20 iulie este zi importantă în Parohia Săbăreni, unde biserica poartă numele sfântului sărbătorit în această zi: Sfântul Mare Proroc Ilie Tesviteanul. Iar sărbătorirea patronului unei biserici se numește hram.
Text și foto: Cristina Bunea
Spațiu mic, dar ce măreție!
Vocea părintelui Florian Ioan Badea răsună din altar slujind Sfânta Liturghie și spune: „Binecuvântata este împărăția Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor”. Răspunsurile la strană sunt date de soții Cristian și Mariana Tănase, profesori la Școala nr. 1 din Buftea. Părintele Badea slujește singur și abia spre finalul Sfintei Liturghii, la momentul Ecteniei pentru pomenirea morților – unde a a fost pomenit Nicolae Rovinaru, unul dintre ctitorii lăcașului de cult, fost primar – i se vor alătura preoții Dragoș Moga, Alin Dumitru, Adrian Ciubotariu, Adrian Ciociu, Ionuț Feraru și Dumitru Ungureanu, din Dâmbovița, Nicolae Grozea, Paul Grozea și Gabriel Stanciu, de la Cosoba, Giurgiu. Iar apariția preoților din cele trei județe, Ilfov, Dâmbovița și Giurgiu este în strânsă legătură cu biserica Sf. Ilie, așezată exact la intersecția celor trei județe. E mică biserica, dar cântările ce răzbat dinăuntrul ei sunt deopotrivă mărețe și înălțătoare, ca într-o catedrală. Harul se pogoară acolo unde este chemat.
Credința unește oamenii
Neîncăpătoare s-a dovedit a fi, încă o dată, Biserica Sf.Ilie, în ziua de hram și, printre credincioși, Gheorge Pistol a lăsat la birou sacoul de primar și participă la slujbă ca orice buftean credincios, după ce a aprins lumânări, s-a închinat icoanelor și a lăsat un pomelnic, cu discreția și smerenia cunoscute în astfel de împrejurări.
Se citesc, în ordine, Epistola sobornicească a Sfântului Apostol Iacov, Capitolul V și din Sfânta Evanghelie după Luca și la Iubite-voi Doamne e așa o atmosferă de frumoasă, ca vocea doamnei Tănase. Toată suflarea din biserică ascultă sau cântă, după puteri, știut fiind faptul că acest imn din timpul Sfintei Liturghii este și unul dintre cele mai greu de cântat. Te trec fiorii când toată lumea din biserica Sf.Ilie rostește Crezul și înțelegi altfel participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, pentru că asiști, de fapt, la unitatea celor care au aceeași credință.
„Dumnezeu se supără că suntem nepăsători, nu că greșim”
Obișnuita și cuvenita predică a preotului paroh Florin Ioan Badea, de la sfârșitul Sfintei Liturghii, a fost plină de învățăminte și povețe: „Iată-ne astăzi într-o zi călduroasă duhovnicește și trupește și e normal să fie așa, pentru că-l prăznuim pe proorocul cel de foc. Oare ce aș putea grăi eu, om păcătos, despre Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul? Că este momentul să ne trezim și noi, cu toții. Oare nu ne-ar spune Sf. Ilie să întregim pe adevăratul Dumnezeu? Să nu ne mai închinăm la idolii moderni ai acestui veac și ai acestui secol, să nu mai slujim pântecelui? Că am ajuns să slujim pentru a mânca și a bea, am ajuns să trăim pentru a face averi ca scop primordial în viața noastră. Se urăsc frate pe frate, părinții se despart de copii, pentru aceste averi trecătoare și lumești. Ce ne-ar mai spune nouă astăzi Sfântul Prooroc Ilie? Ne-ar spune să nu mai slujim pântecelui, poftelor și, cum frumos spunea un părinte, că cel care stă înaintea televizorului să dea jos icoana de pe perete, căci s-a îndepărtat de Dumnezeu. Oare câți dintre noi am mai putea păstra icoane pe pereții noștri? Oare câți dintre noi îl slujim pe Dumnezeu și câți îl slujim pe Diavol și poftelor și răutăților noastre. Nu înseamnă că lucrurile materiale nu sunt folositoare, ci că trebuie să mai căutăm, mai presus de toate, Împărăția Cerurilor și Mântuirea. Să ne pese, căci nouă nu ne mai pasă de societatea în care trăiesc copiii noștri și ar trebui să ne pese să facem una mai curată. Să fie frumoasă, să fie morală. Să stăm în biserica lui Hristos. La Liturghie să mergeți oriunde, numai să mergeți duminica, să nu stați în case, să postim măcar miercurea și vinerea, să mergem o dată pe săptămână măcar un ceas la Sfânta Liturghie, să ne spovedim și să ne împărtășim măcar o dată la 40 de zile, să căutăm și noi să facem milostenie atât cât putem, să lăsăm ura și dușmănia la o parte, să nu mai trăim necununați, să punem începutul bun de astăzi. Dumnezeu nu se supără pe oameni că au greșit, ci că suntem nepăsători față de mântuirea noastră, că nu ne îndreptăm. Că nu tragem linie să punem început bun în viața noastră, Dumnezeu pe acest lucru se supără. Vă invit la o mică agapă care simbolizează împreuna trăire a noastră în Împărăția cerească. Dorim să îmbogățim biserica noastră cu icoane pictate, mai avem nevoie de 11 icoane cu sfinți care așteaptă să fie alese de dvs.. să fie pictate și donate. Cu ajutorul domnului primar căruia îi mulțumim sperăm să ridicăm în scurt timp și trapeza, suntem aproape gata cu actele. Să nu uităm să punem mai presus de toate mântuirea sufletelor noastre. Mulțumesc tuturor celor care ne sprijină. Celor care se bucură de cinstirea acestuii nume, tuturor enoriașilor și celor prezenți, Dumnezeu să vă dăruiască binecuvântare, pace, mântuire și bucurie!”