Primele proiecte finanţate din fonduri europene alocate României în perioada 2014-2020 au fost semnate pe 17 martie a.c., la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

Este vorba de 4 contracte de finanțare prin Programul Operațional Ca­­pacitate Administrativă – POCA 2014-2020, în valoare totală de 91,7 milioane lei. Acestea vor sprijini îndeplinirea unor măsuri incluse în Strategia pentru Consolidarea Administrației Publice 2014-2020 şi a con­di­țio­nalităților ex-ante pentru alte programe operaționale (de ex. POIM-Programul Operațional Infrastructura Mare).

Semnatarii au fost viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării, ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer și șeful IGSU, generalul de brigadă Ovidiu Vasilică. La ceremonia de semnare a participat şi Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

”Acesta este debutul semnării contractelor pentru POCA 2014-2020, care urmează celui din exercițiul financiar precedent: PO DCA 2007-2013 este programul cel mai de succes, cu aproape 98% grad de absorbţie, echivalentul a 204 milioane de euro. În următorii 7 ani, pentru proiectele dedicate administrației avem un buget de 658 de milioane de euro – de 2,7 ori mai mare decât cel alocat perioadei anterioare, ceea ce înseamnă că s-a lucrat foarte bine. Ținta noastră este ambițioasă: ne-am propus să instruim 90.000 de funcţionari publici, să finanțăm 250 de instituţii publice şi judiciare pentru optimizarea activității, să creștem performanțele și calitatea serviciilor publice și să sprijinim alte mii de instituţii care vor beneficia indirect de aceste fonduri“, a subliniat Vasile Dîncu.

 

O administrație mai eficientă

Proiectele semnate au ca principal obiectiv îm­bunătățirea capacității administrative privind evaluarea impactului asupra mediului și evaluarea riscurilor în situații de urgență. Scopul final, general, al PO CA este o administrație mai eficientă, cu costuri mai mici și servicii de calitate mai bună. „De altfel, zilele acestea am tot discutat la Guvern despre debirocratizare și managementul calității în sistemul public. Suntem într-un adevărat șantier pentru modernizarea administrației publice, și asta încercăm să facem prin aceste proiecte. Vrem să setăm standarde de cost și standarde de calitate pentru serviciile oferite de administrația publică, să standardizăm relația dintre cetățean și administrație. De foarte multe ori, riscul din zona administrației este mutat în zona cetățeanului, prin costurile pe care acesta le suportă: timp și bani. De acum încolo, va trebui să gândim în așa fel administrația încât să-și asume propriile costuri, nu să le transfere cetățeanului”, a mai afirmat Dîncu.

 

Funcționari mai pregătiți

 

”Este nevoie de reconstrucția administrației locale, care trebuie regândită, să nu mai fie o administrație centrală în miniatură. Trebuie să formăm funcționarii publici în mod descentralizat, ”la locul faptei”; astfel, vom încerca să sprijinim primarii cu formarea funcționarilor în achiziții publice, urbanism și planificare urbană și dezvoltare regională. Ne-am obișnuit să considerăm că dezvoltarea e realizată doar de mediul privat, dar și statul este un agent important al dezvoltării, de aceea încercăm ca administrația locală să devină mai capabilă, mai performantă”, a reiterat vice-premierul.