânzan, purtătorul de cuvânt al ministerului ne-a sprijinit cu toată logistica necesară, inclusiv aprobarea de a dansa Hora Unirii pe peronul gării. De la Liceul Cezar Nicolau au mai participat profesorul-psiholog Monica Luminița Vlad (de fapt, ea a vorbit la minister), profesoara de istorie Daniela Ștefănescu și profesoara de geografie Mirela Vangu. Costumele tradiționale le-am avut și noi, și Școala nr. 1 și am făcut repetiție, evident, la sala de sport a liceului, înainte de a veni duminică în gară. Călătorii au fost uimiți și ni s‑au alăturat cu maximă bucurie, descoperind, astfel, și comuna noastră.” Ideea a fost originală, într-adevăr, având în vedere că, în general, promovarea unei localități sau a unui moment istoric se fac la aeroport. Însă, de multe ori, cărările nebătute se dovedesc mult mai eficiente în a transmite un mesaj. Iar celor de la Brănești le-a ieșit din nou. Dar, și-au dat „mână cu mână”!