Concentrațiile poluanților în zona incendiului izbucnit pe 6 iunie, la fabrica de încălțăminte din Jilava, nu au depășit valorile limită, a anunțat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).
”(…) Conform procedurilor în vigoare, laboratorul mobil al Agenției pentru Protecția Mediului București s-a deplasat în teren pentru monitorizarea calității aerului. Într-o primă etapă, monitorizarea s-a făcut pe șoseaua de Centură a municipiului București, la o distanță de aproximativ 700 m de intrarea spre fabrica ce ardea, pe direcția vântului (dinspre Jilava spre Popești-Leordeni). La scurtă perioadă de la începerea măsurătorilor, condițiile atmosferice s-au schimbat radical, după ploaie direcția vântului s-a schimbat, bătând de această dată spre București. În aceste condiții, a fost necesară schimbarea locației măsurătorilor, acestea continuând pe șoseaua dintre București și Jilava. Poluanții monitorizați cu laboratorul mobil au fost: dioxid de sulf, dioxid de azot, amoniac, hidrogen sulfurat, monoxid de carbon și particule PM10. În urma analizelor efectuate, concentrațiile poluanților nu au depășit valorile limită privind calitatea aerului înconjurător”, au precizat reprezentanți ai Ministerului Mediului.
Amintim că, luni dimineață, pe 6 iunie, la fabrica de încălțăminte din Jilava s-a produs un incendiu, fiind afectată o suprafață de aproximativ 2.000 mp. În încercarea de a stinge focul, și-a pierdut viața unul dintre pompieri – sublocotenent p.m. Răzvan Dumitru Luchian, care a fost prins sub dărâmături, după ce un perete de beton al clădirii s-a prăbușit.
La Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București s-a constituit un dosar având ca obiect intervenția ISU ”Dealul Spirii” București-Ilfov de stingere a incendiului de la Jilava. Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, neluare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.