Potrivit noilor norme ale ASF, societățile care se ocupă de contractarea asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) vor plăti penalizări asiguraților, dacă nu respectă termenul stabilit de legislație pentru achitarea despăgubirilor în caz de accident. Totodată, asigurătorii pot fi penalizaţi și pentru nerespectarea altor termene legale.
Astfel, asigurătorii RCA au obligația ca, în termen de 10 zile de la depunerea ultimului document necesar la stabilirea răspunderii și cuantificării daunei sau de la data primirii hotărârii judecătorești în care este precizată suma ce trebuie achitată, să plătească despăgubirile respective. Atunci când societăţile nu respectă termenul sau îl respectă cu îndeplinirea defectuoasă a obligaţiei (inclusiv dacă scad în mod nejustificat cuantumul despăgubirii), acestea trebuie să plătească o penalizare de 0,2%. Aceasta se calculează pentru fiecare zi de întârziere, la întreaga despăgubire cuvenită sau la diferenţa neachitată.
Alte termene care trebuie respectate
Aceeași valoare a penalizării este aplicabilă și în alte situații. Un alt termen ce trebuie respectat pentru evitarea penalizărilor este cel pentru eliberarea certificatului referitor la daunele înregistrate (în ultimii cinci ani de relaţii contractuale) sau absenţa acestora. Concret, asiguraţii trebuie să primească documentul în cel mult 15 zile de la înregistrarea solicitării. De asemenea, în maximum 3 luni de la avizarea producerii pagubei, asigurătorul trebuie să-i propună o ofertă de despăgubire justificată și să notifice motivele pentru care nu a aprobat (total sau parțial) pretențiile de despăgubire. Totodată, constatarea pagubelor trebuie realizată în maximum 5 zile lucrătoare.
Important! Înalta Curte de Casaţie și Justiţie a decis recent că asigurătorul RCA este parte responsabilă civilmente în procesele penale și că acesta este nevoit să repare de unul singur daunele cauzate prin infracţiune într-un accident auto.