Primarul Snagovului, Marian Oancea, a dat publicității bilanțul primului mandat de primar. Prezentarea a fost făcută miercuri, 13 aprilie, în prezența consilierilor locali. Gestul primarului Oancea este o recapitulare necesară înaintea unei hotărâri importante: depunerea candidaturii pentru alegerile locale din 5 iunie 2016.
2012 – stare de fapt
Situația financiară a Snagovului la preluarea mandatului de către Marian Oancea poate fi caracterizată drept dezastruoasă. Cuantumul arieratelor ajunsese la aproximativ 12 milioane lei. Între actele recepționate erau facturi emise în 2009-2010-2011-2012. Din cauza datoriilor imense, conturile primăriei erau blocate. “Drept urmare, la acel moment, am considerat ca prioritate fundamentală deblocarea conturilor. Astfel, am plătit facturile de utilități pentru școli, dispensare. Apoi, am putut plăti salariile profesorilor și factura pentru iluminatul stradal. Și, recent, după cum știți, am plătit ultima rată de 53 miliarde lei. Și, iată‑ne, în 2016, fără datorii și cu banii pentru investiții în proiecte necesare dezvoltării comunei. Unele se derulează încă și altele au fost deja finalizate”, afirmă Marian Oancea.
2012 – start la noi proiecte
Imediat după preluarea eșarfei de primar și formarea noului Consiliu local, primarul a demarat lucrările pentru construirea a două săli de clasă pentru Şcoala Mihail Kogălniceanu, din Snagov. Așa cum motivează Marian Oancea, “școala stătea să înceapă și copiii de la grupa O nu aveau o sală unde să înceapă cursurile”. La începutul anului 2013, administrația locală a demarat renovarea Căminului Cultural din satul Tâncăbești, „o adevărată epavă, o dărâmătură în acel moment”. Acum, copiii din comună au cursuri de dansuri, karate, la Căminul din Tâncăbești.
Dintre proiectele derulate în ultimii ani, Marian Oancea a mai enumerat: reamenajarea parcului din fața Primăriei Snagov, construirea a două parcuri noi, respectiv loc de joacă pentru copii, recondiționarea în regim de urgență a acoperișului clădirii în care funcționează Primăria, aflat într-o stare avansată de degradare, asfaltarea mai multor străzi din satul Snagov: Bujorului, Panseluțelor, Gladiolelor. „Doar că a mai fost nevoie și de pietruirea unor străzi, cu toate că pare bizar, la o distanță atât de mică de București, să vorbim de pietruire și mai puțin de asfaltare, dar aceasta-i realitatea”, a mai spus Marian Oancea, adăugând că au fost 12,8 kilometri de străzi pietruite, în primul contract de acest gen.
Dispensar, grădiniță, școli, liceu
După ce a întărit că sănătatea și educația sunt preocupări importante pentru administraţia comunei Snagov, Marian Oancea a reamintit despre reabilitarea dispensarului uman din Snagov și despre utilarea la standarde europene a grădiniței cu program prelungit din Ghermănești. Nu în ultimul rând, sălile de clasă ale Școlii I.C. Băicoianu, din Tâncăbești, au fost renovate, pardoselile inclusiv. De altfel, povestește Marian Oancea, la toate școlile din comună s-a făcut o verificare a centralelor termice pentru că,” în 2012, niciuna dintre centrale nu era avizată ISCIR”, mai precizează primarul.
Reconstrucția clădirii unde funcţionează liceul comunei este un subiect major și Consiliul local, împreună cu primarul Marian Oancea, a fost nevoit să adopte hotărârea de dărâmare a actualei clădiri a liceului din cauza unor probleme majore la sistemul de rezistență. “Copiii învățau într-un potențial cavou și-mi asum această afirmație prin acte și documente. Construim practic o școală nouă, sigură și modernă. Avem fonduri de la Ministerul Dezvoltării. În Ghermănești, va începe, în acest an, construirea unei școli cu 11 clase, dotate la nivelul timpului în care suntem”, spune Marian Oancea.
Reabilitarea termică a blocurilor și modernizarea străzilor
Cum Snagovul are 98 de blocuri, reabilitarea lor termică era o necesitate care ține atât de confortul locuitorilor, dar și de estetica unei comune. Până acum, au fost derulate lucrări la blocurile P 27, P18, D 5A, din Ghermănești. În desfășurare sunt lucrări de anvelopare la blocurile D1, D2, D3, PR1, B2, B3, P50, P52, P28, din Snagov și A1, A6, P17, P19, din Ghermănești.
Modernizarea infrastructurii stradale a fost făcută pe strada Nufărului și începe modernizarea covorului asfaltic pe străzile Bobâlna, Dimitrie Cantemir, Griviței, Intrarea Tuberozelor, Intrarea Violetelor, Plopilor, Zorelelor și altele. În urma acestor modernizări complexe, locuitorii vor beneficia de apă, canalizare și sistem rutier modern. Finanțarea lucrărilor este asigurată cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării. De asemenea, au fost efectuate studii de fezabilitate pentru modernizarea a nu mai puțin de 25 kilometri de străzi în toată comuna.
Apă și canalizare pentru toţi locuitorii
Standardele la care și comuna Snagov tinde să ajungă, ca parte a Europei, fac parte din planul de bătaie pentru viitor al primarului Marian Oancea, de după alegeri. În prezent, se lucrează, la Florești, la construirea unei noi stații de epurare. Proiectul este parţial finanțat de BERD, suma necesară fiind de 3,5 milioane de euro, iar 22% o reprezintă contribuția din bugetul local. Totodată, mai este vorba şi despre construirea unei stații de pompare intermediare, amplasată pe strada Socului în Snagov. Investiția urmează să fie dată în exploatare cât de curând, pentru străzile Nufărului, Zorelelor și Plopilor, care vor fi, în cele din urmă, racordate la sistemul de canalizare al comunei.
“Cel mai așteptat proiect pentru comuna noastră este realizarea rețelei de apă și canalizare. Proiectul este finanțat din fonduri europene, sumele alocate totalizând 16 milioane de euro, cu posibilitate de extindere până la 22 milioane euro. La finalizarea acestui proiect vom avea: conducte de apă și canalizare pe toate străzile comunei Snagov, puțuri de mare adâncime, stații de pompare. Lucrările vor începe în primăvara anului 2017, momentan aflându-ne în faza de întocmire a proiectului tehnic”, adaugă primarul Marian Oancea
Motive pentru a merge mai departe
Am mai aflat de la primarul Marian Oancea și despre modernizare unei vechi clădiri din satul Snagov și închirierea ei către Poliția A3, despre amenajarea unui teren de fotbal cu gazon sintetic, la școala din Tâncăbești. Snagovul va avea unul dintre cele mai performante sisteme de iluminat public stradal. Mai mult, pentru ca și ziua totul să lucească de curăţenie, Primăria a cumpărat un tractor nou, cu remorcă, sărăriță și lamă pentru deszăpezire. Pentru toate aceste realizări, primarul Marian Oancea își va depune candidatura pentru un nou mandat de primar.