Un precedent „grav”
Premierul Dacian Cioloș se confruntă cu un nou atac din partea lui Călin Popescu Tăriceanu, după cel de zilele trecute, când președintele Senatului susținea că guvernul nu performează și că s-ar putea trezi cu o moțiune de cenzură. Tăriceanu susține acum că Cioloș a încălcat legea, atunci când a plecat la adunarea Consiliului European, fără mandat din partea Parlamentului.
„Nu am reținut, eu la Parlament nu am primit niciun fel de document din partea premierului, a Guvernului, prin care să fim informați și prin care, nu numai să fim informați, dar prin care să ni se solicite un mandat, așadar participarea premierului Cioloș la reuniunea Consiliului European se face cu încălcarea legii și a dispozițiilor clare stabilite de Curtea Constituțională. Este un precedent extrem de grav”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu, într-o conferință de presă.
Premierul trebuia să ceară mandat
El a susținut că prim-ministrul, în condițiile în care reprezintă România la Consiliul European, este obligat să vină în Parlament cu o solicitare de mandat. „După cum ați aflat și am aflat, mi se pare chiar de pe pagina de Facebook, într-o formulă de comunicare semi-oficială la nivelul președintelui, șeful statului a hotărât să‑l mandateze ca să reprezinte România la Consiliul European pe prim-ministrul Dacian Cioloș. Până aici, niciun fel de problemă. Problema la care doresc să mă refer — și nu este prima dată că o semnalez — este necesitatea ca premierul, în condițiile în care reprezintă România la Consiliul European, să vină în Parlament cu o solicitare de mandat, de aceea am să vă citez din Legea 373, alineatul 1 de la articolul 18 — Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului, cu minim zece zile calendaristice înaintea reunirii Consiliului European, propunerea de mandat”, a explicat copreședintele ALDE. Tăriceanu a menționat o decizie a Curții Constituționale care face distincție clară între situația în care la Consiliul European participă președintele sau premierul având delegație de la președinte. „În decizie se spune clar, vă citez, «atunci când președintele României decide să participe el însuși la reuniunile Consiliului European, are posibilitatea să își prezinte mandatul Parlamentului, conținutul mandatului fiind stabilit în mod exclusiv de președinte. Atunci când deleagă atribuția sa de participare la reuniunile Consiliului European, președintele nu poate formula sau stabili conținutul mandatului, iar premierul este dator să se adreseze Parlamentului cu un proiect, propunere de mandat, pentru ca acesta din urmă să-l aprobe»”, a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu.