Președintele Asociației Orașelor din România (AOR), Ionel Chiriță, i-a transmis premierului Dacian Cioloș, solicitarea AOR privind demararea unui program de infrastructură pentru orașele mici și mijlocii.
„Solicităm un program de infrastructură pentru orașele noastre, pentru că noi avem foarte puține posibilități să ne abordăm infrastructura – și aici vorbesc de drumuri, apă, canal și alte elemente ale infrastructurii locale – iar acest program să vină în completarea fondurilor. Sigur, ne interesează pe anumite axe să și suplimentăm sumele de acolo. (…) Nu există un program de infrastructură pentru orașele mici și mijlocii“, a susținut, potrivit Agerpres, Ionel Chiriță, în cadrul unei întâlniri cu premierul Dacian Cioloș, care a avut loc, săptămâna trecută.
Acesta a adăugat că o altă problemăa importantă pentru primari o reprezintă corelarea surselor financiare cu competențele transmise prin lege.
„Suntem parteneri viabili pentru o descentralizare reală, dar care să cuprindă și resursa financiară. Orice competență dată primarului, dacă nu este însoțită de resursă financiară și puterea de a decide, rămâne undeva nedusă la îndeplinire“, a arătat el.
Criză de timp în proiecte
Totodată, președintele AOR a semnalat faptul că actualul exercițiu financiar a început cu „o întârziere nepermis de mare“, și a atras atenția și asupra altor probleme în ce privește utilizarea fondurilor europene.
„Este vorba de închiderea proiectelor pe exercițiul financiar 2007-2013, mai ales în POR, unde valorile sunt foarte mari. (…) Dacă pentru proiectele peste 10 milioane de euro s-au găsit soluții și ele se pot închide până în 2019, avem o situație critică în cazul proiectelor de până în cinci milioane, care trebuie închise până în 30 iunie 2016. Aici sunt două probleme: timpul efectiv nu va putea permite închiderea tuturor proiectelor. Al doilea lucru: s-a creat un instrument de a împrumuta bani, chiar la o dobândă preferențială, de la trezorerie, dar, din păcate, orașele noastre nu vor avea capacitatea de a returna aceste sume fără să gâfâie serios. (…) Dacă nu vom reuși să închidem până la 30 iunie – iar asta ar însemna să nu îndeplinim obiectivele și indicatorii din proiect – se pot returna toți banii, așa cum bine știți. De aceea, cerem de urgență să trecem la o discuție pe această temă“, a spus el.
Oraș – centru de dezvoltare zonală
Chiriță a menționat că AOR dorește să promoveze conceptul de oraș – centru de dezvoltare zonală.
„Dacă acceptăm acest principiu al dezvoltării policentrice și vom echipa orașele noastre – nu doar orașele, ci și niște comune mai puternice (…) care pot fi centre de dezvoltare zonale -, dacă le echipăm cu infrastructură instituțională și edilitar-urbană, vor deveni germeni de dezvoltare locală pentru întreaga zonă“, consideră președintele AOR.
În acest sens, Chiriță a subliniat că orașele, prin serviciile pe care le prestează pentru populație (licee, spitale), nu se adresează doar cetățenilor din localitatea respectivă, ci de pe un areal mult mai mare.